Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Açıkhavada Renklerin Gücü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Açıkhavada Renklerin Gücü"— Sunum transkripti:

1 Açıkhavada Renklerin Gücü
TASARIM İPUÇLARI Açıkhavada Renklerin Gücü

2 Renkler Renkler, hayatımızın her alanında karşımıza çıkan, etkileyen, yönlendiren unsurlardır. “Yaşam içinde her şey siyah – beyaz olsaydı hayat nasıl olurdu?” diye düşünürsek, renklerin yaşamda ne kadar büyük bir rol oynadığını daha iyi anlarız. Yönlendirici ve motive edici özelliklerini göz önünde aldığımızda bu renklerin görsel tasarımın vazgeçilmez bir parçası olduğu gerçeği açıkça ortaya çıkacaktır.

3 1 2 3 RENKLERİN ÖNEMİ DİKKAT ÇEKİCİ
İKNA EDİCİ 1 DİKKAT ÇEKİCİ 2 ETKİLEYİCİ Anlaşılması ve anlamlandırılması gereken bir metodoloji

4 1 DİKKAT ÇEKİCİ! Renkler, reklamın fark edilmesini sağlar

5 Renkler, reklamın fark edilmesini sağlar
Dikkat çekici renkli imgeler kullanmak reklamın ilgi çekiciliğini arttırmaktadır. Ancak bunu yaparken öncelikle kullanılan renklerin reklamı yapılan ürün veya hizmetin karakteristik özelliğiyle uyumlu olması gerekliliğine dikkat edilmelidir. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir nokta; renk cümbüşü yaratarak hazırlanan çalışmalar yeterince ilgi çekici olmayabilir. Kullanılan renklerde uyum yakalanmalı, az renk kullanılmalı ve belirli baskın renkler tasarımda kendini göstermelidir. <p>Image courtesy of <a href="

6 2 ETKİLEYİCİ! Renkler reklamı yapılan ürünün kişilik kazanmasında etkilidir

7 Etkileyicidir… Bir renkli görsele baktığımız zaman fiziki yönden etkileniriz. Açık ve sıcak renkler daha güçlü etkiler. Koyu kırmızı dikkati çeker ve tahrik eder, parlak limon sarısına uzun süre bakamayız. Uzun süre baktığımızda huzursuz olur ve dinlenmek için mavi ya da yeşili ararız.

8 Açıkhava reklamlarında kullanılan renkler, reklamı yapılan ürünün hedef kitleye benimsetilmesinde çok etkili rol oynar. Ürünü her yerde aynı renkler ile gören hedef kitle, bir süre sonra hafızasında ürünü kullanılan renk ile, dolayısıyla o rengin anlamıyla bütünleştirecektir. Ama ; Kullanılan renkler reklamın mesajını yansıtmalı ve izleyiciye yansıttığı anlamlar yönünden reklamın içeriğiyle bağlantılı olmalıdır. Tasarımda kullanılan her renk bir diğeriyle uyum göstermelidir. <p>Image courtesy of <a href="

9 3 İKNA EDİCİ! Renk, reklamın ikna gücünü arttırır !

10 İkna edici … Renkler uyandırdıkları psikolojik etkiler nedeniyle, bir ürünün daha taze, daha canlı, görünmesini, ya da hoşa gitmesini sağlayabilir. Örneğin ; Yeşil zemin üzerindeki et görseli, daha kırmızı ve iştah açıcı görünür. <p>Image courtesy of <a href="

11 Tasarımın yapı taşıdır.
RENKLER …

12 Kırmızı “Harekete geç!”,
Kırmızı olan her cisim, etrafında bulunan diğer renklerdeki cisimlerden her zaman daha yakınmış izlenimi verir (Uzakta olan cisimlerde mavi cisimler daha yakın gibi gözükür.) Ne kadar parlak olursa olsun hiçbir renk kırmızı kadar dikkat çekmez. Kırmızı; güç, yaşam, enerji, cinsellik, erotizm, dinamizm, ateş, sağlık, kuvvet, ataklık ve canlılığı eder. Aynı zamanda duygusal anlamda azim, kararlılık, hayat, tutku, aşk, mutluluk, heyecan, intikam, irade gücü, cesaret, kin, ihtiras ve hırsı ifade etmektedir. Toplumsal anlamda kırmızı; kendine güveni, erkeksiliği, saldırganlığı, bedensel gücü simgelemektedir. “Canlan!” mesajı taşır <p>Image courtesy of <a href="

13 Kırmızının göze hoş gözükmesinden
ve albenili olmasını dikkate alan günlük gazetelerin logolarında kırmızı renk hakimdir. Kırmızı, bir statü sembolü olarak da karşımıza çıkar. Porche ve Ferrari gibi spor arabalarda bu renk sıklıkla kullanılmaktadır. Sporculara ve gençlere yönelik üretim yapan firmaların logolarında da genellikle kırmızı renk tercih edilir. Kırmızı ambalajların raftaki görünürlüğü ve ilgi çekiciliği, diğerlerine göre daha fazladır. İlgi çektiği ve dikkatleri üzerine topladığı için parti amblemlerinin çoğu kırmızıdır. Uyarıcı, dinamik, tutkulu, dikkat çekici ve iştah uyandırıcı (“Çok ye!” mesajı veren) renk olan kırmızı, satış noktalarında, gıda sektöründe ve fastfood restaurantlarında çok kullanılmaktadır.

14 Mavi; barış, sabır, onur, sadakat, akıl, gerçek, mutluluk rengidir.
Mavi; insani sıcaklığı, kalıcı ve derin duyguları, sınırsızlığı, sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği, huzuru, düşünceyi ve dinlenmeyi simgeler. Yaratıcılık, hayal kurma, zeka, ciddiyet, güvenilirlik ve idealizmi çağrıştırır.. Mavi rengin en bilinen özelliği , sakinleştirici olmasıdır. Yaşam görevimiz düzeyinde hassasiyetimizi ve öğretici yönümüzü temsil etmektedir. insanın konuşma kabiliyetinin, özellikle iletişim yeteneğinin güç aldığı renktir.

15 Polis araçlarının üzerinde bulunan siren şeklindeki lambaların yarısı kırmızı, diğer yarısı ise mavidir. (Mavi ile polis arabasının uzaktan, kırmızı ile yakından görülmesinin sağlanır) Temizlik ve saflık imajı yarattığı için genellikle su ambalajlarında mavi renk kullanılır. Bankalar mavi rengi logolarında kullanarak derinliklerini, büyüklüklerini vurgu lar. Siyasi bir partinin kurumsal renk olarak maviyi tercih etmesi, o partinin, derinlik, dinginlik, güven ve umut unsurlarını taşıdığı mesajını vermektedir. Mavi kırmızının aksine yeme içgüdüsünü engelleyen bir renk olduğundan yemek firmaları maviyi pek tercih etmezler.

16 <p>Image courtesy of <a href="http://www. freedigitalphotos

17 Turuncu ; dinamizm, gençlik, hareketlilik, sağlık, canlılık, yaratıcılık, güven, cesaret, teşvik, cazibe, uyum yeteneği, dikkat çekme, konsantre olma kabiliyetini güçlendirme ve iletişim sembolüdür. Toplumsal anlamda bilgelik ve dinsellik simgesidir. Sosyalleşme duygularını etkiler. Psikolojik anlamda ise neşenin ve bilgeliğin sembolüdür. Mutluluk veren bir renktir. Olumsuz özelliği ezici olma, üstün gelme isteği şeklinde ortaya çıkar. Gösteriş meraklısı bir karakter şeklinde kendini göstermektedir. Tamamlayıcı rengi mavidir. Dolayısıyla yeşil ve mavinin tonlarıyla birlikte kullanılması tavsiye edilebilir. Dikkat çeker ve kalabalık görünür. Parlak, canlı, cana yakın, dışa dönük, mutlu ve çocuksu bir karaktere sahiptir.

18 Açık havada bir üründe turuncu renk kullanıldığında “bu ürün herkes içindir” mesajı verir. İnsanlar, bu rengin kullanıldığı ortamlara kolaylıkla girebileceklerini düşünürler. Bulunduğu grubu sayıca olduğundan büyük, çok ve daha canayakın gösteren bir özelliği vardır. Pazar yerlerinde portakal, mandalina ve havuç satılan tezgahların diğer meyve ve sebzelerin satıldığı yerlere göre daha fazla ve daha çok olduğu inancını uyandırır. Canlı turuncu tonlar, kırmızı gibi dikkat çektiği için satış noktalarında, iştah açıcı olduğu için fast food mekanlarında çok kullanılır. <p>Image courtesy of <a href="

19 Sarı, güneşin rengidir. Aydınlık ve sıcak bir renktir
Sarı, güneşin rengidir. Aydınlık ve sıcak bir renktir. Çekicilik, hareket, bilgi, neşe, konfor simgesidir. Psikolojik olarak açık sarı, neşe, rahatlık, iyimserlik, kendine güven, zeka, arzular, ruhsal gelişimi çağrıştırır. Sevecenlik, neşe ve umut aşılar, alçak gönüllülüğü, bilgiyi ve bilgeliği simgeler. Parlak sarı tonlarının dikkat çekici, neşeli ve enerjik bir çağrışımı vardır. Koyu sarı ise çöküntüyü çağrıştırmaktadır. Bu nedenle dinlenme amaçlı ortamlarda kullanılmaz. Sarı aynı zamanda geçiciliğin göstergesidir. Örneğin; ateş sarıdır, geçicidir, sararan yapraklar düşer. Güneşin sarı ışıkları geçicidir. <p>Image courtesy of <a href="

20 Taksilerin renklerinin sarı olmasının nedeni budur.
Araba kiralama firmaları sarı rengi sıklıkla kurumsal renk olarak seçer .Mesaj şudur: “Kullandığın araç sana belirli bir süreliğine verildi. Kullan ve geri getir!” Taksilerin renklerinin sarı olmasının nedeni budur. Fast-food restoranlarında sarı renk kırmızı ile birlikte sıklıkla kullanılmaktadır. Burada kırmızı renk ile “Çok ye!” , sarı renk ile “Çabuk ye ve git!” mesajı verilir. Dünyada bankalar geçiciliğin simgesi olan sarı rengi logolarında kullanmaz. Çünkü bankalar , bankaya yatırılan paranın geçici olmadığını, kalıcı olduğunu sürekli vurgularlar. Satış noktasında kullanmak için çok uygundur. Otopark duvarları gibi dikkat çekilmesi istenen noktalarda sarı ve siyah kombinasyonu çok kullanılır. <p>Image courtesy of <a href="

21 Güven ve rahatlık veren, yaratıcılığın rengidir.
Yeşil bir ortamda insanlar kendilerini daha enerjik ve canlı hissederler. Bu rengin hakim olduğu mekanlar daha geniş görünür. Doğal ve sağlıklı bir etki kazandırılması hedeflenen gıda veya gıda yan ürünleri hep yeşil ağırlıklı ambalajlarla piyasaya sunulmuştur. Yenilenmenin ve evrimin rengidir. Dolayısıyla her türlü büyümeyi hızlandırdığı düşünülmektedir. Uluslararası sembolik yapı içinde yeşil, kırmızının karşıtı olumlu bir çağrışıma sahiptir. Yeşil renk yaratıcılığın da rengi olarak bilinmektedir. Bu anlamda batıda aşçıların yeni lezzetler yaratabilmesi için büyük otellerin mutfaklarında ağırlıklı yeşil renk kullanılmaktadır Yeşil renk ,güveni simgelediğinden dünyadaki pek çok bankanın logosunda kullanılmaktadır. <p>Image courtesy of <a href="

22 Mor renk; dengeyi, asaleti ve itibarı, kendine güveni temsil eder.
Yaratıcılık, hoşgörü ve düşünce gücü mor ile ilişkilidir. Konsantrasyon sağlamak için mordan daha etkili bir renk yoktur. Mor, mistikler, büyük sanatçılar, düşünürler, toplumları düşünce ve ideallerle yönlendirenler tarafından kullanılır. Lüks ürünler ve eğitim ile ilgili markalar icin kullanılır. Soğuk ve sıcak özellikleri ile kültür, telif ve gizem anlamına gelir. <p>Image courtesy of <a href="

23 Pembe ; neşe, sevecenlik, şirinliğin, mutluluğun, canlılığın ve sevginin simgesidir.
Yeniliği, özellikle duygusal anlamda temizliği ve genel başarıyı sembolize eder. Kırmızının yoğunluğunun hafifletilmiş halidir. Ancak kırmızının aksine iştah azalttığı bilinir. İnsanları rahat hissettiren ve dinlendiren bir renktir. Bu yüzden bazı büyük mağazalar iç dekorda pembe rengi kullanırlar ve pembe üniformalarla dikkati çekerler. Pembe giyen bir kişiye daha rahat ödeme yapıldığı saptanmıştır. <p>Image courtesy of <a href="

24 Siyah ; tüm renkleri doğuran bir fiziksel yapıya sahiptir
Siyah ; tüm renkleri doğuran bir fiziksel yapıya sahiptir. Işığı yok ettiği için dikkati dağıtacak unsurların algıyı dağıtmasını en aza indiren ve dolayısıyla konsantrasyon sağlayan bir renktir Beyaz ; temizlik, saflık, bekaret, masumiyet, hijyen, arılık, zafer, barış, neşe, teslimiyet, merhamet, adaleti temsil eden bir renktir. Gri; siyah ile beyazın birleşiminden oluşmaktadır. Ağırbaşlılığın, sadakatin ve sessizliğin simgesidir. Göz griyi oldukça kolay ayırır ve algılar. Gri, diplomatik ve ağır bir renk olmasına karşın hareketsizliği, yavaşlığı ve ciddiyeti temsil etmektedir. Renk biliminde siyah, gücü ve tutkuyu temsil etmektedir Güçlü ve hırslı birçok duygunun temsilcisi siyahtır. Dengenin, hazır olmanın, kendine hakim olmanın, bilgeliğin ve yıkıp yeniden yaratmanın rengidir Beyaz en temizi, dolayısıyla da en kolay kirlenmeyi vurgular. Diğer renklere nazaran ışığın soldurucu etkisine en fazla karşı koyabilen renk siyahtır.


"Açıkhavada Renklerin Gücü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları