Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2. Ders: Poster ve Sunum Hazırlama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2. Ders: Poster ve Sunum Hazırlama"— Sunum transkripti:

1 2. Ders: Poster ve Sunum Hazırlama
Hazırlayan ve Sunan: Yrd. Doç. Dr. Asım Sinan YÜKSEL Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Poster Hazırlama Poster sunumu ile araştırmacılar diğer meslektaşları ile: Bilgi birikimlerini Yorumlarını Araştırma sonuçlarını paylaşır. Kongre ve toplantıda elde edilen sonuçları şematik olarak paylaşmayı sağlayan bir platformdur.

3 Poster Çeşitleri Basılı Poster Elektronik Poster
Büyük kartonlara basılır Baskı masrafı Zaman kaybı Vaktinde asılması ve toplanması gerekir Kongre merkezine kadar korunarak taşınır Sunum tekniği farklı. Orada mutlaka bulunulmalı Elektronik Poster Dijital ortam-Ekran Sözlü bildiri havasında geçer

4 Poster Hazırlığı Poster hazırlık süreci sözlü sunuma ve makale oluşturulmasına giden bir süreçtir. Sunum becerilerini geliştirir. Başlık En çarpıcı bölüm olmalı Sunumu dinlemeye gelenler genelde başlığa gelir Jüri değerlendirirken başlıktan etkilenip içeriği değerlendirecek Asıldığında uzaktan okunabilmeli Asılı posterde yaklaşık 1 dakika içinde fikir sahibi olunmalı.

5 Poster Hazırlığı Sunum yapılacaksa maks 15dk (Genelde 7-8dk) ayrılır.
Daha çok görsel, daha az yazı olmalı. Tüm sonuçları sığdırmaya çalışmayın. Bunu makalede yapın. Zıt renkleri bir arada kullanarak daha vurgulayıcı bir güce ulaşabilirsiniz. Sözlü sunumda mutlaka yedek alın. Flaş bellek, yazılı kopya vs. Poster Örnekleri

6 Poster İçeriğinin Özellikleri
Kalabalık tablolar yerine Grafik tercih edilmeli. Tablo şart ise basit ve sade olmalı. Yazı içeriğinde gereksiz ayrıntı olmamalı. Resim, grafik ve tablolar yazı içerisinde geçtiği sıraya göre numaralandırılmalı. Her görsel öğenin üzerinde açıklayıcı başlık olmalı. Tüm şekiller benzer format ve boyutta olmalı. Kısaltma kullanmaktan kaçınılmalı.

7 Poster Metninin İçeriği
Giriş: 200 kelimenin altında olmalı. Hipotez/Önerme Çözüm getirdiğiniz problem Çalışmanın önem ve amacı Posterde özet bölüm yer almaz. Sonuçlarınız, ne gibi problemleri çözdüğünüz “Sonuç” bölümünde vurgulanmalıdır.

8 Poster Metninin İçeriği
Materyal ve Metod: 200 kelimenin altında olmalı. Çalışmanın tasarımı. Varsa mimari diyagramınız Kullanılan materyaller Ayrıntılı olarak resim, tablo, akış şeması kullanabilirsiniz Sonuçlar: İlk paragrafta nitel ve tanımlayıcı değerler 2. paragrafta hipotezinizi destekleyen veriler Veriler grafik ve tablolarla ilişkilendirilmeli Veriler çoksa kelime fazla olabilir ama tablo ve şekiller hariç 200 kelimeyi geçmemeli.

9 Poster Metninin İçeriği
Tartışma: 300 kelimeyi geçmemeli. Hipotez ve araştırma sonuçları kısaca gözden geçirilir. Sonuçlar hipotezi destekliyor mu tartışılır. Neden sonuç ilişkileri literatür desteği ile tartışılır. Sonuç (Conclusion): Okuyucuya son bir mesaj verilir. Kaynaklar: En fazla 10 kaynak yazı içindeki sıraya göre eklenir. Toplam kelime sayısı 800’den fazla olmamalı. Fazla kelime okuyuculara ”panoya asılmış makale” izlenimi verir.

10 Sunum Hazırlama Etkili sunum yapabilmek için konuya net hakim olmanız gerekir. İstediğiniz sonucu elde edersiniz. Düşünceleriniz kabul görür. Sunumu yapıp kurtulayım, havuz beni bekliyor bi yüzeyim modunda olmamak lazım. Sizi dinlemeye gelen her birey hedefiniz olmalı. Pazarlamacı olmalısınız. Çalışmanızı bir pazarlayıcı edasıyla tanıtmanız gerekir. İfadelerinizi özenle seçmelisiniz. Beden dili anlamlı olmalı. Teknolojik, işitsel ya da görsel öğelerden yararlanmalısınız.

11 Sunum Hazırlama Sunumu hazırlarken sormanız gerekenler:
Ne tür bilgi? Kimlere? Nerede? Ne zaman? Hangi destekleyici araçlar kullanacaksınız? Hangi dilde olacak? Basit bir dil Çok tekrar Meslektaşlara sunum ya da ayna karşısında sunum Dinleyiciye yorum için zaman bırakmalısınız. (Es vermek)

12 Sunum Hazırlama Her bilgiyi hızlıca vermek yerine seçici olun.
Dinleyici ile göz teması kurun. Harcadığınız her dakika sunum esnasından kendini gösterecektir. Görüşünüzü destekleyen deneyler, analizler, sonuçlar mutlaka sunun. Dinleyiciyi eğlendirmeyi de unutmayın. Konuşun, anlatın. Sadece sunumdan okuma yapmayın. Sunumun taslağını hazırlayın.

13 Sunum Hazırlama Taslak konunun dışına çıkmanızı ve sunum içerisinde kaybolmanızı engeller. Varsa sunumun kopyasını dinleyicilere verin. Sunum süresini öğrenin ve buna göre plan yapın. Her slaytta ne kadar zaman harcayacağınızı belirleyin. Teknolojik donanımı sunum öncesi kontrol edin. Ekran, projektör ve ses düzenini test edin. Yedek bulundurun.

14 Sunum Hazırlama Dikkat çekici bir giriş yapın.
Konuyu en iyi bilen sizsiniz. Konumun önemini vurgulayın. Sunulacak bilgilerin dinleyici için önemli olduğunu vurgulayın. Sunmak istediğiniz bilgiyi net ve basit bir dille ifade edin. Sunumunuzu özetleyen bir sonuç bölümü olsun. Destekleyici verilerle sunumunuzu inandırıcı yapın.

15 Sunum Hazırlama Sonuç bölümü: Görünüş ve giysinize özen gösterin.
Ele alınan konuları, önemli yerleri dinleyiciye hatırlatır. Önemli konuların kısa bir özetini içerir. Giriş ile arasında bağlantı olmalıdır. İletişim bilgileriniz mutlaka yer almalıdır. Özür veya itiraf içermemelidir. Görünüş ve giysinize özen gösterin. Dinleyiciye sırtınızı dönmeyin. Sunum boyunca kartlarınız üzerindeki notları okumayın. Slaytlarda yazılan metni aynen okumayın. Prova yapın. Gülümseyin ve gülümsetin. Güçlü başlayın ve olumlu bitirin.

16 Sunum Hazırlama Dinleyici Algısı


"2. Ders: Poster ve Sunum Hazırlama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları