Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP"— Sunum transkripti:

1 BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP
ZEYNEL DENİZ VERAL

2 VOIP NEDİR? Açılımı; "Voice Over Internet Protocol" yani "Internet Protokolü Üzerinden Ses" olan VoIP kısaca; internet hattı üzerinden ses aktarımı teknolojisi olarak tanımlanır. Internet hattı üzerinden yapılan telefon görüşmelerindeki amaç, görüşme maliyetlerini düşürmek ve yüksek özellikli telefon sistemleri kullanabilmektir. Günümüzde internet altyapısı gittikçe geliştiğinden dolayı VoIP görüşmelerindeki ses kalitesi de analoglara göre daha iyi durumdadır.

3 VoIP sistemi mantık olarak sesin sıkıştırılarak gönderilmesi ve alıcıya ulaştırılması olarak tanımlanabilir. Sesin sıkıştırılmasında G729, G723, G726, G711 gibi algoritmalar kullanılmaktadır. En çok sıkıştırma sağlayan g723 olmasına rağmen en çok g729 kodek(sıkıştırma algoritması) kullanılır. Nedeni ses kalitesinden çok fazla ödün vermek istenmeyişidir. G711 (64 kbps) G726 (32 kbps) G729 (8 kbps) G723 (5.3 & 6.3 kbps)

4 Peki internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) nasıl yapılır?
İki kullanıcı arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşme esnasında sesler belli kodeklerle alınır/verilir. Örnek vermek gerekirse, görüşme yapılırken bizim sesimiz karşı tarafa belli kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden gönderilir. Gönderme durumu söz konusu olduğu için bu ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden upload edilir. Karşı tarafın sesi de aynı şekilde kodekle şifrelenerek internet üzerinden bize gelir. Bu durumda da ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden download edilmiş olur. VoIP, arkaplanda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Türkiye’deki operatörler tarafından genellikle SIP protokolü tercih edilmektedir.

5 SIP nedir? SIP yani Session Initiation Protocol (Oturum Başlatma Protokolü) VOIP telefon aramalarını oluşturmak, ayarlamak ve bitirmek için kullanılan bir IP telefonculuğu işaretleşme protokolüdür. SIP, IETF (İnternet Mühendislik Görev Gücü) tarafından geliştirilmiş ve RFC 3261 olarak yayınlanmıştır.

6 SIP‘ in bir oturum kurmak için ve sonlandırmak için gerçekleştirdiği 5 fonksiyon vardır:
Kullanıcı konumunu belirlemek. Bağlantıya katılacak kullanıcıları tespit etmek. Uçların kapasitelerini tespit edip o şekilde medya parametrelerini ayarlamak. Çağrı yapma ve iki uçtaki çağrı parametrelerini ayarlamak. Oturum yönetmek. SIP, VOIP dünyasında çok hızlı bir şekilde yaygınlık kazanmıştır. HTTP protokolüne benzeyen bu protokol, metin tabanlı, oldukça açık ve esnektir. Bu yüzden büyük ölçüde H323 standardının yerini almıştır.

7 H323 nedir? H323, bir bilgisayar ağı üzerinden sesli ve görüntülü iletişim sağlayan bir dizi protokolü tanımlayan, ITU-T (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından belirlenen bir dizi standarttır.

8 VOİP YAZILIMLARI VOİP DONANIMLARI MESSENGER IP PBX SİSTEMELERİ WHATSAPP IP TELEFONLAR SKYPE VOİP GATEWAY GOOGLE TALK ZOİPER(İOS)

9 PBX nedir? Private Branch Exchange(Telefon Santralı) Organizasyonun içindeki dahili görüşmeleri ve organizasyonun dış dünya ile harici görüşmelerini anahtarlama ve yönlendirme yapan sistemlerdir.

10

11 Voip kullanmanın avantajları nelerdir?
1-Maliyet:  Kişisel kullanımlardan ziyade, bir çok çalışanı bulunan şirketlerde ve sürekli yurt dışı görüşmeler yapılması gereken durumlarda yüksek telefon faturası sorununa çözüm sunar. VoIP ile aylık sabit bir ücret ödenerek, internet erişimi olan her yerden telefon görüşmesi yapılabilir. 2-Güvenlik:  Telefon dinleme olaylarının giderek yaygınlaştığı dünyamızda, bu soruna VoIP ile çözüm getirilebilir. Çünkü voip teknolojisinde analog ses sinyalleri, dijital data sinyallerine dönüştürülür. Digital sinyallerin şifrelenmesi kolaydır.

12 3- Ses, görüntü ve metin iletimi: 
Voip’in ortaya çıkış amacı sadece ses sinyallerini iletmek iken günümüzde video, görüntü ve text mesajlarıda, ses sinyalleriyle bütünleşik bir şekilde karşı tarafa iletilebilmektedir. 4- Voip Mobile:  Voip, artık andoid ve ios işletim sistemleri üzerinden de kolaylıkla kullanılabilmektedir.

13 Voip kullanımının dezavantajları Nelerdir
1-İnternet Erişimi:  Günümüzde her bilgisayarın ve cep telefonunun internet erişimi olduğu düşünüldüğünde bu durum pek bir sorun gibi görünmemektedir. Fakat ses sinyallerinin sorunsuz şekilde iletilebilmesi için geniş bantlı, hızlı bir internet erişimine ihtiyaç duyulması özellikle mobil telefonlar üzerinde ki görüşmelerde problem oluşturabilmektedir.

14 KAYNAKÇA


"BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları