Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR."— Sunum transkripti:

1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR

2 AİLE RUH SAĞLIĞI VE KARŞILAŞILABİLECEK BAŞLICA SORUN ALANLARI

3 AMAÇ: Aile ruh sağlığı ve karşılaşılabilecek başlıca sorun alanları hakkında bilgi ve tutum kazandırmak.

4 ÖĞRENİM HEDEFLERİ : Ailenin, ruh sağlığı için önemini açıklayabilmeli, Evlilik kararı verebilme ve evlilikte sağlıklı iletişimi anlayabilmeli, Sağlıklı iletişim becerilerini sayabilmeli, Ruh sağlığının korunmasında aile içi ilişkilerin önemini kavrayabilmeli, Çocuk ihmal ve istismarı konusunu kavrayabilmeli, Ailenin, devamlılığı olan bir yapı olduğunu anlayabilmeli, Aile içinde çeşitli üyelerin yaşadığı sorunların, ailenin tüm üyelerini etkilemekte olduğunu kavrayabilmelidir.

5 Aile Ruh Sağlığı ve Karşılaşılabilecek Başlıca Sorun Alanları Evlilikte iletişim hataları Akraba ve sosyal çevre ile olan ilişkilerin evlilik üzerine etkileri Çocuğa hazır olma aşaması Ailede engelli bireyin bulunması durumunda eş ve aile içi dinamiklere ve ilişkilere olan etkisi Eşler arasındaki cinsel işlev problemleri Çocuk ihmal ve istismarı Ana-babalık rollerinin (çocuk ve ergen kaynaklı problemlerin) eş ilişkisine olumsuz yansıması Ailede kronik hasta ya da yaşlı bulunması Yeni durumlara uyum sorunu

6 Kültürel ve aile yaşantısı olarak birbirinden farklı iki insanın, aynı evi, aynı zaman ve mekânı paylaşmaya başladıkları yeni hayat dönemindeki partner ilişkilerine “evlilik” denir. EVLİLİK

7 Evlilik Kararı Verme Evlenecek bireylerin; Kendisini tanıması ve gerekiyorsa profesyonel yardım alması, Fiziksel ve ruhsal yönden evliliğe hazırlıklı olması, Evlilik kararı vermeden önce birbirlerini yeterince tanımış olmaları gerekir.

8 Evlilikte Sağlıklı İletişim Yeni bir aile kurmanın zor ve emek gerektirdiğinin farkında olunması (bireylerin, yeni kurdukları ailenin önceki aile yapılarının bir uzantısı olmadığını baştan kabullenmeleri), Öncelikle aile içinde rollerin tanımlanması, Kısa vadeli ve ulaşılabilir hedeflerin ön plana alınması, Aile dışındaki kişilerle ilişkiler konusunda olabildiğince ortak karar alınması, Çiftlerin birbiri ile yarışmak ya da düşündüğünü kabul ettirmek yerine, birbirini anlamaya çalışması önemlidir.

9 Sağlıklı İletişim Önerileri Onun yerine düşünmeyin; onun ne düşündüğünü sorun! Dinleyin! Düşünce okumayın!

10

11 Çocuk İhmal ve İstismarı Aile içinde; Çocuğun yeterince ilgi ve özen göremediği, Temel haklarının ihlal edildiği, Hatta duygusal, sözel, fiziksel, cinsel şiddete maruz kaldığı durumlar olabilir.

12 Çocuk İhmal ve İstismarı Çocuklar için ilgi ve sevgi çok önemlidir. Çocukların, gereken bakımları aksıyorsa ya da aile, bu konulara hiçbir şekilde önem vermiyorsa bu, çocuğun “ihmal” edildiği anlamına gelir. Çocuğun fiziksel ihtiyaçları yeterince karşılansa bile duygusal gelişimi için ihtiyacı olan gerekli ilgi ve sevgi gösterilmiyorsa çocuğun “duygusal ihmale” uğraması söz konusudur. Onaylayıcı, destekleyici, geliştirici olmak yerine; engelleyici, zorlayıcı, korkutucu, aşağılayıcı oluyorlarsa çocuk, “duygusal şiddet” e maruz kalıyor demektir.

13 ÖZET: Evlilik öncesinde kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak büyüme, gelişme ve olgunluğa ulaşmış olmaları; evlilik birliğinin kurulması ve sürdürülmesinde önemlidir. Eşler arasındaki ortaya çıkabilecek kendilerinden, ailelerinden ya da çevrelerinden kaynaklanabilecek sorunlar iletişimle çözülebilir. Sorunu küçümsemek ya da yok saymak yerine çözülebilir olduğunu düşünmek önemlidir. Eğer ailede herhangi bir sorun çıkarsa ve bu aile üyeleri tarafından çözülemiyorsa profesyonel yardım almak gerekir.

14


"T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları