Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RENKLERİN ANLAMI VE İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RENKLERİN ANLAMI VE İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 RENKLERİN ANLAMI VE İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

2

3 Renklerin, hayatımızda yapı taşları oluşturduğu bir gerçek.
Peki, renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? Renk seçiminin kimi zaman karakterimizi yansıttığından ya da seçtiğimiz rengin bize olumlu ve olumsuz etkileri olduğunun farkında mısınız?

4 Renklerin insan psikolojisine ve algısına etkileri vardır.
Renklerin dünyası, büyüsü ve enerjisi olduğunu hepimiz biliriz. Bilmesek de mutlaka hisseder ve yaşarız. Örneğin; üzerimize giydiğimiz bir kıyafet, aynı beden, aynı ortam olmasına rağmen ,o gün bizi harika hissettirebilir.

5 kendi dilleriyle karşınızdakine, sizin karakterinizi ,
Renkler; kendi dilleriyle karşınızdakine, sizin karakterinizi , sizden önce anlatmaktadır.

6 SICAK VE SOĞUK RENKLER Renkler , etkilerine göre kendi aralarında sıcak (ışıklı) ve soğuk (gölgeli) renkler olarak ayrılmaktadır.

7 - Sıcak Renkler: (Kırmızı,Turuncu,Sarı)
Bize ateşi ve sıcaklığı hatırlatan, canlı, dikkat çeken, insana enerji veren ve canlılık hissi uyandıran renklerdir. Kırmızıda ateşin sıcaklığını, turuncuda güneş ışığının etkisini, sarıda da ışık ve aydınlığı duyarız. Bu renkler, havadaki titreşimi kuvvetli olduğu için diğer renklere göre gözü daha önce etkiler.

8 - Soğuk Renkler : (Mavi, Yeşil, Mor)
Suyu, havayı andıran renklerdir.   İnsana soğukluğu ve serinliği hatırlatırlar. Ruhsal etkisi hüzün, rahatlık ve durgunluk olan bu renkler, gölgeli kısımlarda daha çok yer alırlar. 

9 Sıcak Renklerin Özellikleri:
Gürültülü, canlıdırlar. Yüzeylerin ölçülerini büyük gösterirler. Varlıkları, eşyayı yakın gösterirler. Soğukta kullanılırsa sıcaklık, neşe verirler. Çok sıcakta kullanılırsa bunaltıcı olurlar.

10 Soğuk Renklerin Özellikleri:
Dinlendirici, tazelik vericidirler. Yüzeylerin ölçülerini küçük gösterirler. Varlıkları, eşyayı uzak gösterirler. Sıcakta kullanılırsa serinlik, rahatlık verirler.

11 RENKLERİN DİLİ VE ANLAMLARI

12 KIRMIZI Canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Kırmızı renk fiziksel olarak ataklığı, duygusal bağlamda bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir. Mutluluğu temsil eder ve kişinin iştahını açar. Dünyadaki gıda firmalarının (Coca Cola, Pizza Hut, MC Donald's, Burger King…) hepsinin logosunun kırmızı olduğunu fark edeceksiniz.

13 SARI Sarı; zeka, incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin ve dikkati çekiciliğin ifadesidir.Bu nedenle taksiler sarıdır. Araba kiralama şirketleri de logolarında sarıyı kullanırlar. Bu sebeble dünyada hiçbir banka, ambleminde sarıyı kullanmaz. Çünkü paranın geçici değil, kalıcı olmasını isterler.

14 YEŞİL Yeşil; ahenk, huzur, uyum ve anlayışı semboller.
Güven verir. O yüzden bankaların, logolarında en çok tercih ettikleri renktir. Yaratıcılığı körükler; rahatlatıcı özelliği nedeniyle lokanta ve mutfaklarda kullanılır. Hastaneler de logo ve iç dizaynlarında yeşili tercih eder.

15 MAVİ Gökyüzünün ve geniş ufukların simgesidir.
Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. İçinde sonsuz evrensel enerjilerin potansiyelini taşır. Kanın akışını yavaşlatır. Huzuru temsil eder ve kişinin gerginliğini azaltır. Tabiatta ağırlıklı renk olmasından dolayı, yeşil gibi insanı sakinleştirir.

16 LACİVERT Açıklığı, netliği ve gözle görülemeyeni simgeler.
Düşüncenin rengidir. Sezgileri güçlendirir ve karar vermeyi kolaylaştırır. Sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği temsil eder. İş adamlarının ve firmaların sıkça tercih ettiği bir renktir.

17 MOR Ruhsal esenlik ve sonsuzluk ile ilgili olduğu düşünülür.
Zenginliği, asaleti, lüks ve ihtişamı, hüznü, üzüntüyü ve depresyonu çağrıştıran bir renktir Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih; yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder.

18 İnsanda saldırganlık duygularının uyanmasına sebep olabilmektedir.
İnsanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.

19 SİYAH Gücü ve tutkuyu temsil eder.
Hırsın da bir ifadesidir. Makam arabaları örnek. Batı’da yası, matemi anlatır; oysa Japonya'da siyah mutluluktur. Siyah, fonda kullanıldığında karamsarlığı çağrıştırır.

20 Konsantrasyonu ,en çok getiren renktir.
Einstein‘ in, konsantre olabilmek için, perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girip, bu şekilde düşündüğü söylenilir.

21 BEYAZ Beyaz saflığın, yeni başlangıçların ve barışın rengidir.
Bozulmamış, değerini kaybetmemiş ve kutsal sayılan kavramlar beyaz renkle temsil edilir. Işığı yansıtan ve ortama ferahlık kazandıran beyaz, parlak ve enerji vericidir. Asaleti, zarafeti ve soğukkanlılığı da ifade eder.

22 Beyaz özellikle hastaneler ve ilaç firmaları gibi sağlık ve hijyeni vurgulamak isteyen mekânlar için tercih edilen ilk renktir. Bunun yanı sıra istikrarı ve devamlılığı da temsil ettiği için beyaz rengin kullanıldığı ofisler daha güven verir. Gözleri dinlendiren ve mekânı gerçek boyutlarından daha büyük gösteren beyaz, neredeyse tüm mimarlar tarafından tavsiye edilen bir renktir.

23 TURUNCU Kırmızıyla benzer özelliklere sahiptir. Olgunluğu ve durağanlığıyla kırmızıdan daha az iddialıdır ve daha çok tercih edilir. Dışa dönük, heyecan ve mutluluk verici, dinamik, dikkat çekici, çarpıcı ve iç açıcı bir renktir. Metabolizmayı hızlandırır. Canlılık, cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirir.

24 PEMBE Neşe ve mutluluk verir. Hayallerin ve aşkın rengidir.
Kişide olumlu duyguların oluşmasını sağlar. İnsanı sakinleştirir ve vücudu rahatlatır. Sinir ve böbrek hastalıkları ile epilepsi (sara) hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Sakinleştirici etkilerinden dolayı hapishane ve uyuşturucu tedavi merkezlerinde de kullanılmaktadır.

25 Özetle Renklerin AnlamlarI:
Beyaz: Saflığı, temizliği ve istikrarı ifade eder. Siyah: Gücü, tutkuyu ve çoğu ülkede matemi temsil eder. Mavi: Sonsuzluğu ve özgürlüğü ifade eder. Yeşil: Doğanın ve huzurun rengidir. Kırmızı: Canlılık ve dinamizmin rengidir. Ataklık, azim ve kararlılığı ifade eder. Sarı: . Neşe, zeka, incelik ve pratikliği ifade eder. Mor: Asalet, lüks ve itibarın rengidir. Pembe: Neşe, güven ve rahatlığı ifade eder. Turuncu: Dışa dönük olmayı ve güveni temsil eder. Lacivert: Sonsuzluk, otorite ve verimliliği ifade eder. Kahverengi: Toprağın ve doğallığın rengidir. Gri: Alçak gönüllülüğü ve dengeyi ifade eder.

26

27 Renklerin insan üzerindeki etkileri nedeniyle gerek giysi seçiminde, gerekse yaşadığımız mekanları boyarken renk seçimine dikkat etmek gerekir. Örneğin; İş toplantısına giderken lacivert ve mavi renk giymek daha uygun olacaktır.

28 Renklerin Psikolojik Etkileri:
Beyaz: Temizlik, saflık ve güven hissi verir. Hüzünlendirir. Siyah: Konsantrasyonu ve özgüveni arttırır. Mavi: Özgürlük hissi verir ve sakinleştirir. Yeşil: Dinlendirir ve huzur verir. Kırmızı: Tansiyonu ve kan akışını hızlandırır. İştah açar. Sarı: İnsana heyecan ve canlılık verir. Dikkat çekicidir. Mor: Bilinç altını olumsuz etkileyebilir. Pembe: Neşe, güven ve rahatlık verir. Turuncu: İştah açar. Yorgunluğu giderir. Lacivert: Düşünce gücünü arttırır. Ciddiyet verir. Kahverengi: Toplum içinde rahatlık ve güven verir. Gri: Uzlaştırıcıdır. Yoğun kullanılırsa bunaltıcı olabilir.

29 KİŞİLİKLERİN RENGİ

30 Renklerin Kişiliklerle İlişkilendirilmesi
(D) DOMİNANT ( I ) İZ BIRAKAN ( S ) SADIK ( C ) CİDDİ Ateşli Neşeli Soğuk kanlı Melankolik Koruyucu Sanatkar Filozof Bilim Adamı Sıcak Soğuk Kayıtsız Nemli Direk Büyüleyici Düşünceli Sistematik Düşünen Hisseden  İyi Dinleyici Sezen Sürücü Etkileyici Samimi Analitik Üçgen Eğri Daire Kare Kontrol eden Motive eden Destekleyen Analist Maceracı Girişimci Yardımsever Romantik Gözlemleyen Barışsever İddia eden Mükemmeliyetçi

31 Gökkuşağının renkleriyle dolu bir yaşam diliyorum.


"RENKLERİN ANLAMI VE İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları