Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların."— Sunum transkripti:

1 COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların ve kıtaların bulunmasıyla gerçekleşmiş olan keşifleri ifade eder .

2

3 Bilimsel bir merak ve yeni ufukların keşfedilmesi duygusu söz konusu olmakla birlikte temelde bu keşifler özellikle 15.yüzyıldan itibaren açık bir şekilde ekonomik nedenlerden kaynaklanmıştır.

4 İlk keşif denemeleri,Atlantik okyanusu ve Afrika kıyılarına doğru,14
İlk keşif denemeleri,Atlantik okyanusu ve Afrika kıyılarına doğru,14.yüzyılın başlarında Fransız ve Cenevizli gemiciler tarafından yapılmıştır.kanarya adaları ve Azor Adaları’nın keşfedilmesi,bu girişimlerin sonucudur

5 BAŞLICA NEDENLERİ Avrupa’da coğrafya bilgilerinin artması ve gemicilik deneyiminin çoğalması Pusulanın öğrenilmesi Avrupa’nın kendinde olmayan fakat Doğu uygarlıklarında olduğunu bildikleri zenginliklere ulaşmak için yeni,kısa ve ucuz yol arayışı Özellikle İspanyol ve Portekiz krallıklarınca,değerli madenlere ulaşılması için gemicilerin desteklenmesi Hristiyanlık dininin ve Avrupa kültürünün yaymak istenilmesi

6 Kristof Kolomb 1492’de Amerika Kıtası’na ulaştığında,gerçekte hem daha ucuz hem daha kısa yoldan Asya’ya ulaşma arayışı içindeydi.Çünkü buradan baharat ve benzeri maddeleri ucuz ve hızlı taşımak gibi bir sorun söz konusuydu.Portekizli gemici Bartolomeu Dias’ın Ümit Burnu’nu bulmasından sonra Vasko dö Gama,buradan dolaşarak Hint okyanusu ve Hindistan’a ulaştı.

7 Portekizli Macellan ve Del kano,dünyayı dolaşarak geçtiler ve bunun sonucunda dünyanın yuvarlaklığına dair kesinleştirici sonuçlara ulaşmışlardır.Venedikli gezgin Marko Polo Asya gezilerinin anlatımlarıyla Avrupa’nın Doğu uygarlıklarını tanımasını sağlamıştır.

8

9 COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI
EKONOMİK SONUÇLARI Avrupa’da ticaret canlandı ve zenginlik arttı . Yeni ticaret yollarının bulunması ile ipek ve baharat yollarının önemi azaldı. Deniz ticareti kara ticaretinden daha karlı hale geldi. Akdeniz limanları önemini kaybetti,Atlas okyanusu kıyısındaki limanların önemi arttı .

10 2) Siyasi ve Sosyal sonuçları
Afrika,Amerika,Avustralya ve okyanuslar keşfedildi. Önce İspanyollar ve Portekizliler,daha sonra Hollandalılar ve İngilizler büyük bir sömürge imparatorluğu kurmaya başladılar. Yeni keşfedilen yerlere Avrupa’dan büyük bir göç dalgası gitti. Yeni kültürlerle etkileşti. Yeni ırklar,bitkiler ve hayvanlar tanındı. Rönesans’a zemin hazırladı.

11 3) Dini sonuçları Avrupa’da hristiyanlık inancı sarsıldı. Yeni keşfedilen yerlerde hristiyanlık yayıldı. Kilise yeni keşfedilen yerlerde Avrupa kültürünü yaydı.

12 HAZIRLAYAN HATİCE UMAK 10/B 222


"COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları