Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi."— Sunum transkripti:

1

2  Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi

3 Kalıtım  Organizmaya döllenme anında aktarılan tüm özelliklerin tamamı kalıtımdır.  Genlerle aktarılır.  Kalıtım, genetik demektir.  Genler, genelden en özel özelliğe kadar bilgi verir.

4 Genler Genler iki ana kavramdan oluşmaktadır.  Genotip  Fenotip

5 Genotip  Organizmaya aktarılan genetik malzemelerin tamamıdır diyebiliriz.  Genotipte tüm kuşakların özellikleri mevcuttur.

6 Fenotip  Genotip ile gelen genetik özelliklerin, çocukta açığa çıkan özellikleridir.  Genotip ile önceki tüm kuşaklardan gelen kanser, şizofreni, kalp veya otizim gibi hastalıkların çocukta açığa çıkması fenotiptir.

7  Kalıtım biyolojik özellikleri belirliyor.Bazı özellikler ve hastalıklar üzerinde çevre etkisi yoktur.  Lakin kanser, kalp, şeker, şizofreni veya otizim gibi hastalıklar genetik yekinlik olarak gelir ve çevre etkisiyle açığa çıkabilir.

8 Kalıtımın Gelisimin Uzerindeki Etkisi Kromozomların meydana getirdiği genler organizmanın tüm özelliklerini ve yapısını belirler. Bunlara kalıtsal özellikler denir. Bireyin çevresi ile etkileşimi ile anında kazandığı alışkanlıklar ve kişilik özellikleri ise kazanılmış özelliklerdir. Bireyin yaşamı boyunca kazandığı bu özellikler kalıtım yoluyla geçmez.

9 Geli ş imde kalıtımın etkisinin daha fazla oldu ğ unu savunan Goddard bir ara ş tırmasında: Goddard,ar ş ivlerden de yararlanarak,Kallikak ailesinin ku ş aklar boyunca izlemi ş tir. Goddard’ın ara ş tırma yapmak için bu ailenin ku ş aklar boyunca izlemi ş tir. Goddard‘ın ara ş tırma yapmak için bu aileyi seçmesinin nedeni, baba Kallikak ‘ın birlikte oldu ğ u kadınların nitelikleri idi.

10 Baba Kallikak, farklı niteliklere sahip iki kadınla kurduğu ilişkiyle,birbirinden çok farklı nitelikler sahip iki kuşağın oluşmasına yol açmıştı. İzlenen ilk kuşak, baba Kallikak’ın akıllı,iyi yetişmiş bir kadınla olan evliliğinden olan toplam 446 torunluk bir kuşaktı. Bu kuşakta çok sayıda doktor,avukat gibi toplumca saygın olarak kabul edilen mesleklerden kişiler bulunmaktadır.

11 Torunların hemen hepsi toplumda iyi bir yere sahip görünmekte idi. Kallikak ‘ın, toplum içinde pek iyi olmayan ve düşük zekalı bir başka kadınla beraberliğinden olan 480 torunlu ikinci kuşakta ise; tam tersi bir görünüm ile karşılaşılmaktaydı. İkinci kuşağın eğitim düzeyi de birinci kuşağa oranla çok düşüktü.Goddard, iki kuşak arasındaki bu dramatik farklılığı tümüyle kalıtımın etkisine bağlamaktadır.

12


" Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları