Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Soru yazmaya ne dersiniz? Haz: Adem AKCA Güle güle kullanın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Soru yazmaya ne dersiniz? Haz: Adem AKCA Güle güle kullanın."— Sunum transkripti:

1 Soru yazmaya ne dersiniz? Haz: Adem AKCA Güle güle kullanın.

2 PARAGRAF SORULARI

3 1 Kimi değerler vardır ki ancak yitirdiğimiz zamanlar onların ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz. Söz gelimi hürriyetin önemini ancak mahpus olanlar bilir. Susuzluğun ne demek olduğunu çölde susuz kalan insandan daha iyi kim bilebilir? ……………………………..? A)Bazı şeylerin değeri ancak yitirilince anlaşılır. B) Tecrübe, öğretmenlerin en iyisidir. C) Deneyim, herkesin yanlışlarına verdiği addır. D) Bir hastalığın en iyi doktoru, o hastalığı geçirmiş olandır.

4 2 Mensur şiir; duygu, düşünce ve hayalleri şiirde görüldüğü incelikte anlatan; ancak ölçü ve uyağa bağlanmayan düzyazı türüdür. Türk edebiyatında mensur şiire "mensure" adı da verilmiştir. Bu tür yazılarda iç ahenge (uyuma) şiirde olduğu gibi önem verildiği için cümleler çoklukla dilbilgisi kurallarına bağlı kalmaz. ……………………………..? A) ölçü ve uyağa bağlanmadığına B) Türk edebiyatında farklı bir adla da anıldığına C) iç uyuma önem verdiğine D) genellikle devrik cümlelerle yazıldığına

5

6 3 ……………………………..? A) Görevi dolayısıyla birçok yeri dolaşır, onu da birlikte götürür. B) Bu yüzden Haşim düzenli bir ilkokul öğrenimi göremez. C) Haşim doğduğunda babası Hulle'de kaymakamdır. D) Ancak bir süre Efganlı halasıyla bir cami avlusundaki mahalle mektebine gider.

7 4 Baktım, çocuklar uçurtma uçuruyor. Her yıl ilk yaz aylarında uçurtmayı gördüm mü ağlamaklı olurum. Ben uçurtma uçurmadım ki!.. Çocukluğumda pek isterdim. O renk renk kağıtlardan yapılmış uçurtmaların havalanmasına, içimi çekerek bakardım. ……………………………..? A) uçurtma mevsimi B) çocukluk özlemi C) uçurtma uçurmak D) uçurtma yapmak

8 5 Çocuklara, gençlere şiirler, öyküler, romanlar okutun. Onları tiyatroya, sinemalara gönderin. O öykülerin, romanların, oyunların insanlarıyla tanışsınlar. Onların içlerini tanıyarak gerçekteki insanları daha iyi anlarlar. Çocuğunuz büyüyünce ne olacaksa olsun, siz ona edebiyatı sevdirmeye bakın. ……………………………..? A) Çocukların, gençlerin eğitimi B) Edebiyatın nasıl sevdirileceği C) Çocuklara hangi kitabın önerileceği D) Yaşamın nasıl tanıtılacağı

9

10 6 Biri işin başarılmasında acelenin yeri yoktur. Bir amaca doğru ilerlerken doğru yoldan sapmamak için güvenilir adımlarla yürümelidir. Acele edilirse tüm yollar denenemez, çeşitli yöntemler tartılıp değerlendirilemez. ……………………………..? A) Acele işe şeytan karışır. B) Ağır kazan geç kaynar. C) Ağır git ki yol alasın. D) Geç olsun da güç olmasın.

11 EYLEMLER

12 1 ……………………………..? A) Nazarlığı çocuğun omzuna çengellemişler. B) Pencerenin kanadını yavaşça çengelleyin. C) Eskileri tavan arasına çıkardılar. D) Beşe çeyrek kala kalkıyorum.

13 2 Hiçbir şey bilmez; ama her şeyi bildiğini zanneder. ……………………………..? A) geniş zaman, geçmiş zaman B) emir kipi, emir kipi C) şimdiki zaman, gelecek zaman D) geçmiş zaman, geniş zaman

14

15 3 At alırsan yazın, deve alırsan güzün; avrat alırsan gezin ha gezin. ……………………………..? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

16 4 ……………………………..? A) Seneye o da okulunu bitiriyor. B) Ankara Savaşı 1902'de yapılıyor. C) Hafta sonları ailece tiyatroya gidiliyor. D) Kızım şu anda derslerine çalışıyor.

17 5 "konuşulageldi" ……………………………..? A) Yeterlik B) Tezlik C) Sürerlik D) Yaklaşma

18

19 6 "kuramıyorum" A) kuracağım B) kurdurdum C) kurduruyorum D) kurabiliyorum

20 7 1. Gel- 2. sor- 3. art- 4. sap- A) 1B) 2 C) 3D) 4

21 ZARFLAR

22 1 Nal ortadan ayrılır Hiç sebepsiz darılır Aşk gölüne düşenler Yar eline sarılır A) sebepsizB) gölüne C) yarD) eline

23 2 A) Son günlerde pek şekerleşti. B) Bu çocuk dedesi tarafından şımartıldı. C) Şuralı buralı insanlar bir mahalle kurmuşlar. D) Bu konuda şüphelerim var.

24

25 3 A) Sevim daha güzel konuşuyor. B) Türkiye daha hızlı kalkınıyor. C) Erkekler daha çok yıpranıyor. D) Buket daha okula gitmedi.

26 4 A) O buradan temelli ayrıldı. B) Su tıp tıp damlıyor. C) Torbanın dibi iyice delinmiş. D)Çocuklar dışarıda top oynuyor.

27 5 A) En önde kısa boylu bir adam yürüyordu. B) Öykü romana göre daha kısadır. C) Bana kısa bir mektup yazmıştı. D) Başkan,dünkü toplantıda kısa konuştu.

28

29 6 A) Son kitapları çok tutuldu. B) Burada çok kitap var. C) Toplantı çok sürdü. D) Bu kez çocuğu çok hırpalamışlar.

30

31

32

33


"Soru yazmaya ne dersiniz? Haz: Adem AKCA Güle güle kullanın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları