Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)"— Sunum transkripti:

1

2  Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi) yapılan spor çeşididir. İnsanların askiden beri ulaşım amaçlı kullandıkları kızaklı taşıma araçları ile başlayan karda ve buzda kayma, zaman izerisinde eğlence olarak yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra kayak malzemeleri ve stilleri geliştirilerek kayak severler arasında turnuvalar düzenlenmeye başlanmıştır. Daha sonra atlama, slalom ve kayak yarışı olmak üzere olimpiyatlara resmi olarak dahil edilen yarışmaların günümüzde bir çok çeşidinin ülkeler arasında resmi müsabakaları düzenlenmektedir.

3  1- Alp Disiplini: Slalom ve büyük slalom diye iki kategorisi vardır. Aşağı eğimli kulvarda kapılardan geçerek en hızlı iniş başarılmaya çalışılır. 2- Biatlon: Kayak ile belli bir kulvar koşulduktan sonra tüfekle atış yapılarak oynanır. 3- Kayaklı Koşu: Kızaklar ve kızak sopaları ile engelli bir kulvarda oynanır. 4- Serbest Stil kayak: Atlama parkurları bulunan ve atlama figürleri uygulanarak oynanır. 5- Kuzey Kombine: Atlama ve koşu parkurlarının kombinasyonu ile oynanır. 6- Skiboarding: Deniz sörfünde kulanılan boardların ergonomik olarak biraz farklılaştırlması sonucu karda sörf yapılarak oynanır. 7- Skibob: Kayak bisikleti demektir. Bisiklet tasarımında kızaklar ile oynanır. 8- Kayakla Atlama: Aşağı eğimli rampadan en uzağa düzgün atlama yöntemi ile oynanır.

4

5 Artistik Buz Pateni: Tek, çift yada guruplar halinde buz üzerinde atlama dönme gibi belirli figürler uygulanarak oynanır. 2- Kısa Kulvar Sürat Pateni: Oval bir kulvarda dönüş ve düzlüklerde etkili kayma yöntemi uygulanarak oynanır. Dönüş miktarı azdır. 3- Sürat Pateni: Oval bir kulvarda dönüş ve düzlüklerde etkili kayma yöntemi uygulanarak oynanır. Mesafa kısa kulvardan daha uzundur. 4- Buz Dansı: Tek yada çift olarak müzik eşliğinde belli kurallara dayalı figürlerin uygulandığı buz dansıdır. 5- Senkronize Buz Pateni: Grupların figürleri aynı anda ve düzende uygulamaları ile oynanır.

6

7  1- Bobsle d: Dar bir kabinden oluşan kızak şeklinde tasarlanmış bir yada çok kişilik araç ile buzdan kanal içerisinde kayma ile oynanır. 2- Kızak: Tekerler yerine kızak ile tasarlanmış aracın atlar ile çekilmesi ile oynanır. 3- Skeleton: Aşağı eğimli buzlu zeminde kızakla yapılan spordur. 4- Kızaklı Köpek Yarışı: Köpeklerin çekmesi yöntemi ile yapılır. Bunların yanı sıra karşılıklı takımlar halinde buzlu zeminde oynan sporlar vardır. Genelde kapalı spor salonlarında buzlu zeminde oynanır. Kış aylarında dış ortamlarda buzlu zeminlerde de uygulanabilmektedri. Dünya genelinde en fazla Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya bu sporların yapıldığı ülkelerdir.

8  - Bandy: 11'er oyuncudan olu ş an 45 dakikalık 2 yarı boyunca küçük bir topu kar ş ı kaleye sokmaya dayanan spordur. 2- Körling: 42 metre uzunlu ğ undaki parkurda kırmızı noktaya en yakın atı ş ın sa ğ lanması yöntemi ile oynanır. 3- Buz Hokeyi: buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) kontrol etmeye çalı ş ırlar. Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Buraya kadar sayılan kı ş spor çe ş itleri tamamen insan gücüne dayalı yada bir hayvanın çekmesi ile yapılan çe ş itlerdi. Birde kızak tasarımlı araçların motor gücüne dayalı hareket ettirilmesi ile yapılan çe ş idi vardır. Kar motosikleti diye adlandırılıan çe ş idi karlı zeminde yapılmaktadır. Ülkemizde kı ş sporları son yıllarda çok güzel ilerle kaydetmi ş tir. Türkiye genelinde olimpiyat standartlarında Erzurum'da ve Kayseri'de kayak tesisleri bulunmaktadır. Bunların dı ş ında 19 merkezde e ğ lence ve spor amaçlı kayak tesisi bulunmaktadır.

9


" Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları