Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alibaba 12 dolardan 300 milyar dolara…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alibaba 12 dolardan 300 milyar dolara…"— Sunum transkripti:

1 Alibaba 12 dolardan 300 milyar dolara…
Abdullah Onur Duruk

2 Alibaba Şirket, 4 Nisan 1999 tarihinde Jack Ma tarafından kurulmuştur.
Ceo görevini 2013 yılında bırakan Ma, hali hazırda yönetim kurulunda çalışmaya devam ediyor.

3 Anne babası yerel sanatçı olan Ma, dar gelirli denilebilecek bir ailenin çocuğu olarak yetişti.
İlkokul yıllarında vasat bir öğrenci olan Ma, üç kez şansını denediği üniversite sınavlarının hiçbirinde başarılı olamadı. Ardından dil konusunda yeteneğini fark edip bu alanda kendini geliştirmeye karar verdi. 9 yıl boyunca turistlere bedava rehberlik ederek turistler sayesinde İngilizce öğrendi.

4 Reddedildi! İş hayatına atılmak isteyen Ma, polis olmak için başvuruda bulunuyor. Her 5 kişiden 4’ünün alındığı polislik işi için kendisi işe alınmayan 5. kişi oluyor. Bunun ardından bir de gıda sektörünü denemek isteyen Ma, KFC’ye başvuru yapan 25 kişiden biri olup kabul edilmeyen tek kişi olarak dışarıda kalıyor.

5 İnternetle tanıştı! Aylık 12 dolara Çinli şirketlere web sitesi tasarlamaya başladı. Ardından China Yellowpages adında Çin'in ilk e-ticaret sitesini kurdu. 1998’de ABD’ye giden Ma, e-ticaret sektöründeki tedarikçi portalı eksikliğini fark etti ve bunun üzerine alibaba.com’u kurdu.

6 Neden ali baba?  Jack Ma, bir gün San Francisco’daki bir kafede otururken, garson kızı yanına çağırıp Ali Baba hakkında ne bildiğini sormuş. Garson kız da “Açıl susam açıl” diye cevap vermiş. Bu yanıttan cesaret alan Ma, diğer insanların ne diyeceğini öğrenmek için sokak sokak dolaşmaya başlamış. Aynı soruyu Hindistan, Almanya, Tokyo ve Çin’deki insanlara da sormuş. Ve 2006 yılında CNN’e verdiği bir röportajda belirttiğine göre, bu kişilerin hepsinin Ali Baba ve “açıl susam açıl” hakkında bilgileri olduğunu görmüş. “Kolay – global – o zaman tamamdır” demiş ve şirketini bu adla kaydettirmiş.

7 Servet kapısı ali baba! Masaldaki Ali Baba, fakir bir oduncudur ve “Açıl Susam Açıl” sözcüklerini kullanarak altın ve mücevherlerle dolu gizli bir hazine sandığı bulunca büyük bir servete kavuşur. Günümüzdeki Alibaba da dünya üzerindeki alıcı ve satıcıları bir araya getirirken, şans eseri elde edilen bu hazineyi çağrıştırmayı umuyor. Zaten şirketin web sitesinde de “platformlarımız, küçük işletmeler için servetin kapılarını açar” ifadesi yer alıyor.

8 Ali pay! Alibaba, kullanıcıların sadece ürün hakkında bilgi aldıkları ve 3 yıl hiç kâr etmeyen bir platform iken Jack Ma, Davos Zirvesi’ne katıldığı an nasıl para kazanacağını da çözüyor: Ali Pay! Hemen arkadaşlarını arıyor ve acilen harekete geçmelerini söylüyor. Ali Pay’in ödeme sisteminin şimdi yaklaşık 800 milyon üyesi bulunmakta.

9 Delilik iyidir… Jack Ma, Alibaba için yatırım ararken kendisine birçok şirket tarafından “deli “ denmiş.  Ancak, Jack ’in onlara da bir cevabı var: “Delilik iyidir. Biz deliyiz ama aptal değiliz” diyor ve ekliyor: “Herkes benim fikirlerime katılsaydı zaten şansım olmazdı.”

10 Peki şimdi ne durumda? Geçtiğimiz yıl New York Borsası’nda işlem görmeye başladı Dünya tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştiren Alibaba’nın değeri 227 milyar dolara çıktı ve Facebook’u bile geride bıraktı. 2001 yılında Amerikalı Yatırım sermayelerinden 5 milyon dolar istediğinde reddedilen Jack Ma, bu halka arzda 21,8 milyar dolar gelir sağladı. Siteye günde 100 milyon kişi birşeyler almak için giriyor Çin’de direk ve indirekt olmak üzere 14 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor Jack Ma’nın apartmanında 18 kişi olarak başlayan ekip bugün 4 büyük kampüste 30 bin kişi olarak yoluna devam ediyor. Jack Ma, Çin’in en zengin adamı, dünyanın ise 18. en zengin adamı. Jack Ma, Forbes’a kapak olmuş ilk Çinli iş adamı.

11 Teşekkürler. Abdullah onur duruk


"Alibaba 12 dolardan 300 milyar dolara…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları