Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRIM-KONGO KanamalI Ateşi, İlk olarak hastalığın İSMİNİ ALDIĞI KIRIM ve Kongo'da görülen, VİRÜS DEDİĞİMİZ MİKROPLARIN sebep olduğu ölümcül SEYREDEBİLEN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRIM-KONGO KanamalI Ateşi, İlk olarak hastalığın İSMİNİ ALDIĞI KIRIM ve Kongo'da görülen, VİRÜS DEDİĞİMİZ MİKROPLARIN sebep olduğu ölümcül SEYREDEBİLEN."— Sunum transkripti:

1 T.C. TOKAT VALİLİĞİ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HALK EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI-1 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

2 KIRIM-KONGO KanamalI Ateşi, İlk olarak hastalığın İSMİNİ ALDIĞI KIRIM ve Kongo'da görülen, VİRÜS DEDİĞİMİZ MİKROPLARIN sebep olduğu ölümcül SEYREDEBİLEN BİR HASTALIKTIR.

3 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

4 Hastalık; Ateş, Ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, Kırıklık, halsizlik ve Belirgin iştahsızlıkla başlar; Bulantı, kusma, Karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir.

5 İlk günlerde; Yüzde ve göğüste kızarmalar, Gözlerde kanlanmalar,
İlk günlerde; Yüzde ve göğüste kızarmalar, Gözlerde kanlanmalar, ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere Vücuda yayılan küçük nokta şeklinde Kanamalar olabilir…

6 Bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir
Bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir. Hastalık tablosuna; burun ve dişeti kanamaları da eşlik edebilir.

7 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ NASIL BULAŞIR?

8

9 Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır;

10 Bu Hastalık; Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabilmektedir. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda oldukça öldürücü olabilmektedir.

11 Yabanî kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadır.
Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerler: kan emme sırasında aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırırlar.

12 NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNİ ANİMASYON FİLMİMİZİ SEYREDEREK GÖRELİM…
ŞİMDİ BU OLAYIN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNİ ANİMASYON FİLMİMİZİ SEYREDEREK GÖRELİM…

13

14

15

16 Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşma olabilmektedir.

17 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ’NDEN NASIL KUŞKULANILIR?

18 Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra;
Kene ısırması veya kene ile temas hikâyesi varsa, Son iki hafta içinde çalı, çırpı, su kenarları veya gür otların bulunduğu alanlara piknik amaçlı veya diğer bir nedenle gidilmişse, Ormanlarda çalışan veya avcılıkla uğraşan bir kişi ise,

19 Hayvan besleyen veya hayvanlarla yakın teması olan bir kişi ise (kesimhane çalışanları gibi),
Herhangi bir hayvan kanı veya diğer dokularına ya da bu belirtilerin bulunduğu hastaların kan veya vücut sıvılarına bir temas söz konusu ise Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nden şüphe edilmeli ve vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

20 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ, VİRÜS ALINDIKTAN NE KADAR SÜRE SONRA ORTAYA ÇIKAR VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

21 Kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasını müteakiben hastalığın belirtileri genellikle 1- 3 günde ortaya çıkar; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir.

22 Hasta insan veya hayvanlara ait kan, vücut sıvıları veya diğer dokularına doğrudan temas sonucu bulaşmalarda hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresi 5-6 gündür; bu süre de en fazla 13 gün kadar olabilmektedir.

23 ŞİMDİ; KENE ISIRMASI SONUCU KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞINA YAKALANMIŞ KİŞİLERİN RESİMLERİNİ GÖRECEĞİZ…

24 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ KOL’DA GÖRÜLEN KANAMALAR

25 KOL’DA GÖRÜLEN KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

26 BACAK’TA ve AYAK’TA GÖRÜLEN KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

27 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HANGİ MEVSİMLERDE GÖRÜLMEKTEDİR?

28 Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir.
Genel olarak Haziran ve Eylül arası görülmesine rağmen, değişik mevsimlerde görülebilir. Bizim bölgemizde hastalar Nisan ayı ortalarından Ağustos ayı sonlarına kadar  olan süre içinde görülmektedir.

29

30 KKKA VAK’ALARININ GÖRÜLDÜĞÜ AYLAR (Türkiye, 2004; n=249)
Hastalığın Görüldüğü Aylar Sayı Mart 3 Nisan 9 Mayıs 41 Haziran 66 Temmuz 102 Ağustos 21 Eylül 1 Ekim Bilinmeyen 5

31 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

32 Yukarıda verilen belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulandıracak bir durumun olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa, hastalığın teşhis ve tedavisi için gereken işlemler yapılabilmektedir.

33 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULMALIDIR?

34 Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmeli, hayvanlar kenelere karşı ilâçlanmalıdır.
Hayvan barınakları kenelere karşı ilâçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamaları engellenmelidir.

35 HAYVANLARDAKİ KENE’LER İLE MÜCADELE ETMELİYİZ.

36 Hayvanların kanına veya başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli, bu durumlarda eldiven kullanılmalıdır. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, insanlar vücutlarını kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır.

37

38 Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçlı gitme durumunda pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir.

39 Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı, bir cımbızla sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

40 Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı vb.) dökülmemelidir.
Çünkü bu kimyasallar, kenelerin kusmasına sebep olabildiğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilirler.

41 Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böcek kaçırıcı ilâçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

42

43

44 Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır!!!
Vücutta kene görülür ise; Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır!!! Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı

45 Kenenin pens ile çıkarılması
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı

46 SONUÇ Ülkemizde ve ilimizde son yıllarda kene popülasyonunun arttığı bir gerçektir ve bunun nedenleri ile azaltmak için yapılacaklar konusunda çalışmalar ilgililerce yürütülmektedir. Kenelerle bulaşan KKKA adlı hastalık da son yıllarda ülkemizde tanımlanmış ve halen görülmektedir.

47 SONUÇ * Hastalığın ömür boyu bağışıklık yaptığı söylenmektedir. Dolayısıyla hiçbir çalışma yapılmasa bile bulaşma zinciri kırılacağından bir süre sonra hastalık kendiliğinden sona erecektir.. Bu arada bize düşen hastalanan vatandaşlarımızı gözden kaçırmamak ve ileri bulgular oluşmadan gerekli takip ve tedavilerini yapmak ve şüpheli vakaları en kısa zamanda hastaneye ulaştırmaktır. Bu çok önemli bir sorumluluktur..

48 SONUÇ * Halk arasında bu hastalık ve kenelerle ilgili efsaneleşen söylemler dolaşmaktadır. Hastalıkla ilgili pek çok söylenti yayılsa da sanıldığı kadar korkutucu bir hastalık değildir.. Koruyucu önlemleri almak zor değildir ve erken başvurularla hastalık sorunsuz atlatılmaktadır..

49 GÖSTERDİĞİNİZ İLGİ NEDENİYLE TÜM HALKIMIZA YÜREKTEN TEŞEKKÜRLER…

50 UNUTMAYINIZ. KENE İLE MÜCADELE EDEREK BU ÖLÜMCÜL HASTALIKTAN
UNUTMAYINIZ! KENE İLE MÜCADELE EDEREK BU ÖLÜMCÜL HASTALIKTAN KORUNABİLİRSİNİZ… Hazırlayan: Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü ©


"KIRIM-KONGO KanamalI Ateşi, İlk olarak hastalığın İSMİNİ ALDIĞI KIRIM ve Kongo'da görülen, VİRÜS DEDİĞİMİZ MİKROPLARIN sebep olduğu ölümcül SEYREDEBİLEN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları