Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kişisel-Sosyal Rehberlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kişisel-Sosyal Rehberlik"— Sunum transkripti:

1 Kişisel-Sosyal Rehberlik
Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik

2 Kişisel-sosyal rehberlik nedir?
Eğitim sürecinde öğrencilerin “kişisel-sosyal” gelişim ihtiyaçlarını karşılamak ve böylece onların kişisel gelişim ve uyumlarına yardımcı olmak amacıyla yürütülecek rehberlik hizmetlerine kişisel-sosyal rehberlik denir.

3 Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel-Sosyal Rehberlik?
Geleneksel anlayışa göre kişisel rehberlik bireylerin kendileri ile ilgili kişisel problemlerin çözümü için yapılan yardımlardır. Geleneksel anlayışta kişisel rehberlik eğitsel ve mesleki rehberlikten ayrı düşünülürken, gelişimsel rehberlik anlayışında ise bireyin gelişimi süreklidir ve bir bütündür. Gelişimsel anlayışa göre kişisel rehberlik bireyin yaşamayı öğrenmesi yani kişisel ve sosyal uyumunu sağlaması için sunulan hizmettir.

4

5 Hümanistik Eğitim Carl Rogers’e göre, eğitimde geleneksel olarak vurgulanan zihinsel bilgi ve becerilerin yanı sıra kişilerarası değerler ve duygular gibi duyuşsal davranışların bir arada kazandırılması gerekir. İnsancıl eğitim anlayışının temeli, saygı, içtenlik ve dürüstlüğe dayanır.

6 Hümanistik Eğitimin İlkeleri
İnsanın tek ve temel güdüsü kendini gerçekleştirme ihtiyacından kaynaklanır. Davranış bozuklukları güvensizliğin veya engellenmenin sonucudur. İnsan hem reaktif hem de aktif bir yaratıktır. İnsanın davranışlarını onun öznel gerçeği tayin eder. İnsanın davranışlarını tayin eden en önemli gerçek onun kendini algılayış biçimidir. İnsan davranışlarını değiştirmek için önce onun öznel gerçeğini değiştirmek gerekir.

7 Hümanistik Eğitim Anlayışına Göre
Her bireyde doğal bir öğrenme isteği vardır. Anlamlı öğrenme, öğrenilen konu bireyin amaç ve ihtiyaçları ile ilişkili olarak algılandığında gerçekleşir. Öğrenme özgür ortamda gerçekleşir. Öğrenme bireyin kendisi tarafından başlatıldığı zaman etkin ve anlamlıdır. Öğrenme bireyi yeni koşullara uyum sağlamada yardımcı olmalıdır.

8 Hümanistik Eğitim Anlayışında
Öğretmen-öğrenci ilişkilerinde; saygı, içtenlik, dürüstlük ve empatik anlayış esastır.

9 Hümanistik Anlayışa Göre Öğretmen-Öğrenci İlişkisi
Öğretmen sözlü ve sözsüz iletişimi ile öğrenciye sevgisini gösterebilir. Öğretmen davranışlarında doğal olmalıdır. Öğrencinin her davranışın onaylanması mümkün değildir. Öğretmen problemli öğrencileri ile birebir görüşmelidir. Hatalı olduğu durumlarda hatasını dürüstçe kabul etmeli ve özür dilemelidir. Öğretmen öğrencilerine karşı empati yapabilmelidir.

10 Duygusal Zeka ve Kişisel-Sosyal Rehberlik
Duygusal Zeka Nedir? Duygusal zeka kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati kurması ve duygularını yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilmesi yetisi olarak tanımlanmıştır (Goleman, 1996).

11 Duygusal Zekanın Kapsamındaki Yetenekler
Özbilinç (Self-awareness): Duygularını fark edebilme, Duyguları İdare Edebilme (Emotional self-regulation): Duyguları uygun biçimde idare edebilme, Kendini Harekete Geçirebilme (Motivation): Duygularını bir amaç doğrultusunda harekete geçirebilme, Başkalarının Duygularını Anlayabilme (Empathy): Empati yaparak kendini başkalarının yerine koyabilme, İlişkileri Yürütebilme (Social Skills): Etkili kişilerarası ilişkiler kurabilme, sosyal beceriler.

12 Okulöncesi Eğitimde Kişisel-Sosyal Rehberlik

13 Okulöncesi Eğitimde öğretmenin Kişisel-Sosyal Rehberlik Açısından Okulöncesi Benimseyeceği Temel İlkeler Gelişim bir süreç, Karar vermeyi öğrenme Her çocuk tek ve benzersiz, Sağlıklı bir cinsel kimlik Kişiliğin temelleri atılıyor, Duygularını tanıma ve ifade etme Öğretmen model, Çocuk sosyalleşiyor, Planlı rehberlik etkinlikleri Çocuk kendini anlıyor ve keşfediyor, Sağlıklı bir benlik kavramı geliştirme

14 Okulöncesinde Kişisel-Sosyal Rehberlik Açısından Eğitimde Öğretmenin Sorumlulukları
Güven yaratma, Okulu sevdirme, Gelişimi izleme, İlgili kayıtları tutma, Veli ile işbirliği, Gelişimi değerlendirme, Uygun eğitsel ortam oluşturma, Özgüveni geliştirme, Farklı yönleri ortaya çıkarma.

15 İlköğretimde Kişisel-Sosyal Rehberlik

16 Kişisel Rehberlik Açısından İlköğretim Döneminde Öğretmenin Sorumlulukları
Psiko-sosyal gelişime uygun bir sınıf ortamı oluşturma, Kararlara öğrenci katılımı sağlama, Her çocuğu özel kabul etme, Yeterliklerin vurgulanması, Doğru rol modeli sunma, İşbirliği ve sosyalleşme, Etkinlikleri çeşitlendirme, Gelişimi izleme, Girişkenliği teşvik etme.

17 Ortaöğretimde Kişisel-Sosyal Rehberlik

18 Kişisel Rehberlik Açısından Ortaöğretim Döneminde Öğretmenin Sorumlulukları
Öğretmenleri tüketen dönem, İlgi ve yetenekler, İletişim, Gelişim özelliklerini tanıma, Özdeşim modelleri, İşbirliği, grup etkileşimi, Kendini kabule yardım, Bilişsel ve ahlaki gelişim, Sağlıklı bir benlik kavramı, İfade hakkı, Ana baba eğitimi, Sosyalleşme, Uzman yardımı. Cinsel bilgi, Özgüven,


"Kişisel-Sosyal Rehberlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları