Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır."— Sunum transkripti:

1 YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU

2  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.

3  İlk eğitim ve öğretimini ailesiyle gittiği Manisa’da aldı,  1903’te İzmir İdadisi’ne girdi. Ömer Seyfettin, Şahabeddin Süleyman ve Baha Tevfik ile burada tanıştı.  Babasının ölümünden sonra 1905’te annesiyle birlikte Mısır’a gitti. Öğrenimini İskenderiye’deki bir Fransız okulunda tamamladı.

4  İkinci Meşrutiyet’in ilanından kısa bir süre önce İstanbul’da geldi. 1908’de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi’ni bitiremedi.  1909’da Şehabettin Süleyman aracılığıyla Fecr-i Âti topluluğuna katıldı.

5  Cumhuriyet’in ilanından sonra 1923’te Mardin, 1931’de Manisa milletvekili oldu.  Burhan Asaf Belge’nin kız kardeşi Leman Hanım’la evlendi.

6  1932’de Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Burhan Asaf Belge ve İsmail Hüsrev Tökin ile birlikte “Kadro” dergisini kurdu.  Sadece 2 yıl sayı vererek 1934’de kapattılar.

7  Yurtdışına Elçi olarak atandı.  1960’da Kurucu Meclis üyeliğine seçildi.  Siyasal hayatına 1965’de Milletvekili olarak sonlandırdı.

8  ÖNEMLİ ESERLERİ;

9  KİRALIK KONAK:  Yakup Kadri’nin ilk romanı olma özelliği taşıyan eser, realist bir yaklaşımla kaleme alınmıştır. Roman; Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet Dönemi kuşaklarının farklılıklarını, çatışmalarını, özelliklerini yan­sıtması açısından önemlidir.

10  YABAN:  Kurtuluş Savaşı’nı ele alan eser, anı biçiminde yazılmıştır. Roman, aydın-köylüçatışmasını ele alması açısından önemlidir. Tezli bir romandır.

11  Roman,Öykü,Şiir,Oyun,Anı,Monografi,Makale gibi çeşitli eserler vermiştir.  Yazarlık yaşamı boyunca Batı edebiyatı özelliklerine de sıkı sıkıya bağlı kaldı.  Eserlerinde belli tarihsel dönemleri ele aldı.

12  13 Aralık’da Ankara’vefat etti.

13

14 Tugay SAYGI 1418,12-E

15 TÜRK ve EDEBİYATI


"YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları