Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2. Mühendislik ve Sanayi Genel veri tabanları Nazan Özenç Uçak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2. Mühendislik ve Sanayi Genel veri tabanları Nazan Özenç Uçak."— Sunum transkripti:

1 BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2. Mühendislik ve Sanayi Genel veri tabanları Nazan Özenç Uçak

2 Bibliyografik kontrol Bibliyografik kontrol sadece dergi ve kitaplar üzerinde değil, teknik raporların kontrolü üzerinde de etkilidir. Bu alanda en önemli ikincil kaynak “Engineering Index” COMPENDEX dir. NTIS teknik raporların denetiminde önemli bir ikincil kaynaktır. En önemli servis “Engineering Village” dir. Bu servis dünya üzerinde mühendislikle ilgili literatürün büyük bir kısmını kapsamaktadır. Literatürdeki hızlı artış ve yeni uzmanlık alanları yeni bibliyografik araçların hazırlanmasına yol açmaktadır.

3 ENGINEERING VILLAGE Mühendislik alanında farklı veri tabanlarını aynı arayüzle taramaya olanak veren bir sistemdir. Bibliyografik ve tam metin makalelere, Monograflara, Konferans, bildiri vb, Raporlara, Patentlere, El kitaplarına, Standartlara, Ürün kataloglarına, Web sitelerine erişim sağlar.

4 Engineering Village kapsamındaki veritabanları http://www.engineeringvillage2.org/ Compendex & Ei Backfile Chimica & CBNB Ei Patents EnCompassLIT & PAT GEOBASE GeoRef PaperChem Referex Inspec & Inspec Archive NTIS

5 Tarama özellikleri Farklı tarama seçenekleri vardır. – Easy search (basit tarama) – Quick search (hızlı tarama) – Expert search (uzman tarama) – Thesaurus search (kontrollü dilde tarama)

6

7

8

9

10

11

12 COMPENDEX COMPENDEX (Ei COMPENDEX), COMPuterized ENgineering InDEX and EI Engineering Meetings database, COMPENDEX The Engineering Index’in çevrimiçi versiyonudur. Tüm mühendislik alanlarını kapsar. Mühendislik ve teknoloji alanında dünyadaki en kapsamlı veri tabanıdır. 4,500 süreli yayını (% 63), konferans ve bildirileri (%25), raporları, kitapları ve diğer materyalleri kapsar. Yılda 2000 konferans eklenmektedir. Her yıl 175 alandan 220.000 den fazla özet veri tabanına eklenmektedir.

13 Compendex mühendislik alanında 120 yıldan fazla sürede çıkan yayınları kapsamaktadır. Geçmiş yılları için Engineering Index Backfile (1884- 1969) taramaya dahil edilir. Künyeler ve özetler İngilizcedir. Yayınların %10 u farklı dildedir. Yayının orijinal adı ve İngilizcesi bir arada verilmektedir.

14 Kontrollü dille indekslenmektedir. COMPENDEX iki çevrimiçi tezarusu vardır. – 1. The Engineering Index Thesaurus, İngilizce versiyonu (Controlled Term /CT) – 2. EI Thesaurus, Deutsch-Englische Ausgabe (German-English edition), (Controlled Term in German /CTDE) alanından erişilebilir.

15 National Tecnical Information Service (NTIS) Yaklaşık 3 milyon devlet yayınını içerir. Bunlardan 600 binine web üzerinden erişilebilmektedir. ABD den 240 kurumdan bilgi sağlanmaktadır. Japonya, Almanya ve İngiltere’nin sanayi bakanlıklarından önemli bilgilerin bibliyografik künyelerine erişim sağlanmaktadır. Bazı bilgi kaynaklarına tam metin erişim olanağı sunmaktadır. Basit ve gelişmiş tarama seçenekleri vardır.

16

17 INSPEC Inspec fizik, elektrik elektronik, iletişim, bilgi teknolojileri, bilgisayar, imalat ve mekanik mühendisliğini kapsar. Inspec 1967 den bu yana hazırlanmakta Science Abstracts ın çevrimiçi versiyonu Science Abstracts The Institution of Electrical Engineers tarafından 1898 den itibaren hazırlanıyor. Science Abstracts’ın 1898 - 1968 arası Inspec Archive den erişilebilir.Inspec Archive

18 Kapsamı 3850 süreli yayın (bunlardan 1600 ü tamamen diğerleri seçilerek indekslenir), 2200 konferans proceedings, kitap, rapor ve tezleri kapsar. Her yıl 500 bin künye veritabanına eklenmektedir. Şu hizmetleri verir: – Current Awareness – New Product Information – Technological Forecasting – Competitive Intelligence – Patent-Related Searching

19

20 IEEE XPLORE IEEE (Institute of Electrical and Electronical Engineers) ve IEE (Institute of Electrical Engineers) ın yayınlarına erişim sağlar. Makaleler dışında standart ve bildirileri de kapsar. 1950 yılına kadar geri giden ve 1.5 milyona yakın belgeyi içerir. Elektrik, elektronik, bilgisayar, biyotıp, biyoteknoloji ve uygulamalı fizik alanlarını kapsar. Özellikle elektrik, elektronik ve bilgisayar bilimleri konusunda en fazla kullanılan ve etki faktörü yüksek yayınları içermektedir.

21 Tarama seçenekleri Basic search (Basit tarama) Advanced search (Gelişmiş tarama) Author search (Yazar adından tarama) CrossRef search (Yayıncı web sitelerinden tarama)

22 Browse » Journals & Magazines » Conference Proceedings » Standards » Books » Educational Courses » Technology Surveys

23 IEEE Xplore IEEE ve IEE'nin – 120 den fazla dergi, – 900 standart, – 400 bildiri – Toplam 2,5 milyon belge 1950 yıllarına kadar geri giden arşiv, 1963'den 1987'e kadar Proceedings of the IEEE adı altında 12 binden fazla belgeyi (1913'de basılan konuyla ilgili ilk dergi) kapsar.

24

25

26 ULAKBİM Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı Oluşturma çalışmalarına 1992'de TÜBİTAK-TÜRDOK bünyesinde başlanmıştır. Veri Tabanında 1992-1995 yılları arasında 236 dergiden toplam 4031 makale indekslenmiştir. 1996 yılından sonra ULAKBİM bünyesinde çalışmalar devam ettirilmiştir. 2001 yılından itibaren veri tabanına alınacak dergilerin belirlenmesinde değerlendirme kriterleri uygulamasına geçilmiştir. Kriter uygulaması nedeniyle veri tabanına seçilen dergilerde azalma olmuştur.

27 MTBVT İndeksleme işlemlerinde JICST (Japan Information Center of Science and Technology) thesarusundan yararlanılmaktadır. JICST terimlerine Türkçe karşılıklar verilmektedir. İndeksleme işlemlerinde thesaurusda yer almayan terimler konu uzmanları tarafından serbest terim (Türkçe ve İngilizce) olarak verilmektedir. Veri tabanında bugüne kadar 13401'i JICST terimi (Türkçe), 6813'i ise serbest terim olmak üzere 20.000'i aşkın terim girişi yapılmıştır. 10 bin'in üzerinde makalenin veri girişi yapılmıştır. Bu makalelerin 8 binden fazlasının indekslemesi, 4 bin civarında bir kısmının ise öz giriş işlemleri tamamlanmıştır. (http://www.ulakbim.gov.tr/cabim/vt/uvt/muh/hakkinda.uhtml)

28 MTBVT kapsadığı konular Astronomi Bilgisayar Çevre Deniz Bilimleri Elektrik-Elektronik Endüstri Fizik Haritacılık Havacılık İnşaat Kimya Maden Makine Matematik Metalurji Mimarlık Nükleer Petrol Tekstil Yerbilimleri

29

30

31 Ödev Engineering Village ve IEEE Xplore ile MTBVT nını tarama ve erişim özellikleri açısından karşılaştırınız? IEEE’de CrossRef Search özelliklerini araştırın. Ne amaçla nasıl kullanırsınız?


"BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2. Mühendislik ve Sanayi Genel veri tabanları Nazan Özenç Uçak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları