Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

IGMG KUZEY HOLLANDA FEDERASYONU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "IGMG KUZEY HOLLANDA FEDERASYONU"— Sunum transkripti:

1 IGMG KUZEY HOLLANDA FEDERASYONU
BERAT KANDİLİ IGMG KUZEY HOLLANDA FEDERASYONU

2 Duhan Suresi,1-5. Ayetler. حم {1} وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ {2} إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ {3} فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ {4} أَمْراً مِّنْ عِندِنَا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ {5 عَنْ رَسُولِ اللَّهِ ـ صلى الله عليه وسلم ـ قَالَ ‏"‏ إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِع فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلاَّ لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ ‏"‏

3 Mübarek günler ve geceler.
Allah(cc), mekanlar içinde mukaddes mekanlar, zamanlar içinde de mukaddes zamanlar yaratmıştır. Zaman ve mekânlar bütün kıymet ve kutsiyetini, hakikatte Allah'ın dilemesinden alırlar. Bu İlâhî dileme ise varlıklar için bin bir maslahat ve hikmetler içerir. Mübarek ay, gün ve geceler, İslâm'ın şeairindendir; hususi kıymetleri ve kerametleri vardır. Kutsal değil çünkü kutsal Allah’a ait olanı ifade eder. Mübarek ise özel çaba ile kazanılan bereket ve verimliliğe işaret eder.Üç aylar çabayla elde edilecek bereketi anlatır.

4 İlâhi dinlerin amacı, olgun insan yetiştirmektir
İlâhi dinlerin amacı, olgun insan yetiştirmektir. Her dinin kendisine göre kutsal zamanları vardır. Bu kutsal sayılan zamanlar, din mensuplarının hayatında önemli bir yere sahiptir. .

5 Mübarek Günler ve Geceler…
Âyet veya hadîslerin, kutsallığını tespit ettiği bu mübarek ay, gün ve geceler, senenin içine dağılmış vaziyette bulunmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (sas)'in hicretini esas alan ay takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan ayları öncelikli olan kutsal aylardır. İslâm toplumunda bu aylara Şühûr-u Selâse (Üç Aylar) denilmiştir. Mevlid kandili hariç diğer kandillerin hepsi Üç aylar içindedir ki bunlara dört Leyâli-i Mübareke (Müberek Geceler) denilir. Regâib ve Mi'rac kandilleri Receb ayında, Berâat kandili Şaban ayında, Kadir gecesi de Ramazan ayındadır. Mevlid-i Nebi ise Ramazan'dan beş ay sonraki Rebiü'l-evvel ayındadır. Mübarek günlere gelince: Hicrî Yılbaşı, Aşûre Günü, Arafe Günü, Ramazan ve Kurban Bayramları, Cuma Günleridir.

6 Hayat Yolundaki İşaretler.
Günlük hayatımızda her an gördüğümüz trafik ikaz levhaları gibi insan hayatında da belirgin işaretler ve dönüm noktaları vardır. Bunlar, belirli günler, kandiller ve bayramlardır. Yollardaki işaretler gibi hayatımızda da belirgin dönüm noktaları vardır. Bunlar, belirli günler, kandiller ve bayramlardır.

7 Ömrünüzü İsraf Etmeyin.
İçinde bulunduğumuz zaman bakımından Allahü Teâlâ’nın rahmet ve mağfiretini bol bol tecelli ettiği mübarek geceleri teker teker idrak ediyoruz. Günler geçiyor, ömür tükeniyor ömür sermayenizi israf etmeyin.

8 ÜÇ AYLARA KAVUŞMAK BÜYÜK BİR NİMET VE BİR FIRSATTIR.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır. (Haşr, 59/18)

9 Beraatımızı alma gecesi…
Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regâib gecesinde en değerli armağan paketlerine kavuştuk. Peygamberimizin, göklere seyahat mucizesinin gerçekleştiği Mi’rac gecesini bol bol namazla, bol bol ibadet ve dua ile, günahlarımızdan arınarak, çok çok sevap kazanmaya çalıştık. Kader’deki “ilahi program” ın yürürlüğe girdiği gece olan Berat gecesinde, inşallah beratımızı almaya çalışacağız.

10 Berat Gecesi… Berat,  Arapça  berae/beraet kelimesinin Türkçeleşmiş  şeklidir.  Beraet  kelimesi sözlükte, "kişinin borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan, yükümlülükten kurtulması veya yükümlü  olmaması"  anlamına  gelir.  

11 Berat Alma Zamanı. Tefsirlerde bu gece ile ilgili olarak şu şekilde izahlar yer almaktadır: Vergi ödendiği zaman nasıl ki vergi borçlusuna borcundan kurtulduğunu gösteren bir belge veriliyorsa, Allah Azze ve Celle de Berat Gecesinde mü'min kullarına berat yazar. Zaten bu gecenin dört adı vardır: "Mübarek Gece", "Berae Gecesi", "Sakk Gecesi. Belge ve senet. (Allah Teala bu gece mü'min kullarına beraet yazar)", "Rahmet Gecesi."

12 Berat Istılah olarak berat ise:
“Günahlardan kurtulmak, manen temize çıkmak, ilahi af ve rahmete ulaşma” demektir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.

13 Kurtuluş Gecesi. İşledikleri hata, kusur ve günahlarını itiraf edip Cenâb-ı Hakka tevbe ve istiğfarda bulunan Müslümanların ilahi rahmete nail olup affedilecekleri umulduğu için bu geceye “BERAT KANDİLİ” (Kurtuluş Gecesi) denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir.

14 حم {} وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ {} إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ {} فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ {} Cenab-ı Hak Duhan suresinde şöyle buyurur: “Ha Mim ,Apaçık kitap hakkı için, Biz O’nu gerçekten mübarek bir gecede indirdik.Bir gece ki her hikmetli iş onda ayırt edilir” Müfessirlerin bir kısmı,ayet-i kerimede geçen “Mübarek Gecenin” Berat gecesi olduğunu ve bu gecede Kuran-ı kerimin topluca dünya semasına indirildiğini; Kadir gecesinde ise,bölüm bölüm Rasülüllah (s.a.v)’e nazil olmaya başladığını ifade etmişlerdir.Bu gecenin mübarek oluşunun sebeplerinden biri de budur.

15 Rahmetin Tecellisi… Kur’an-ı Azimüşşan inmezden önce insanoğlun efkarını dalalet, kalbini küfür bulutları kaplamıştı. İnsan mabud-u hakikiyi bırakmış, taşlara, ağaçlara ve putlara tapmaya başlamıştı. Kulun itaat bağları kopmuş, insan denilen varlık kokuşmuştu. Cinayet ve rezaletler sayılamıyacak kadar çok,yazılamıyacak kadar bayağı idi. İşte buduruma gelen yeryüzüne, Kur’an’ın inmesinin birinci devresi,Şaban ayının onbeşinci gecesine rastlamaktadır.

16 BERAAT GECESİ NİÇİN KUTLANIR?
BERAT GECESİNİN İSLAM ALEMİNDE DERİN BİR SAYGI İLE KUTLANMASININ SEBEPLERİ

17 Mescid-i Nebevi 1. Kıblenin değişmesi gibi mühim bir hadisenin bu gece vuku bulmasıdır.

18 فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنتُمْ فَوَلُّوا وُجُوِهَكُمْ شَطْرَهُ
Peygamberimiz hicretin ikinci senesi Şaban’ın on beşinci Salı günü Bişr bin Benam’ın validesini ziyaret için Beni Seleme yurduna gittiğinde mescitte öğle namazının ikinci rekâtını eda ederken, Kâbe’nin kıble olduğunu beyan eden, “Namazda Mescid-i Haram yani Kâbe tarafına yüzünü çevir ve nerede olursanız Mescid-i Haram tarafına dönünüz.” ayeti nazil olmuştur. Bu vahiy üzerine Peygamberimiz namaz içinde iken Kâbe-i Muazzama tarafına döndü. Cemaat de safları ile birlikte Kâbe’ye doğru yöneldiler ve böylece namazı eda ettiler. İşte bunun için o mescide “Mescid-i Kıbleteyn” iki kıble mescidi adı verildi.

19 ‏ فَقَالَ ‏"‏ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى يَنْزِلُ لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا فَيَغْفِرُ لأَكْثَرَ مِنْ عَدَدِ شَعَرِ غَنَمِ كَلْبٍ ‏" ‏Hz. Aişe(r.a) buyurmuştur: “Bir gece Rasülüllah (s.a.v)’ikaybettim.Dışarı çıktım.Bir de gördüm ki Rasülüllah (s.a.v) “Baki” denilen yerde.Ve bana şöyle buyurdu:Allah ve onun Rasülünün sana haksızlık etmesinden mi korkuyorsun? Hz. Aişe de Ey Allah’ın Rasülü,seni, zevcelerinden birinin yanına gittiğini sandım,dedi.Rasülüllah(s.a.v) şöyle buyurdu: Allah Teala rahmetiyle şaban ayının on beşinci gecesi dünya semasına tecelli eder ve kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısından daha fazla kişiyi bağışlar. Tirmizi,savm

20 3. Her önemli işin bu gecede hikmetli bir şekilde ayrımı ve seçimi yapılır.
فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ Yani bütün insanların gelecek seneye kadar rızıkları, ecelleri ve diğer işleri bu gecede yazılır, görevli meleklere teslim edilir.

21 Yıllık kader programı İbni Abbas'tan rivayet edildiğine göre, hikmetli işlerin birbirinden ayırt edilmesi şu şekilde cereyan etmektedir: Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir. Rızıkla alakalı defterler Mikail Aleyhisselâma verilir. Savaşlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhissalama verilir. Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil'e verilir ki bu büyük bir melektir. Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail (as) teslim edilir.

22 Yıllık kader programı Fahreddin er-Râzî"nin açıklamasına göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesinde başlar, Kadir Gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir. "bütün senede bir kudsi çekirdek hükmünde ve beşer mukadderatının programı nev'inden olması cihetiyle Leyle-i Kadrin kudsiyetinde"

23 4. Berat gecesinde kılınan namazların, okunan Kur’an’ların, yapılan tevbe ve istiğfarların fazileti de çok büyüktür. Bu geceye mahsus bir namaz yoktur. Bu gece hakkında rivayet edilen yüz rekat veya daha az rekat kılmanın faziletine dair yapılagelen rivayetlerin aslı yoktur. Bu konuda en güzel örneğimiz, Efendimizin hali ve onun şu sözüdür: “Bu geceyi kaim olarak, gündüzünü de saim olarak geçirin” فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا يَوْمَهَا

24 5. Allah’ın rahmeti o gece kulları üzerine sağnak sağnak yağar.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ـ صلى الله عليه وسلم ـ ‏"‏ إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا يَوْمَهَا ‏.‏ فَإِنَّ اللَّهَ يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ أَلاَ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرَ لَهُ أَلاَ مُسْتَرْزِقٌ فَأَرْزُقَهُ أَلاَ مُبْتَلًى فَأُعَافِيَهُ أَلاَ كَذَا أَلاَ كَذَا حَتَّى يَطْلُعَ الْفَجْرُ ‏“ - Yok mu af dileyen, onu affedeyim. - Yok mu rızık isteyen ona rızık vereyim. - Yok mu bir derde mübtela olan ona afiyet vereyim. - Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diyerek sabaha kadar devam eder.” İbn-i Mace,ikame,191

25 Peygamberimizin saygıdeğer hanımı Hz. Aişe (r.a.) diyor ki:
Peygamberimiz bir gece kalktı, namaza durdu, secdeyi o kadar uzattı ki ruhunu teslim ettiğini sandım, kendisini bu halde görünce kalktım, baş parmağını hareket ettirdim, parmağı hareket edince döndüm, secdede şöyle dediğini işittim: “İlahi! Cezandan affına sığındım.Gazabından rızana güvendim. Senden sana sığındım.Senin senan büyüktür. Fakat seni hakkıyla senin kendi nefsini sena ettiğin gibi övmekten acizim.” Aişe: Ya rasülallah secdede bazı şeyler söylüyordun.

26 Başını secdeden kaldırıp namazını bitirince;
Ya Aişe! Bu gece, hangi gecedir bilir misin? Buyurdu. Ben de: - Allah Rasülü bilir, dedim. Bunun üzerine Peygamberimiz: - Bu gece, Şaban ayının yarısı (Berat) gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede kullarının durumuna bakar ve bağışlanmak isteyenleri bağışlar, rahmet isteyenlere rahmetini ihsan eder, ancak kinci olanları geri bırakır” buyurdu.

27 Muhasebe ayı… Yıllık bir program çerçevesinde yürütülen ticari faaliyetler yıl sonunda o program esaslarına göre kontrol) ve teftiş edilir. Kâr zarar hesapları yapılır. Kesin hesabın tespitinden sonra da gelecek yılın programı hazırlanarak şeklini alır. Her yıl tekrar edilen bu kontrol ve tespit işlemleri sayesinde ekonomik hayatta istikrarlı ve sağlam bir ilerlemenin temini mümkün olur.

28 Ahiret Ticareti Ne Durumda…
Bu misalin ışığında manevi hayatımıza ve faaliyetlerimize bakalım. Dünya, âhiret hayatının kazanılması için yaratılmış bir manevi ticaret yeri olduğuna göre, o ticaretle ilgili faaliyetlerin de yıllık muhasebeye tabi olması gayet tabiidir. Bu muhasebenin vakti üç ayların içindedir. Berat Kandili ile başlayıp Kadir Gecesiyle biten devreye rastlar.

29 Enes b. Malik (r.a.) Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyurdu:
إنَّكَ ما دعوتَني ورجوتَني غفرتُ لكَ عَلَى مَا كَانَ فيكَ ولا أُبالي. “Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden affını umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım.

30 Enes b. Malik (r.a.) Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyurdu:
يا ابنَ آدمَ لوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السَّمَاءِ ثُمَّ استغفرتَني غفرتُ لكَ ولا أُبالي. Ey Âdemoğlu! Günahların gökyüzünü kaplayacak kadar çok olsa, sonra da benden affını dilesen, seni affederim.

31 Enes b. Malik (r.a.) Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyurdu:
يا ابنَ آدمَ إنَّكَ لوْ أتيتني بِقُرابِ الأَرْضِ خَطَايا ثُمَّ لَقِيتَني لا تُشرِكُ بي شيئاً لأتيتُكَ بِقُرابِهَا مَغفِرةً  Ey Âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla karşıma gelsen; fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış olsan, şüphesiz ben de seni yeryüzü dolusu bağışla karşılarım.” Tirmizî, Daavât 98, (V, 458) H.No.3540; Ahmed İbni Hanbel, Müsned, V, 172;

32 Bu gece Allah’a yaklaşmak için bir vesiledir.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللّهَ وَابْتَغُوا إِلَيهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ Ey iman edenler! Allah'tan korkun. O'na yaklaşmaya yol arayın ve yolunda cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.(Maide,35)

33 Yüce Allah’ın Kur’an’da kendisinden ümit kesmememizi istiyor ve bizleri affedeceğini müjdeliyor…
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ “De ki, Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Zümer Suresi, 39/53

34 BERAT GECESİNDE AFFEDİLMEYENLER
Ebu Hüreyre Radıyallahu And’dan rivayet edildiğine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuştur: —“Şaban ayının on beşinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s) bana geldi; şöyle dedi: —“Ya Muhammed, başını semaya kaldır. Sordum. —“Bu gece nasıl bir gecedir? Şöyle anlattı: —“Bu gece, Allah-u Teala, rahmet kapılarından üç yüz tanesini açar. Kendisine şirk koşmayanların hemen herkesi bağışlar. Meğer ki, bağışlayacağı kimseler büyücü, kahin, devamlı şarap içen, faizciliğe ve zinaya devam eden kimselerden olmasın. Bu kimseler tövbe edinceye kadar, Allah-u Teala onları bağışlamaz.

35 BERAT GECESİNDE AFFEDİLMEYENLER
Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail yine geldi ve şöyle dedi: "Ya Muhammed başını kaldır. Bir de baktım ki, cennet kapıları açılmış. Cennetin birinci kapısında dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyor: "Ne mutlu bu gece rüku edenlere. İkinci kapıdan dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: "Bu gece secde edenlere ne mutlu". Üçüncü kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: "Bu gece dua edenlere ne mutlu." Dördüncü kapıda duran melek dahi şöyle sesleniyordu: -"Bu gece, Allah'ı zikredenlere ne mutlu". Beşinci kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: "Bu gece Allah korkusundan ağlayan kimselere ne mutlu." Altıncı kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: "Bu gece Müslümanlara ne mutlu." Yedinci kapıda da bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: "Günahının bağışlanmasını dileyen yok mu ki, günahları bağışlansın. Bunları gördükten sonra, Cebrail'e sordum: "Bu kapılar ne zamana kadar açık kalacak? Şöyle dedi: "Ya Muhammed, Allah-u Teala, bu gece tanyeri ağarıncaya kadar, Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azat eder."

36 BERAT GECESİNDE AFFEDİLMEYENLER
“ Bir kul Berat gecesinden geçmiş olsun, Ramazan ayına ulaşmış bulunsun, hala da tevbe, istiğfar edip de ilahi affa nail olmamış bulunsun. Bu mümkün değildir. Olsa olsa bu kul böyle gecelerdeki ilahi rahmetin bolluğunu bilmemekte, ciddi bir tevbe, istiğfar eylememiş bulunmaktadır. Buna rağmen Kadir gecesi gibi mukaddes bir gece olan Berat gecesinin af ve bağışından mahrum kalıp istifade edemeyen bazı günahkarlar da vardır. Hadis-i şerifte bu günahların sahipleri sıralanmış, dikkatlerimize, aftan mahrum bırakan bu günahlar sunulmuştur.

37 BERAT GECESİNDE AFFEDİLMEYENLER
1. Allah’a şirk koşan umumi aftan mahrum kalır. Halbuki Allah (c.c) birdir, ortağa, yardımcıya asla ihtiyacı söz konusu değildir. “Ortağı, yardımcısı var” demek, Allah’a şirk koşmaktır. 2. Anasına, babasına isyan eden, itaatten çıkan, hizmetlerini görmeyip, haklarını eda etmeyen evlad. 3. İçkide israr eden, vazgeçmeyi, düşünmeyen, bu konuda tevbe, istiğfarı aklına getirmeyen adam.

38 BERAT GECESİNDE AFFEDİLMEYENLER
4. Din kardeşine haksız yere kindarlık eden, haksız olduğu halde ona düşmanlığını sürdürmek isteyen insan. Halbuki hem haksız olup hem de kindarlığını sürdürmek din kardeşliğiyle bağdaşan bir tutum olamaz. Böylesine kinli kimseler de aftan istisna edilen kimselerden olurlar. 5. Akrabasıyla alakasını kesen, imkanı olduğu halde onların ihtiyacını görmezlikten gelip sıla-i rahmi ihmal eden kimse de ilahi aftan mahrum kalanlardan. 6. Gurur ve kibir sahipleri: Sadece kendini beğenenler, kibirlenip büyüklük taslayanlar, hayat ve ihtişamlarına mağrur olanlar.

39 MÜBAREK GECELERİ VE GÜNLERİ İHYA ETMENİN ÖNEMİ
Mübarek geceleri ve günleri ihya etmek müstehab ve güzel adetlerimizdendir. İmanımızın kemaline, dünya ve ahiret saadetine vesiledir.

40 Öyle ise neler yapmalıyız?
Çocuklara hediyeler almalıyız? Aileler arasında ziyaretler tertiplemeliyiz? Tebrikleşmelerde bulunmalıyız? Uzak akrabalarımızı, dostlarımızı telefonla arayarak kandillerini tebrik etmeliyiz. Ana ve babalarımızın gönüllerini almalıyız. Ölülerimizi rahmetle anarak ruhlarını şadetmeliyiz.

41 Öyle ise neler yapmalıyız?
Bu güzel fiil ve hareketlerin yanında Kur’an-ı Kerim’i okumalıyız. Salevatı şerife, zikir ve tesbihatta bulunmalıyız. Bir günlük olsun kaza namazı kılmalıyız. Rabbimizden hayırlar, feyz-ü bereketler, inayetler istemeliyiz. Fakirlere, yoksullara yardım etmeliyiz.

42 Öyle ise neler yapmalıyız?
Nefsimiz, ailemiz, akraba, eş ve dostlarımız, aziz milletimiz ve bütün Müslümanların saadeti ve selameti için dua etmeliyiz. Çünkü bu mübarek günlerde, gecelerde ve aylarda yapılan duaların kabul olacağına dair Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır:

43 Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır:
خمس ليال لا ترد فيهن الدعوة: أول ليلة من رجب، وليلة شعبان، وليلة الجمعة، وليلة الفطر، وليلة النحر النصف من "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recebin ilk (cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir” Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342 (Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1990)

44 Dualar Bu Gece Geri Çevrilmiyor.
Bir diğer hadîste ise, Berâat kandilinde yapılacak duaların geri çevrilmeyeceği müjdesi verilmiştir. Rasûlulllah (sas): "Allah Tealâ tüm şeyleri Berâat gecesinde takdir eder. Kadir gecesi gelince de bu şeyleri sahiplerine teslim eder." buyurmuştur.

45 Ahiret Ticareti İçin Çok Karlı Bir Gece…
Bediüzzaman Hazretleri “Bu geceler, elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için elden geldiği kadar Kur'ân'la ve istiğfar ve salevatla meşgul olmak büyük bir kârdır.”der. Bu gece ile ilgili peygamberimizin teşvikleri şöyledir: - “Rahman ve Rahim olan Allah, Şaban ayının 15. gecesi, kullarına lütuf ve keremi ile tecelli eder, mü'minlerin günahlarını af buyurur, kafirlere de mühlet verir...”

46 HER İYİLİK ÖNEMSENMELİ
Allah üç şeyi üç şeyde gizlemiştir: “Rızasını taatta, gazabını isyanda ve veli kulunu da diğer kullar arasında.” Allah’ın bizi hangi amelimizle bağışlayacağı belli değildir. Belki namaz, iyilik, yoldan taşı kaldırma... Allah’ın rızasını aklımıza gelmeyen ufak bir iyilikten kazanacağımız gibi, gazabını da bize küçük gelen bir günahtan dolayı maruz kalırız... Her iyilik önemsenmeli, hiçbir günah da küçük görülmemeli. Allah’a kul olabilmek için her Müslüman’ın vesile araması gereken bu asırda, elimizdeki vesileleri de çok iyi değerlendirmeyi Rabbimizden niyaz ediyoruz.

47 SONUÇ Şimdi bize düşen, bu gecede nefsimizin ve hayatımızın muhasebesini yapmaktır. Hayatımızın hesabını yaparak kârımızın ve zararımızın bilançosunu çıkarmaktır.

48 Berat Gecesi Duası Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir: "Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin."

49 BERAT KANDİLİ Mübarek Ramazan ayının müjdecisi Berat Gecesinin Alem-i İslam’ın hidayetine, necatına ve mağfiretine vesilesi olmasını Cenab-ı Allah’tan cc. niyaz ederim. OKTAY DALMAZ


"IGMG KUZEY HOLLANDA FEDERASYONU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları