Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

20 Yaş Dişleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "20 Yaş Dişleri."— Sunum transkripti:

1 20 Yaş Dişleri

2 20 Yaş Dişleri Ağızda diş dizisinin en sonunda süren dişler üçüncü azı dişleri yani 20 yaş dişleridir. 20 Yaş dişleri akıl dişleri olarak da bilinir. Genelde 17 ila 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. 20 yaş dişlerinin çekimine dişin pozisyonuna, bulunduğu dokulara ve komşu dişlere zarar verip vermemesi durumuna göre hekim tarafından, gerekli röntgen tetkikleri yapılarak, avantaj ve dezavantajları yönünden değerlendirilerek ve hasta menfaatleri ön planda tutularak karar verilir.

3 Erken dönemde çekilmiş 1. büyük azı dişi ve 2
Erken dönemde çekilmiş 1.büyük azı dişi ve 2.büyük azı dişi nedeni ile ağızda diş eksikliği mevcutsa, mümkün olduğunca yirmi yaş dişlerinin korunması için tedavi edilmesi gerekir. Daha sonraki dönemlerde bir köprü protezi ihtiyacı ortaya çıktığında, yirmi yaş dişleri destek olarak kullanılarak gerekli tedaviler yapılabilecektir. Aksi taktirde köprü protez uygulama şansı olamayacağı için bir hareketli diş protezi uygulaması gerekliliği ortaya çıkabilir.

4 20 Yaş Dişlerinin Çekilmesini gerektiren Durumlar Nelerdir?
Çürük Bulunan 20 Yaş Dişleri: 20 yaş dişi ağızdaki diş dizisinin en sonunda yer aldığı için temizlik ve bakımının yapılması diğer dişlere göre daha zordur. Dişin pozisyonunun kötü olmasına bağlı olarak bu bölgeye diş fırçası veya diş ipi ile ulaşmak daha da zorlaşabilir. Böyle bir durumda yirmi yaş dişlerinde çürükler görülebilir.

5 Yirmi yaş dişlerinin çürümesi temasta olduğu 2
Yirmi yaş dişlerinin çürümesi temasta olduğu 2.büyük azı dişinin de sürekli olarak çürük etkeni bakteriler ile temasta olmasına ve onun da kısa sürede çürümesine neden olabilir.

6 Enfekte Olmuş 20 Yaş Dişleri
Kısmen sürmüş bir 20 yaş dişinin etrafındaki dişetinde bir enfeksiyon odağı oluşur. Ağzı açmada zorluk, Ağız kokusu, ağrı, şişlik ve ödem ortaya çıkar. Antibiyotik kullanımı ile bu enfeksiyon baskılanır. Ancak kısa bir süre sonra bu durum tekrarlar.

7 20 Yaş Dişinde Kist Oluşumu
Ağızda gömük kalan dişlerin etrafında kist oluşma olasılığı oldukça yüksektir. İhmal edilmesi durumunda çok fazla büyüyebilir ve kemik kaybına yol açabilir, komşu dişlerde yer değişikliği görülebilir. Nadiren de olsa kistin büyüklüğüne bağlı olarak çene kemiğinde kırıklar oluşabilir. Ayrıca diş etrafında tümör oluşumları görülebilir

8 Protezle İlgili Nedenler
Protez planlaması yapılırken, protezin altında gömük bir 20 Yaş dişinin bulunmaması gerekir. Protez yapıldıktan bir süre sonra yirmi yaş dişleri sürmeye başlayabilir. Bu durumda üzerine gelen protezin baskısı nedeni ile ağrı oluşmaya başlar. Protezin uyumluluğu bozulur.

9 Basınç Ağrısı 20 Yaş dişi pozisyonuna bağlı olarak sürme sırasında komşu dişlere basınç uygulayabilir. Zamanla hem komsu dişte çürük ortaya çıkar hem de basınç nedeniyle ağrı oluşur. Bu nedenle 20 yaş dişinin çekilmesi gerekir.

10 20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilmelidir?
Hastalar 'yirmi yaş dişi ameliyatı' sözünden çekindiği için her sorun yaşadıklarında, gömük dişin çekimi yerine antibiyotik kullanmaktadır. Ancak ilaç kullanımı ile akut durum baskı altına alınmış olur, bir müddet sonra aynı sorun tekrar ortaya çıkar, gereksiz yere sürekli antibiyotik kullanılmış olur. Etken olan diş ortadan kaldırılmadıkça, sorun karşımıza çıkacaktır.

11 Yapan Çağrı Dürü


"20 Yaş Dişleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları