Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri."— Sunum transkripti:

1 Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık

2 Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır : 1. Hayvansal kaynaklı besinler : Süt, yumurta, peynir, tavuk, et, balık... 2. Bitkisel kaynaklı besinler : Sebzeler, meyveler, mercimek, makarna, bulgur...

3 Bu besinlerin her birinin içinde vücudumuza farklı yararlar sağlayan maddeler bulunmaktadır. Bu maddelere besin öğesi denir. Besin öğelerimiz: Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve sudur.

4 Sağlıklı Beslenme Nedir? Vücudumuz bu besin öğelerinin bileşiminden oluşmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için vücudumuzun ihtiyacı olan bu ürünleri, yeterli miktarda almamız gerekir. Yani bir besin türünden çok az tüketmek de Çok fazla tüketmek de zararlıdır.

5

6 Besin Öğeleri Proteinler : Vücudumuzda büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan hücreler vardır. Bu hücrelerin çoğalması ve yenilenmesi için proteinler gereklidir. Yeterince protein almazsak ne olur ?

7 Eğer yeterince protein alınmazsa, - Kolay hasta olunur - Büyüme ve gelişme hızı yavaşlar - Hastalıklar daha uzun sürer - Saç,deri, tırnak gibi yapılarımız olumsuz etkilenir - Organlarımızın çalışması aksar.

8 Peki proteinler nelerdir? Süt Yoğurt Et Yumurta Fasülye Mercimek...

9 Karbonhidratlar Karbonhidratlar, vücudumuzun çalışması için gerekli enerjiyi sağlayan besin öğeleridir. Örneğin, bazı karbonhidratlar bize tatlı tadı verirler. Şeker buna en iyi örnektir. * Çok fazla karbonhidratlı besinler almak, sağlık açısından zararlıdır. Eğer gün içinde spor yapmıyorsak veya hareketli değilsek karbonhidrat içeren besinleri çok fazla yememeliyiz.*

10 Şekerlemeler, gofret, bisküvi, çikolata, dondurma gibi besinler karbonhidratı yüksek derecede içerir. Çok fazla tüketildiği zaman hem iştahı azaltarak diğer besinlerin alınmasına engel olur Hemde sağlığı olumsuz etkiler.

11 Çok fazla şekerli yiyecekler diş sağlığını olumsuz etkiler. Diş çürüklerinin, diş ağrılarının çoğu bu sebeple oluşmaktadır.

12 Tadı tatlı olmayan diğer karbonhidratlar : Nişasta, makarna, buğday, pirinç, nohut, kuru fasülye...

13 YAĞLAR Vücudumuz için enerjiyi en çok sağlayan besin öğeleri yağlardır. 2’ye ayrılırlar 1. Sıvı yağlar : Zeytin, ayçekirdeği, mısır, fındık 2. Katı yağlar : Tereyağı ve margarin. *Yağda kızartılmış bütün yiyecekler, mayonez, kremalı yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis, çikolatalar ve çikolatalı yiyeceklerin yağ içeriği fazladır.*

14 Yağ içeriği yüksek besinleri fazla miktarda yersek ne olur? Gereğinden fazla enerji aldığımız için şişmanlarız Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur Kalp ve damar sağlığımız olumsuz yönde etkilenir Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için daha zararlıdır

15 VİTAMİNLER Vitaminler, hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. Özellikle bu besinlerden aldığımız A vitamini, daha iyi görmemizi sağlar, büyüme ve gelişme için çok gereklidir. C vitamini ise grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca diş etlerimizin daha sağlıklı olması için de C vitamini gereklidir.

16

17 MİNERALLER Vücudumuzda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Kalsiyum, en çok süt ve sütten yapılan besinlerde bulunur. Günlük olarak süt, yoğurt ve peynirden yeterince tüketilemezse, kalsiyum ihtiyacı yeterince sağlanamaz.

18 Kalsiyum yetersiz alınırsa ne olur? Kemik ve dişlerimiz yeterince güçlü olmaz Kemiklerimizin uzaması yavaşladığı için boyumuz kısa kalır Kas ve sinir sisteminin çalışması aksar.

19 SU Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gerekli olan sıvının çoğunluğunu su ve diğer içeceklerden (yaklaşık 1 - 1.5 litre) sağlarız. Geriye kalan miktarı ise yiyeceklerimizin bileşiminde bulunan ve farkında olmadan aldığımız su ile karşılamış oluruz. Günlük olarak kaybettiğimiz miktarı karşılayacak kadar sıvı almadığımızda vücut hücrelerinin çalışması aksar.

20 DENGELİ BESLENME Dengeli beslenme, vücudun ihtiyacı olan besin öğelerinin günlük alınması durumudur. Eğer vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri almazsak, sağlıksız beslenmiş oluruz.

21 DENGELİ BESLENİRSEK NE OLUR? Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir. Hareketli ve esnek bir bedene, Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, Kuvvetli, gelişimi normal kaslara, Çalışmaya istekli kişiliğe, Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, Normal zihinsel gelişme, Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.

22 BİRLİKTE MENÜ YAPALIM!

23 BEDEN KİTLE ENDEKSİ Örnek : 9 yaşında, erkek, boy uzunluğu 113 santimetre, vücut ağırlığı 36 kilogram olan bir çocuğun Metre cinsinden boy uzunluğu 1.13 dür Bunun karesini almak için bu rakamı kendisiyle çarpmak gereklidir 1.13 X 1.13 = 1.27 BEDEN KİTLE İNDEKSİ (BKİ): 36 kg / 1.27 m2= 28.34 kg / m2

24

25 KİŞİSEL BAKIM AMACIMIZ : Sağlığımızı korumak ve hastalanmamak için gerekli bazı bilgileri öğrenmek ve uygulamak.

26 MİKROPLAR Çevremizde hastalıklara yol açan çeşitli mikroplar vardır.

27 Örneğin : Tuvalette olan mikroplar. Tuvalette el temizliğimize çok dikkat etmeliyiz

28 Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ?

29 El temizliği için başka neler yapabiliriz? Tuvaleti nasıl kullanmalıyız ? Yüz yıkama? Banyo yapma? Diş fırçalama? Tırnak kesme ?


"Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları