Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ahmet SARI Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi Rehberlik Öğretmen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ahmet SARI Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi Rehberlik Öğretmen."— Sunum transkripti:

1 Ahmet SARI Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi Rehberlik Öğretmen

2 - Okul birincileri önce genel kontenjandan, yerleşemedikleri durumda «okul birincileri» kontenjanından faydalanacaktır. - Okul birincileri sadece sınava girdikleri yıl okul birinciliği kontenjanından faydalanır, - Okul birincileri kendi durumlarını hem okullarından hem de ÖSYM sisteminden takip etmeli, düzeltmek gerekiyorsa LYS puanları hesaplanmadan önce işlem yaptırmaları gerekmektedir. - Okul birincisi diploma notu üzerinden, okul sonuncusu 50 puan üzerinden OBP’si hesaplanır.

3 Belli sanat dallarında üstün yetenekli olduğu belirlenen öğrencilerin, ilgili sanat dallarında eğitim yapmak kaydıyla, yükseköğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemler, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde ilgili yükseköğretim kurumlarınca yürütülecektir. Bu adayların üstün yeteneklerinin belirlenmesi için adayların değerlendirme ve seçme işlemleri, ilgili rektörlüklerin oluşturduğu komisyonlar tarafından yapılacaktır.

4 - Uluslararası Bilim Olimpiyatları, Proje yarışmalarında dereceye girenler ÖSYM’ce istedikleri bölüme sınavsız yerleştirilir, - TÜBİTAK yarışmalarında dereceye giren adaylar kılavuzda belirtilen tarihlere göre Tübitak ile gerekli yazışmaları yapmaları gerekmektedir. - TÜBİTAK Yarışmalarında dereceye giren adayların sınavsız geçiş hakkı bilgileri ‘2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda’ verilecektir.

5 - Adayın bir dalda Uluslararası bir başarı göstermesi (1.2.3.’lük) gerekir, - «Milli Sporcu Belgesi» olması gerekir, - 2016 YGS sınavına girmesi ve puanının hesaplanması gerekir,

6 - Adaylar «Engelli Salon» da sınava girer, - Engel durumlarını gösterir raporu devlet veya üniversite hastanelerinden almaları şarttır, - Engellerini başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye belgelendirmeleri gerekir, - Başvuru süresi dışında sağlık sorunu olan aday sınavın yapılacağı hafta Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar dilekçe ve rapor ile ÖSYM’ye başvurur. - Engelli/Sağlık sorunu olan adaylar sadece belirli sınav merkezlerinde sınava girebilir.

7 - Adaylar Genel Amaçlı Dilekçe’yi kullanmak zorundadır, - Evrak Referans numarası alınması mecburidir, - Dilekçelerin aslı ÖSYM’ye ulaşmak zorundadır, - Sınav kağıdının incelenmesini isteyen aday sonuçların açıklanmasından 10 gün içerisinde, soruların incelenmesini isteyen aday 3 gün içerisinde itirazda bulunabilir.

8 Ahmet SARI Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi Rehberlik Öğretmen

9 Devlet Üniversiteleri: 107 Vakıf Üniversiteleri: 69 KKTC: 10 Yurtdışı Üniversiteleri: 19 Toplam: 205

10 ŞehirDevletVakıfToplam İstanbul93847 Ankara61117 İzmir5510 Kıbrıs-10 Yurtdışı19 *-19 Diğer8716103 Genel Toplam 205 * Azerbaycan (11), Bosna-Hersek (2), Gürcistan (2), Makedonya, Moldova, Kazakistan, Kırgızistan

11 Gaziantep (3) Antalya (2) Mersin (2) Konya (2) Kayseri (2) Trabzon, Bursa, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli

12 Devlete bağlı olmayan, bir vakıf tarafından işletilen, özerk, yönetmelikleri ve yerleştirmeleri YÖK tarafından yapılan üniversitelerdir. Açılabilmesi için en az iki fakülteden oluşması ve açılırken fen-edebiyat fakültesinin olması zorunludur.

13 1……..Devlet Üniversiteleri 2……..Vakıf Üniversiteleri 3……..Kıbrıs Üniversiteleri 4……..Yurtdışı Yükseköğretim Kurumları

14 1. Hangi Bölüm ? Programdan mezun olan öğrenci hangi unvan ile mezun olmaktadır ?

15 2.a. Burslu mu ? Ücretli mi? Bk. 3. Zorunlu hazırlık sınıfı dahil olmak üzere verilecek olan burslarda, Tam Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %75 Burslu: öğrenim ücretinin dörtte üçünü; %50 Burslu: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 Burslu: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan bölümünü ödeyecektir (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç.)

16 2.a. Burslu mu ? Ücretli mi? Hangi Fakülte ? Ödeme Koşulları ? Fiyat Artış Oranları Nasıl Belirlenir ?

17 2.b. Tam Bursluluk veya Diğer Burslar ( %75,50,25) Neleri Kapsamaktadır ? Eğitim Ücreti ? Barınma ? Ulaşım ? Yemek ? Kitap-Kırtasiye vs…

18 2.c. Başarı Bursu Var mı ? Başarı Bursu, Kapsamlı Burs, Destek Bursu vs.. Barınma, İşe Almada Öncelik…

19 2.d. Hangi Koşullarda Burs Kesilir ? Kayıt Dondurma, Disiplin Cezası alıp almama ve sayısı Genel Not Ortalaması Devamsızlık…

20 3. Öğretim Dili Nedir ? Bk. 28. Öğretim dili İngilizcedir. Bk.15, Bk.21

21 4. Hangi Şehirde ?

22 5. Ulaşım Sorunu Var mı ?

23 6. Akademik Kadrosu Yeterli mi ?

24 7. Yerleşkesi Nasıl ? Yerleşke İçerisinde olanaklar yeterli mi ? Yerleşkedeki Ücretler Nasıl ?

25 8. Çift Anadal, Yan Dal Olanakları Var mı?

26 9. Devletten Vakıf’a, Vakıftan Devlet Üniversitesine Yatay Geçiş var mı ? Yatay geçişlerde herhangi bir engel yoktur Öğrenciler ikinci öğretim ücreti öder

27 10. Staj Olanakları Nasıl?

28 11. Hangi Kaynaklardan Bilgi Alabilirim ? -Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, -Vakıf Üniversitelerin İnternet Siteleri (Neden Biz, Hakkımızda … modülleri) -YÖK -YÖK Öğrenci Portalı ( 444 8 965 ) - YÖK Atlas

29 KKTC Üniversitelerini Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim? Hangi Şehirde ( Girne mi diğer şehir mi ?) Şehir içi ve yerleşkeye ulaşım nasıl ? Barınma imkanları nasıl, KYK Yurdu var mı? Üniversite devlet desteği alıyor mu ? ( Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi )

30 1. Hangi Üniversite ? - Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, - Kırgızistan Manas Üniversitesi Diğer Üniversiteler ( Ücretli mi, % 50, % 25 Burslu mu ?)

31 2. Diploma Denkliği Var mı ? - Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Kırgızistan Manas Üniversitesi ( denklik sorunu yaşamamakta ) Bk. 181. Kılavuzda yer alan bu üniversiteye ait programlara ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin alacakları diplomalara ilgili mevzuata göre yapılacak inceleme sonucunda diploma denklik belgesi verilecektir…..

32 3. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi? Kırgızistan Manas Üniversitesi ? Eşdeğer Diploma Ücretsiz Eğitim Hazırlık Eğitimi ( O Ülkenin dili, İngilizce, Rusça) Başarı Bursu ( burs, yol masrafları )

33 1.UOLP Bk. 251. Çift diplomaya yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP), bir Türk üniversitesi ile yurtdışı bir üniversite tarafından ortak olarak yürütülen lisans programıdır. Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci, her üniversiteden bir tane ortak program olduğunu belirten iki ayrı diploma (Bazı üniversitelerde ortak bir lisans diploması verilebilir.) alır.

34 1.UOLP Yabancı Dil Şartı Bk.251. Öğrencilere yabancı dil koşulunu sağlamaları için en fazla iki yıl verilir. Öğrenciler iki yıl içinde üniversitece belirlenen dil koşulunu sağlayamazsa ÖSYS puanına ve tercihine göre ÖSYM tarafından Türkiye’de öğretim dili Türkçe olan ve varsa aynı adı taşıyan, yoksa eşdeğer bir yükseköğretim programına yerleştirilebilirler. (İngilizce Öğretmenliği programları hariç)

35 1.UOLP Diğer Şartlar Bk.251.

36 Teşekkür Ederim.


"Ahmet SARI Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi Rehberlik Öğretmen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları