Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER"— Sunum transkripti:

1 MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER

2 tanımı Ortamdaki manyetik değişiklikleri algılayan ve buna bağlı olarak çıkışında gerilim üreten elemanlara manyetik transdüser denir. Manyetik transdüserler, endüktif ve yarı iletken olmak üzere iki çeşit elemandan yapılmaktadır.

3 Çeşitleri Bobinli (Endüktif) Manyetik Sensörler
Elektronik Devreli Manyetik Sensörler (Yaklaşım Sensörleri) Alan (Hall) Etkili Transdüserler

4 1.Bobinli (Endüktif) Manyetik Sensörler
Giriş: Bobin endüktif bir elemandır ve manyetik alan değişimi içinde bulunursa uçlarında gerilim üretir. Bobin uçlarındaki gerilimin sürekli olması için sürekli değişen bir manyetik alan içinde bulunması yani mıknatısın ya da bobinin sürekli hareket etmesi gerekir.

5 1.Bobinli (Endüktif) Manyetik Sensörler
Giriş: Hareketin sürekli olmadığı durumlarda bobin pasif olarak kullanılır. Bir bobinin içindeki nüvenin konumuna göre bobinin endüktans değeri değişmektedir. Bu sayede uygulanan gerilime göre bobin uçlarına düşen voltaj değişir.

6 1.Bobinli (Endüktif) Manyetik Sensörler
Bir bobinin içinde bulunan nüvenin konumu hareket ettirildiği zaman bobinin endüktansı değişmektedir. İşte bu prensipten yola çıkılarak bobinli manyetik sensörler geliştirilmiştir.

7 1.Bobinli (Endüktif) Manyetik Sensörler
Kullanım alanları: Bu tip algılayıcılar nüvenin hareket etmesi prensibine göre çalıştıklarından dolayı daha çok, hareketli olayların algılanması işleminde kullanılır. Bazı sistemlerde metal cisimlerin algılanması için de kullanılır.

8 2.Elektronik Devreli Manyetik Sensörler (Yaklaşım Sensörleri)
Bir iletkenin içinden akım geçerse o iletkenin etrafında manyetik bir alan oluşur. Bu manyetik alanın içine metal bir cisim girerse bu bobinin indüktans değeri değişir. Bu indüktans değişimi sensörün içinde bulunan devrenin denge noktasını değiştirir.

9 2.Elektronik Devreli Manyetik Sensörler (Yaklaşım Sensörleri)
Endüktif sensörler içlerindeki elektronik devre tarafından oluşturulan manyetik alanın; algılama mesafesi alanına giren metal malzeme ile bozulması sonucu çalışan sensörlerdir. Endüktif Sensör Sembolü

10 2.Elektronik Devreli Manyetik Sensörler (Yaklaşım Sensörleri)

11 3. Alan (Hall) Etkili Transdüserler:
Bir yarı iletkenden elektronlar akarken akım yönüne dik bir manyetik alan uygulanınca elektronlar belli bir bölgede yoğunlaşır. Bu da yarı iletkenin diğer uçlarında gerilim oluşmasına neden olur. Bu duruma hall etkisi denir. Bu gerilimin değeri manyetik alana, levhanın yakınlığı ile değişir. Bu prensibe göre alan etkili transdüserler yapılır. Ortamdaki manyetik değişikliği algılayan ve buna bağlı olarak çıkışında gerilim üreten elemanlara denir.


"MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları