Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN"— Sunum transkripti:

1 Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN 1131602013

2 Lisanslama nedir ? Lisans ve bağlı sözleşmeler, telif hakları altında üretilen bir ürünün üretici firma/kişi açısından nasıl kullanacağını tanımladığı bir sözleşmedir. Bunun kapsamı, lisans sözleşmesinde veya üretici firmanın ek uyarıları ile belirtilir. Bu sözleşmedeki maddelere uymayıp yazılımı kaçak olarak kullanmaya, kopyalamaya ve dağıtmaya devam eden kullanıcıların yaptığı eyleme “Yazılım Korsanlığı” denir. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek herhangi bir hukuki işlemde, korsan yazılım kullanan şahıs ve kurumların genelde savunma şansı yoktur. Ve çok büyük cezalarla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Çünkü yazılım, lisans anlaşması maddelerince korunmakta ve maddelerinde hangi durumlarda cezai işlem uygulanacağı belirtilmektedir. Siz de yazılımı yüklerken bu anlaşmayı kabul ettiğiniz için temize çıkabilmeniz çok zordur.

3 LISANSLAMA ÇEŞITLERI OEM Lisanslama (Original Equipment Manufacturer) OPEN Lisanslama FFP (Full Packaged Product) Lisanslama

4 OEM Lisanslama OEM lisans Bilgisayar ile beraber gelen tek başına satılamayan bir lisans türüdür. Bu lisans birlikte alındığı Bilgisayar’a ait olup başka Bilgisayar da kullanılamaz, devredilemez. Mevcut lisanstan farklı sürüm program kullanılamaz (Windows XP OEM Lisansı olan Bilgisayar’da Windows 2000 kullanılamaz). İçeriğinde Lisans etiketi ve kurulum CD/DVD bulunur, alış faturası ile geçerlidir.

5 OPEN Lisanslama Open Lisanslama programı; en az 5 lisans ihtiyacı olan firmalara Microsoft yazılımları üzerinde tasarruf olanakları sunan kolay ve esnek bir programdır. İlk siparişte elde edilen fiyat seviyeleri, 2 yıllık Open otorizasyon numarası kapsamı boyunca geçerli olmaktadır. Open Lisanslama ile ; Kutu ürünlere göre daha avantajlı fiyatlardan faydalanırsınız Open lisanslama kapsamında satın alacağınız Yazılım Güvencesi Lisansı ile Microsoft’un o yazılımına ilişkin çıkacak en son versiyonunu open otorizasyon numaranız kapsamında (2 yıl) kullanma hakkına sahip oluyorsunuz. E-Open ile lisans yönetimi daha kolay hale gelir. İki şekilde bu programdan yararlanabilirsiniz : Open Business – en az 5 lisans alımıyla bu programdan yararlanabilirsiniz. Bu 5 lisansı herhangi bir ürün havuzundan ya da bunların kombinasyonundan sağlayabilirsiniz. Open Business büyük miktarlarda peşin toplu alım yapmaksızın tasarruf edebilme yöntemleri arayan şirketler için oldukça caziptir. Open Volume – eğer ürün havuzlarından yüklü alımlar yapıyorsanız daha avantajlı fiyatlardan bu program kapsamında yararlanabilirsiniz. Bu lisansta kurulum CD/DVD gelmez ayrıca sipariş edilmelidir, devredilemez, satılamaz ama lisans sayısını aşmamak kaydıyla istediğiniz Bilgisayara yükleyebilirsiniz.

6 FFP (Full Packaged Product) Lisanslama Bu lisanslama türünün diğerlerinden farkı kutu ile satılması ve devredilebilir olması. İçeriğinde Kutu içinde kurulum CD/DVD ve kutu üzerinde Lisans etiketi bulunur. İstenilen Bilgisayara kurulabilir ve başkasına satılabilir. Fiyat olarak diğerlerinden daha pahalıdır.

7 GPU Lisansı Avantajları ; Donanım güvende ve garanti altında olur. GPU kaynaklı bir hata oluştuğunda garanti süresi devam ettiği süre içerisinde kullanıcıların bütün hakkı kendisinde saklıdır. Ekran kartı güncellemelerini eksiksiz bir biçimde indirebilir. GPU daima güncel tutulur. Yazılım ile ilgili tüm başlıklar ve telif hakları (Yazılım dahil olan tüm resimler, fotoğraflar, animasyonlar, videolar, müzik, metinler ve diğer bilgileri içeren ama bunlarla sınırlı olmayan), beraberinde gelen yazılı malzemeler ve Yazılımın tüm kopyaları dağıtıcı şirketin veya tedarikçilerinin mülkiyetindedir. Yazılım telif hakları kanunları ve uluslararası anlaşma hükümlerince korunmaktadır. Linux işletim sistemi üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan yazılım, ilgili iki bileşenli dosyaları herhangi bir şekilde değiştirilmediği sürece (sıkıştırılmış dosyaları açma haricinde), kopyalanabilir ve dağıtılabilir.

8 Dezavantajları ; Müşteri yazılımın bir kopyasını tek bir bilgisayar üzerine yükleyebilir ve o bilgisayar üzerinde kullanabilir ve yazılımın yedek kopyasını almak haricinde hiçbir şekilde yazılımı kopyalayamaz. Yazılım lisansı farklı bilgisayarlara paylaştırılamaz veya farklı bilgisayarlar üzerinde eş zamanlı olarak kullanılamaz. Ters Mühendislik Yapılamaz. Müşteri yazılıma ters mühendislik işlemi, geri derleme yapamaz veya yazılımın kaynak kodunu oluşturamaz ve diğer hiçbir şekilde kaynak kodu elde etmeye teşebbüs edemez. Bileşenler Ayrılmaz. yazılım tek bir ürün olarak lisanslanır. Bileşenleri birden fazla bilgisayarda kullanılmak üzere ayrılamaz veya herhangi bir şekilde diğer parçalardan ayrı olarak kullanılamaz. Müşteri yazılımı bir başkasına kiralayamaz. Müşteri burada belirtilen şartlar ve koşulların herhangi birine yazılımın tüm kopyalarını ve bileşenlerini yok etmelidir. Pahalıdır. (837 USD)

9 KAYNAK http://www.nvidia.co.uk/content/DriverDownload- March2009/licence.php?lang=us http://www.nvidia.co.uk/content/DriverDownload- March2009/licence.php?lang=us https://www.microsoft.com/en-us/licensing/default.aspx


"Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları