Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış."— Sunum transkripti:

1 KAPALI ALANLAR

2 Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış girişleri ve çıkışları kısıtlı çalışma ortamlarına “kapalı alanlar” olarak adlandırılır.

3 Kapalı alanlar ; Penceresiz bodrum katları Kanalizasyon hatları Muayene Bacaları Terfi merkezleri Dehlizler –Tüneller Boru hattı Kuyular Çukurlar Depolama tankları Silolar Kazanlar Gemi inşasında hücre ve tank bölümleri

4 Terfi Merkezi Çalışması

5 Muayene Bacası Çalışmaları

6 Kapalı Alanlarda Oksijen yetersizliği Elektrik Mekanik tehlikeler Tehlikeli - Zararlı seviyede Gaz Toz Buhar Duman Patlama yaratacak oranlarda oksijen Potansiyel olarak daima vardır!

7 Metan (CH 4 ) Bataklık gazı olarak ta bilinir. Havadan hafif, renksiz, kokusuz ve parlayıcı, patlayıcı, zehirsiz fakat boğucu bir gazdır. Havaya oranla hafiftir, bu yüzden kapalı ortamlarda tavana yakın bölgelerde toplanır. Çukur, kuyu gibi üzeri açık yerlerde de metan yoğunlaşması olabilmektedir. %10 oranına çıktığında havadaki oksijen oranı düşeceğinden ölüm meydana gelir.

8 Karbondioksit (CO 2 ) Renksiz kokusuz, havadan ağır ve boğucu bir gazdır. %1-3 yoğunluğu orta sürede tehlikesizdir. %3-6 yoğunluğu baş ağrısı yapar %6-10 yoğunluğu baş dönmesi görme bozukluğu, şuursuzluk %10 dan fazla narkotik etki yapar, kişi oksijen azlığından boğulur.

9 Hidrojen sülfür (H2S) Renksiz, havadan ağır, yanıcı ve zehirleyici bir gazdır. Kendine özgü çürük yumurta kokusu bulunur. Petrol alanları, kanalizasyon ve kimyasal endüstri alanlarında sıkça rastlanan bir gazdır. Genellikle lağım kanallarında, çukur, tanklar ve kuyu diplerinde birikmektedir. Zehirlenme esnasında koku alması süratle kaybolacağından sadece koklayarak bile solunum felcine ardından ölüme neden olan bir gazdır

10 Karbonmonoksit (CO) Renksiz, kokusuz, çok zehirli kimyasal boğucu, yanıcı ve patlayıcı bir gazdır. Özgül ağırlığı havanınkine çok yakındır. Etkisi: Havadaki miktarına, maruziyet süresine ve kişinin duyarlılık derecesine göre değişir. Genellikle; %0,01 (100 ppm) konsantrasyonda uzun sürede baş ağrısı yapar. %0,05 (500 ppm)de şiddetli baş ağrıları, baş dönmesi, baygınlık olur. %0,2 (2000ppm)de derin bir şuursuzluk, nabız ve solunum zayıflaması sonucunda ölüm gelir.

11 KLOR(Cl) Sarı-yeşil renkte, kokusuz kendine özgü ve yakıcı nitelikte havadan ağır bir gazdır. Korku ve sıkıntı ile boğulma hissi, öksürük, kanlı balgam, morarma, burun, ağız ve gözde yanma, bulantı-kusma, deride sivilceler, kronik bronşit, konjoktivit, dişlerde çürüme görülür. Klor yanıcı ve patlayıcı olmayan bir maddedir. Ancak kuvvetli oksitleyici bir özelliği olduğundan yağlar, gresler ve diğer hidrokarbonlarla şiddetli bir biçimde reaksiyona girer. Bu nedenle klorun özellikle temasta olabileceği vana veya diğer bağlantılarda yağ olmamalıdır. Klor yanıcı olmamasına rağmen yanmayı destekler. Yüksek sıcaklıklarda bir çok metal klorda alev alır. Hiç bir zaman içinde klor bulunan ekipmanların tam olarak boşaltılmış olduğundan emin olunmadan yakma ve kaynak yapılmamalıdır

12 Kapalı Alanda Çalışma İzni Gereken Durumlar Tehlikeli bir durum varsa; Hava / Havalandırma bozuk – yetersiz Personeli içine çekecek bir ekipman veya malzeme var Personelin kapana kısılacağı bir düzen var Diğer ciddi güvenlik – sağlık tehlikeleri var Yapılacak çalışmalarda; “Çalışma İzni” düzenlenmesi gereklidir.

13 Kapalı Alan Çalışma İzni Alanı tehlikelerden izole et Alanı havalandır Kısa bilgilendirme yap İzni tamamla İç atmosferi test et Kapalı alana giriş

14 KORUNMA ÖNLEMLERİ Yeterli havalandırma Ortam havasında zararlı ölçümü yapılmalıdır Gaz dedektörler Alarm Uygun aydınlatma Kapalı alanlarda asla yalnız çalışılmamalıdır En az 1 kişi dışarıda kalmalıdır Tehlikeli gaz olabileceği asla unutulmamalıdır Uygun kişisel koruyucu Donanım olmalıdır İş giysileri Solunum koruyucuları Güvenlik kemeri – Sinyal ipi

15 Kişisel Koruyucu Donanımlar Tam Yüz Maskesi Yarım Yüz Maskesi

16 Kişisel Koruyucu Donanımlar Toz Maskesi Koruyucu Gözlük

17 Kişisel Koruyucu Donanımlar Emniyet Kemeri Gaz Dedektörü Oksijen Tüplü Solunum Sistemi

18 Kapalı Ortamlarda Acil Durum İşlemleri Eğer bir acil durum ortaya çıkarsa ekibi oluşturan gözetleyici, kurtarıcı ve diğer kişiler usule uygun müdahaleyi yapabilecekler ise gerekli işleri yapacaklar aksi halde “ilk önce yardım çağrılacaktır” kuralı uygulanacak, Yardım gelinceye kadar kapalı ortama girilmeyecek, Kapalı ortamdaki kişilerden birinin görülüp anlaşılır olmayan bir sebepten düştüğü gözlendiğinde kapalı ortamda zehirli veya boğucu bir gaz olduğu ve oksijen eksikliğinin mevcut olacağı farz edilecek, Bu durumda tam donanımlı yardım ekibi müdahale edecek, aksi halde kapalı ortama girilmeyecektir. Acil durumlar için bir telefon numarası belirlenecek.


"KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları