Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

2 ÖĞRENME HEDEFLERİ Bu dersin sonunda;
Yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan ekipmanları tanımlar. Yüksekte yapılan çalışmalardan kaynaklanan riskleri değerlendirir. Yüksekte yapılan çalışmalardan kaynaklanan riske göre alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini belirler.

3 YÜKSEKTE ÇALIŞANLARIN TOPLU VE BİREYSEL KORUNMASI
Yerden yüksekte bulunan platformlarda çalışma yaparken ortaya çıkabilecek herhangi bir kaza riski çok büyük kayıplara yol açabilir.

4 1- ÇALIŞMA PLATFORMU a) Çalışma platformu; üzerinde çalışacak işçi sayısı,taşıyabileceği maksimum ağırlık, üzerinde bulunacak ekipmanlar, ve maruz kalabileceği dış etkiler göz önüne alınarak hazırlanmalıdır.

5 1- ÇALIŞMA PLATFORMU b) Bu çalışma yerlerinin taşıyıcı sistemleri ve diğer kısımları yapısı gereği yeterli sağlamlıkta değilse, çalışma yerinin tamamının veya bir kısmının zamansız veya kendiliğinden hareketini önlemek için, bunların dayanıklılığı uygun ve güvenilir sabitleme metotlarıyla sağlanmalıdır.

6 1- ÇALIŞMA PLATFORMU

7 YÜK ASANSÖRLERİ VE PLATFORMLARI

8 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
Sadece basit işlerde kullanılmalıdır, sürekli bir çalışma için kullanılamaz. Kuvvetli ve hasarsız olmalıdır. Düz ve kaymayacak bir zemin üzerine kurulur. Yağ, kir ve nem olmamalıdır.

9 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
Merdivene uygun kaymaz bir iş ayakkabısı kullanılmalıdır. Merdivenden kesinlikle bir yere doğru sarkma ve uzanma yapılmamalıdır.

10 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
İnip çıkarken elleriniz boş olmalıdır. El aletleri kemerinizde yada çantada olmalıdır. Merdivende çalışırken KKE kullanın. Mümkünse emniyet kemeri ve kendinizi sağlam bir yere kanca ile bağlayın..

11 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR

12 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
İSKELE MERDİVENİ

13 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
HALAT KULLANIMI Sistemde en az iki ayrı kancalı halat bulunacak, bunlardan biri, inip çıkmada veya destek olarak kullanılan çalışma halatı,diğeri ise güvenlik halatı olacaktır.

14 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
HALAT KULLANIMI İşçilere, çalışma halatına bağlı paraşütçü tipi emniyet kemeri verilecek ve kullandırılacaktır. Emniyet kemerinin ayrıca güvenlik halatı ile bağlantısı sağlanacaktır

15 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
HALAT KULLANIMI Çalışma halatı, güvenli iniş ve çıkış araçları ile teçhiz edilecek ve kullanıcının hareket kontrolünü kaybetmesi halinde, düşmesini önlemek için kendiliğinden kilitlenebilen sisteme sahip olacaktır. Güvenlik halatında da, işçi ile birlikte hareket eden düşmeyi önleyici bir sistem bulunacaktır.

16 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
HALAT KULLANIMI İşçi tarafından kullanılan alet, edevat ve diğer aksesuarlar paraşütçü tipi emniyet kemerine veya oturma yerine veya başka uygun bir yere bağlanarak güvenli hale getirilecektir.

17 2- SEYYAR MERDİVEN VE HALATLAR
HALAT KULLANIMI Acil bir durumda işçinin derhal kurtarılabilmesi için iş uygun şekilde planlanacak ve gözetim sağlanacaktır .

18 3- İSKELELER Bütün iskeleler kendiliğinden hareket etmeyecek ve çökmeyecek şekilde tasarlanmış, yapılmış olacak ve bakımlı bulundurulacaktır. Çalışma platformları, geçitler ve iskele platformları, kişileri düşmekten ve düşen cisimlerden koruyacak şekilde yapılacak, boyutlandırılacak, kullanılacak ve muhafaza edilecektir.

19 3- İSKELELER İskeleler;
(a) Kullanılmaya başlamadan önce, (b) Daha sonra belirli aralıklarla, (c) Üzerinde değişiklik yapıldığında, belli bir süre kullanılmadığında, kötü hava şartları veya sismik sarsıntıya veya sağlamlığını ve dayanıklılığını etkileyebilecek diğer koşullara maruz kaldığında, uzman bir kişi tarafından kontrol edilecektir.

20 H Tipi Kovanlı İskeleler
İskele türlerİ : H Tipi Kovanlı İskeleler

21 3- İSKELELER İskele türlerİ :

22 3- İSKELELER CEPHE SIVA İSKELELER :
A) Bu iskeleler mutlaka bina cephelerine güvenli şekilde bağlanmalıdır. Binaya doğru veya binadan uzaklaşacak şekilde hareket etmemesi için sabitlenmelidir.

23 3- İSKELELER CEPHE SIVA İSKELELER :
B) Zemini yükleri taşıyabilmelidir. Parçaları iyi durumda olmalı, sağlamlığını korumalı, hasar görmemiş olmalıdır. Uzman bir kişinin kontrolünde eğitimli ve deneyimli işçiler tarafından kurulmalıdır.

24 3- İSKELELER CEPHE SIVA İSKELELER :
C) Hiçbir zaman eksik parça ile iskele kurulmamalı, tüm profiller bağlantılar ve kalaslar eksiksiz olmalıdır. Kazalara yol açan genellikle bir-iki malzemenin eksik kullanılmasıdır! D) İskele hiçbir zaman hesaplandığından fazla yüklenmemelidir.

25 TEKERLEKLİ GEZER İSKELELER :

26 3- İSKELELER ASMA İSKELELER :
Yüksek yapılarda, zemine istinatlı iskeleler kurmak hem mümkün değildir, hem de ekonomik değildir. İskele kurulmadan, yukarıdaki bir sisteme asılan çelik halatlara tırmanan, istenilen genişlikte ve kaldırma kapasitesindeki askı iskeleler, iskele maliyetinden büyük tasarruf sağlarlar.

27 İSKELELERDE güvenlik kurallari
ÇEVRESEL YÜKLER: Rüzgar Yükü Kar Yükü Yağmur Yükü

28 İSKELELERDE güvenlik kurallari
Tüm yasal mevzuatı bilin ve uyun. Kullanmadan önce tüm malzemeleri kontrol edin, bozuk ve hasarlıları kullanmayın. Paslanmış parçaları kullanmayın.

29 İSKELELERDE güvenlik kurallari
Kurulu iskeleleri düzenli olarak tetkik edin. Sağlam ve düzgün kalaslar kullanın. Kenetleri zorlamayın kenetlere basarak tırmanmayın. KKE sürekli kullanın

30 İSKELELERDE güvenlik kurallari
İskelelere çarpmayı engellediğinizden emin olun. İskele üzerine merdiven ekleyerek çalışma yapmayın. Aşırı yüklemeyin. Elektrik ile temasa dikkat edin.

31 İSKELELERDE KAZA NEDENLERİ
Doğru bağlantı ve montaj yapmamaktan Bozuk hatalı ve kusurlu malzemeden Zayıf temellerinden Yetersiz kenetlemeden Yanlış kenetlemeden

32 Yanliş iskele kullanimlari

33 Emniyet kemerleri

34 İLGİLİ MEVZUAT Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği
Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik


"YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları