Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının."— Sunum transkripti:

1 İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının yeniden doğalgaz oluşturması neredeyse imkansız olduğundan istemsiz bir olaydır. Bir reaksiyonun istemliliğine karar verirken iki faktör göz önünde bulundurulur. Minimum enerjili olma eğilimi ve entropi bu iki faktördür. Entropi sistemin düzensizliğinin ölçüsüdür. Sistem ne kadar düzensizse entropi de o kadar yüksektir.

2

3 Entropi S sembolüyle gösterilir.
Sistem minimum enerjili olma eğilimi yanında maksimum düzensiz olma eğiliminde de bulunur. Örneğin gaz dolu bir balonun ağzı açıldığında gaz molekülleri odaya dağılır. Bu durumda aralarındaki mesafe artar ve daha düzensiz bir hale gelirler. Bu olay yüksek olasılıkla moleküllerin odaya dağılması İle sonuçlanır. İstemli olaylar olma ihtimalinin yüksek olduğu yönde gerçekleşir. Maddenin düzensizliği artıyorsa ∆S>0, düzensizlik azalıyorsa ∆S<0 olur.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 Termodinamiğin II. ve III. Kanunu
Termodinamiğin ikinci kanununa göre istemli olarak gerçekleşen olaylarda evrenin toplam entropisi artar ve evren zaman geçtikçe bir denge haline ulaşır.

14 Termodinamiğin III. Kanunu
Mutlak sıfır sıcaklığında (0 K = -273,15 oC) kusursuz bir katı kristalin entropisi sıfırdır. Mutlak sıfıra yaklaşırken saf olmayan kristaller, hatalı kristaller, Cam, katı çözeltilerin entropisi sıfır olmaz. Bu maddelerin entropileri sıfırdan büyüktür.

15 Gibbs Serbest Enerjisi
Termodinamiğin II. kanununa göre her istemli olayda evrenin toplam entropisi artmaktadır.

16

17

18

19


"İSTEMLİLİK Tabiatta kendiliğinden gerçekleşen olaylara istemli olay denir. Örneğin doğal gazın yanması istemli bir olay iken çıkan CO2 ve H2O gazlarının." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları