Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Edebiyat proje ödevi AD:Tuana SOYAD:Badem SINIF:10/A NO:47 KONU: Yunus Emre’nin Araştırılması ve Yunus Emrenin İnsana bakışının incelenmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Edebiyat proje ödevi AD:Tuana SOYAD:Badem SINIF:10/A NO:47 KONU: Yunus Emre’nin Araştırılması ve Yunus Emrenin İnsana bakışının incelenmesi."— Sunum transkripti:

1 Edebiyat proje ödevi AD:Tuana SOYAD:Badem SINIF:10/A NO:47 KONU: Yunus Emre’nin Araştırılması ve Yunus Emrenin İnsana bakışının incelenmesi

2 Yunus Emre kimdir? 1238-1320 yılları arasında yaşamış olan Yunus Emre,Türk halk şairi ve tasavvuf erbabıdır. Anadolu’da Türkçe halk şiirinin gelişmesine katkı sağlayan ve Türk tarihinin en önemli ozanlarından biri olan Yunus Emre, kendinden sonra gelen birçok önemli ismi etkilemeyi başarmıştır. Destansı hayat hikayesi ve yüzyıllar boyu süre gelen eserleriyle günümüzde hayla okunmaktadır. Yalın edebiyat dili, güçlü üslubu ve ilham veren deyişleriyle Yunus Emre Anadolu’nun birçok farklı bölgesinde yaşamıştır. Eskişehir,sivrihisar ve Ankara Nallıhan bölgelerinde yetişen Yunus Emre, dönemin önemli isimlerinden biri olan Taptuk Emre dergâhında tasavvufi eğitimini almıştır.

3 Yunus Emre’nin Eserleri Yunus Emre’nin hayatı hakkında çok az şey biliyoruz çünkü bizim için mevcut kaynaklar yetersiz ve belirsizdir. Hayatıyla ilgili bazı önemli bilgiler onun şiirlerinden çıkarılmıştır. Anadolu halkının çektiği zorlukların oluşturduğu son derece karışıklık ve kargaşa dönemi, Yunus Emre’nin dikkate değer karakterini, şiirini ve iç dünyasını şekillendirdi. Bu korkunç zaman boyunca, Anadolu’da hem fikirleri hem de çabaları ile barış ve birlik kurmaya çalışarak hayatını geçirdi. Bunun üzerine, birlik ve barışın onlara verdiği önemi anlatan bütün yerel yöneticiler arasında yoğun şekilde dolaştı: onun büyük hizmeti, Anadolu’daki bu ideallerin farkındalığına teşvik etmekti. Yunus Emre’nin Eserleri Yunus Emre’nin Divan ve Risaletü’n Nushiyye isimli iki önemli eseri vardır. 1-Divan Yunus Emre’nin ilk eseridir. Yunus Emre’nin Divan eserinde 400’e yakın şiiri vardır. 2-Risaletü’n Nushiyye Türkçe anlamı “Nasihatlar Kitabı”dır. Mesnevi olarak yazılmıştır.

4 Yunus Emre’nin Şiirleri Yunus Emre’nin belirttiğimiz gibi Divan eserinde 400’e yakın şiiri vardır. Bazı şiirleri Edebiyat kitaplarında veya derslerde daha çok karşımıza çıkmaktadır. Bu şiirler: Aşkın Aldı Benden Beni Bir Kez Gönül Yıktınsa Acep Bu Benim Halim Biz Kimseye Kin Tutmayız Bize Didar Gerek Dünya Gerekmez Çıktım Erik Dalına Dervişlik Dedikleri Dolap Niçin İnilersin Elhamdülillah Evvel Bahar Olmayınca Evvel Benem Ahir Gayrıdır Her Milletten Bu Bizim Milletimiz Gel Dosta Gidelim Gönül Gel Gör Beni Aşk Neyledi Geldi Geçti Ömrüm Benim Hak Çalab’ım Hak Cihana Doludur İçübeni Yutan Gelsin İlim Kendin Bilmektir Kalanlara Selam Olsun Mânâ Evine Daldık Miskinlik ile Gelsin Nitekim Beni Beni Bildim Seni Sıygaya Çeker / Bir Molla Kasım Gelir Şol Cennetin Irmakları Şöyle Garip Bencileyin Taştın Yine Deli Gönül Yar Yüreğim Yar Yürü Yürü Yalan Dünya

5 Yunus Emre’nin İnsana Bakış Açısı Hakkında bilgi edinelim Yunus Emre’nin insana bakış açısı İslam dininden beslendiğinden Yunus Emre herkesi eşit olarak kabul eder. Büyük mutasavvıf insanları Allah tarafından yaratıldıkları için sevdiğini söyler. Onun gözünde tüm insanlar eşittir. Hiçbirinin diğerinden farkı yoktur. Yunus Emre şiirlerini büyük bir hoşgörü ve insan sevgisi ile kaleme almıştır. Ondaki sevgi ufacık bir toz parçacığından okyanuslara, yaratılandan da yaratana ulaşır. Onun eserlerinde tevhit yani birlik ön plandadır. Dünyadaki her şeyin bir yani tek olan Allah’a ulaştığına inanır. İnsanlara beslemiş olduğu sevgi ve gösterdiği hoşgörü yaşadığı dönemde kendisinin sonraki çağlarda ise eserlerinin insanlar tarafından çok sevilmesini sağlamıştır. Onun eserlerinden anlaşıldığı üzere Yunus Emre her zaman mazlumun yanında olmuştur. İnsanlara yaşama sevgisi, birlik, hoşgörü aşılamış ama ölmekten de korkmamıştır. Yunus Emre tüm bu olumlu özellikleri ile çağını aşıp günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir. Yunus Emre geleceğin daha güzel olması, kişinin sesini yarınlara ulaştırabilmesi için herkesin sevgi ile dolmasını önerir. İnsanların birbirini sevmesi ve hoşgörü sahibi olması sayesinde dünyanın daha güzel bir yer olacağına inanır ve bunu eserlerinde işler.


"Edebiyat proje ödevi AD:Tuana SOYAD:Badem SINIF:10/A NO:47 KONU: Yunus Emre’nin Araştırılması ve Yunus Emrenin İnsana bakışının incelenmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları