Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri."— Sunum transkripti:

1

2 İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri ile başlayan kanamalarla ölüme kadar gidebilen bir hastalıktır.

3 Hastalık bahar ve yaz aylarında görülmekle beraber en çok HAZİRAN veTEMMUZ aylarında ortaya çıkmaktadır.

4 KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ NASIL BULAŞABİLİR ? Vücuda kene tutunması ile buluşabilir. Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile bulaşabilir. Hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle bulaşabilir. Enfekte vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temas ile bulaşabilir.

5 HASTALIK KENE ISIRMASINDAN SONRA 3-14 GÜN İÇİNDE ORTAYA ÇIKAR

6 KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI BELİRTİLERİ Ateş, üşüme, titreme Kırgınlık, Yorgunluk, Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Halsizlik Bulantı-kusma, ishal

7

8 KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞINDAN KORUNMA İnsanlar keneden uzak durabilir ve vücutlarına kene tutunması engellenirse hastalık ortaya çıkmaz. Mecbur kalınmadıkça kenelerin bulunduğu tarla ve piknik alanı gibi alanlara gidilmemelidir.

9 Tarlaya, piknik alanına giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli, Kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmelidir. Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır.

10 KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ

11 VÜCUDUN HER TARAFI KONTROL EDİLMELİDİR Kollar, Bacaklar, Gövde, Koltuk altları

12 Kulak arkası, Ense, Kasıklar

13 KENENİN PENS İLE ÇIKARILMASI

14

15 Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde Ateş Halsizlik İştahsızlık Karın ağrısı Baş ağrısı Bulantı Kusma İshal ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz

16 DİKKAT Hasta kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

17 HAYVANLAR KENEYE KARŞI KORUNMALIDIR

18 YAPILMAMASI GEREKENLER Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökmeyin, üzerine sigara İle bastırmayınız.

19 ÜZERİNE BİRŞEY DÖKMEYİN KENEYİ PATLATMAYIN, EZMEYİN

20 KAYNAKÇA TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI

21 HAZIRLAYANLAR ÇUMRA MEVLANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN 10-B SINIFINDAN SERAP DAĞLI FATMA SARI RUMEYSA ÇOBAN

22 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları