Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bel ve Boyun Fıtıkları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bel ve Boyun Fıtıkları."— Sunum transkripti:

1 Bel ve Boyun Fıtıkları

2 LOMBER DİSK HERNİASYONU(LDH- BEL FITIĞI) OLUŞ SEBEPLERİ
Posterior longitudinal ligamentle birlikte (protrüde) veya yırtarak bel bölgesinde intervertebral diskin omurilik kanalı içine belirgin şekilde girmesine bel fıtığı denir. OLUŞ SEBEPLERİ -Ani hareket,zorlanma,ağır kaldırma en başlı sebep olmakla birlikte bir aktivite olmadan da olabilir. - Şişmanlık , inaktif yaşam predispozan faktörlerdir. KLİNİK BULGULAR -Bel ağrısı: Direk hastalığa özgü değil -Radikülopati : Bir yada iki bacağa vuran ağrı 1.Motor güçsüzlük 2.Dermotomal duyu değişiklikleri 3.Refleks değişiklikleri 4.Lasegue testi (+) 5.Femoral germe testi (+) 6. Lokal hassasiyet 7.Çok uzun süre bir pozüsyonda kalmakla artan ağrı 8. Hapşırmak , öksürmekle artan ağrı 9.Sfinkter inkontinansı

3 -L1-S1 arasındaki tüm mesafelerde görülür
-L1-S1 arasındaki tüm mesafelerde görülür. Genellikle alt mesafelerden çıkan sinirin kökleri sıkışır. Örn : L4-5 te L5 kökü gibi -Görülme sıklığı mesafelere göre şöyledir: % L3-4 , % L4-5 , % L5-S1 TANI Günümüzde muayene + Lomber MRI ana tanıdır. EMG , Lomber BT, Myelo BT, Myelografi yardımcı tanı araçlarıdır. TEDAVİ Nörolojik defisit varsa belirginse , ilerliyorsa ve geçmiyorsa tedavi cerrahidir. Özellikle düşük ayak gibi defisitler acildir. Dahada acili kauda ekuina sendromu denilen her iki bacakta belirgin güçsüzlükle , sfinkter disfonskiyonu ile giden tablodur. Anında cerrahi girişim gerektirir. Geçmeyen ağrı, konservatif tedavilere yanıt alamama durumlarında Lomber MRI da belirgin lomber disk hernisi varsa cerrahi girişim en geçerli tedavi seçeneğidir. Bunların dışında istirahat , FTR,ilaç tedavileri önceliklidir.

4 CERRAHİ SEÇENEKLERİ LOMBER DAR KANAL TANI
-Lomber laminektomi ve diskektomi -Lomber mikrodiskektomi -Laporoskopik diskektomi -Nükleoplasti , laser uygulama, kemonükleozis gibi yarı cerrahiler. LOMBER DAR KANAL Lomber omurga kanalının disk, kemik ve ligamantöz yapılarındaki dejeneratif değişiklikler nedeni ile daralmasıdır. TANI Muayene , lomber MRI, lomber BT, myelo BT, myelografi, EMG ile konur. TEDAVİ Nörolojik defisit ve yakınmalara göre cerrahi veya konservatif tedavi seçenekleri seçilir.

5

6

7

8

9 SERVİKAL DİSK HERNİSİ -Oluş şekli bel fıtığı ile aynı
-7 tane servikal vertebradan oluşan servikal bölgedeki disklerin herniasyonuna boyun fıtığı denir. Doğal öykü ve nedenleri -Büyük hastanelere başvuranların % 1-2 ‘si servikal disk hastalığı bulgusu taşır. -Lomber ,servikal disk hastalığı oranı 6’ya 1’dir. -Hayataın 3. veya 4. dekatında pik yapar. -Büyük veya küçük travmalar , ağır yük kaldırmalar,sigara içme, atlayarak dalma,spor yapma, vibratörlü cihaz kullanma predispozan faktörler olarak belirtilir. - Sporcular ,gebeler , mesleğinde boynunu bükerek duranlar , oturarak meslek yapanlar risk grubu olarak kabul edilir.

10 BULGULAR -Vakaların çoğunda kök ve omurilik basısına ait belirtiler olmaksızın özellikle sabahları uyanmadan ortaya çıkan ense ağrısı ve sertliği olur. -Etkilenen kökün periferik dağılım sahasında motor,duysal refleks kusurları olup, ağrı servikobrakialji şeklindedir. -Omurilik basısına bağlı olarak düzey altında duyu kaybından gaita ve idrar inkontinansına kadar bulgular gelişebilir. 1. motor nöron bulguları hakim olabilir. (patolojik refleksler , hiperaktif refleksler v.s.) TANI Muayene , servikal MRI, servikal BT, myelo BT, myelografi,EMG Evok potansiyelleridir. TEDAVİ - Konservatif tedaviler , istirahat , ağır kaldırmama gibi aktivite kısıtlılığı, ilaç, sıcak uygulama, aralıklı servikal kolar ve FTR dir.

11 -Cerrahi tedavi endikasyonu , dayanılmaz ve konservatif tedaviye yanıt vermeyen ağrılar, omurilik bası bulguları veya dirençli radiküler bulgulardır. -Cerrahi anterior veya posterior girişim şeklinde iki türlü uygulanabilir. Anterior mikrodiskektomi ve mesafeye cage yerleştirilmesi günümüzde en sık kullanılan tekniktir. - Sonuç olarak uygun endikasyon ile başarısı yüksek olan bir seçenektir.

12


"Bel ve Boyun Fıtıkları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları