Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA"— Sunum transkripti:

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Yazılım Nedir Programlama Dilleri Algoritma Akış Seması Örnekler

2 Yazılım Nedir? Çeşitli görevleri gerçekleştirmek amacıyla hazırlamış programlara yazılım adı verilir.

3 Yazılımlar… Her yazılım bir problemi çözmek amacıyla geliştirilmiştir.

4 Hallo! Ciao! 안녕하세요. Bonjour! مرحبا 你好 Merhaba! привет Hello! ¡Hola!
Burada gördüğümüz kelimelerin hepsi birbirinden farklı ancak anlamları aynı! Bonjour! مرحبا 你好 Merhaba! привет Hello! ¡Hola!

5 İnsanlar nasıl anlaşmak için farklı diller kullanıyorsa, bilgisayar da kullanıcıları anlamak için programlama dilleri kullanır.

6 Programlama Dili Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tek tip haline getirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

7 Tüm yazılımlar bir programlama dili kullanılarak üretilmiştir.

8 For i=1 to 5 Print “merhaba” Next 1111 0000 1010 0101 0000 1111
KOMUTLAR

9 Bu iki programlama dili de birbirinden tür olarak farklıdır.
For i=1 to 5 Print “merhaba” Next Bu iki programlama dili de birbirinden tür olarak farklıdır. KOMUTLAR

10 Üst Seviyeli Programlama Dilleri Alt Seviyeli Programlama Dilleri
For i=1 to 5 Print “merhaba” Next Üst Seviyeli Programlama Dilleri KOMUTLAR Alt Seviyeli Programlama Dilleri

11 Alt Seviyeli Programlama Dilleri
Makine dilidir. Kodları direk mikroişlemci çalıştırır. Kodlar 0 ve 1 den oluşur.

12 Üst Seviyeli Programlama Dilleri
For i=1 to 5 Print “merhaba” Next İngilizce kelimelerden oluşur. Hatırlanması ve yazılması kolaydır. Kodları direk mikroişlemci çalıştırmaz, bir derleyici gerekir.

13 Hangi programlama dilinde program hazırlamak daha kolaydır?
For i=1 to 5 Print “merhaba” Next Hangi programlama dilinde program hazırlamak daha kolaydır? KOMUTLAR

14 Karşılaştığınız bir problemi çözmek için ne yaparsınız?
Problem Nedir? Problem, çözülmesi gereken sorun ya da aşılması gereken engel anlamına gelir. Günlük hayatta sık sık problemlerle karşılaşırız. Karşılaştığınız bir problemi çözmek için ne yaparsınız?

15 Bir Problemin Çözümü İçin…
iyi anlamak Kısa ve anlaşılır biçimde çözmek Ve sonucun doğruluğunu kontrol etmek

16 Problem Çözme Günlük yaşamda karşılaştığımız problemleri bilerek veya farkında olmadan adım adım çözmeye çalışırız. Örneğin yazı yazarken kaleminizin ucu kırıldığında şu adımları takip ederek bu sorunu çözersiniz. Kalemtıraşı çıkar. Kalemi al. Çöp kovasının yanına git. Kalemin ucunu aç. Sırana geri dön. Yazmaya devam et.

17 Peki Ya Bilgisayarlar? Bilgisayarlar da problemleri tıpkı bizler gibi çözmeye çalışır. Kullanıcı tarafından kendisine verilen komutları adım adım uygulayarak problemin çözümüne ulaşır. Kullandığımız yazılımların tamamı «kod» adı verilen bilgisayarın anlayacağı dilde yazılmış özel komutlardan oluşur. Bu kodlar bilgisayar yazılımcıları tarafından yazılır.

18 Kodlamadan Önce… Kodlamaya başlamadan önce oluşturacağımız yazılımın adım adım ne yapacağını tasarlamamız gerekir. İşte açık ve net ifadelerle problemin adım adım çözümünü gösteren bu taslağa «algoritma» adı verilir. Programlamanın ilk adımı algoritma oluşturmaktır.

19 Neden Algoritma Kullanıyoruz?
Sizce kodlamaya başlamadan önce niçin algoritma hazırlıyoruz? Gerekli tüm bilgi ve birikime sahipsiniz ve sizden bir bina yapmanız isteniyor. Yapacağınız ilk iş ne olurdu?

20 Neden Algoritma Kullanıyoruz?
Oluşturacağımız yazılımın kusursuz olması için öncelikle her adımını gösteren planını, yani algoritmasını hazırlamalıyız.

21 Algoritma Adım 1: Başla Adım 2: Sürücü koltuğuna geç. Adım 3: Emniyet kemerini tak. Adım 4: Aynaları kontrol et. Adım 5: Anahtarı tak. Adım 6: Kontağı çevir. Adım 7: El frenini indir. Adım 8: Vitese geç. Adım 9: Gaza bas. Adım 10: Bitir. Bir problemin çözümünde izlenecek yol anlamına gelir ve problemin çözümünün adımlar halinde yazılmasıyla oluşturulur. Algoritma basamaklarının bir başlangıcı ve sonu bulunur. Her adımda yapılacak işlem açıkça belirtilir.

22 Örnek Algoritma Şimdi basit bir problemin çözümünü gösteren bir algoritma hazırlayalım. Ayran yapıp bardağa dolduralım. Adım 1: Başla Adım 2: Yoğurdu kaba koy. Adım 3: Su ekle. Adım 4: Çırp. Adım 5: Tuz koy. Adım 6: Bardağa doldur. Adım 7: Bitir.

23 Örnek Algoritma - 2 Arabayı çalıştırıp yola çıkalım.
Adım 1: Başla Adım 2: Sürücü koltuğuna geç. Adım 3: Emniyet kemerini tak. Adım 4: Aynaları kontrol et. Adım 5: Anahtarı tak. Adım 6: Kontağı çevir. Adım 7: El frenini indir. Adım 8: Vitese geç. Adım 9: Gaza bas. Adım 10: Bitir.

24 Akış Şeması Bilgisayar programlarının işlem basamaklarını geometrik şekillerle gösteren şemadır. Algoritmanın daha rahat anlaşılabilmesi için şemalarla gösterilmesidir. Şemada yer alan her şeklin bir kullanım amacı vardır.

25 Elips Başla ve Bitir adımları için kullanılır. Akış şemasının başlangıç ve bitiş noktasında yer alır. BAŞLA BİTİR

26 Paralel Kenar Bir sayı giriniz. Girdiğiniz sayı çift.
Giriş ya da Çıkış işlemleri için kullanılır. Örneğin; klavyeden bir sayı girilmesi istenmesi veya ekrana işlem sonucunun yazdırılması gibi. Bir sayı giriniz. Girdiğiniz sayı çift.

27 Dikdörtgen A ile B’yi topla. İlk sayı = A
Hesaplama ya da Değişkene Değer Atama işlemleri için kullanılır. Örneğin; iki sayıyı topla veya girilen ilk sayıyı A olarak kabul et. A ile B’yi topla. İlk sayı = A

28 Eşkenar Dörtgen Kalan süre 0’dan büyük mü? Oyunda başka elma var mı?
Karşılaştırma ya da Karar Verme işlemleri için kullanılır. Örneğin; girilen sayı 5’ten büyük mü? Kalan süre 0’dan büyük mü? Oyunda başka elma var mı?

29 Yön Okları Akış şemasının ilerleme yönünü gösterir.

30 Akış Şeması Örneği Klavyeden girilen iki sayıyı toplayıp ekrana yazdıran programın akış şemasını çizeceğiz. Önce algoritmasını yazalım. Adım 1: Başla Adım 2: İlk sayıyı gir. Adım 3: İlk sayı = A Adım 4: İkinci sayıyı gir. Adım 5: İkinci sayı = B Adım 6: İki sayıyı topla (A+B) Adım 7: Sonucu ekranda göster. Adım 8: Bitir.

31 Akış Şeması Örneği BAŞLA Şimdi algoritmayı öğrendiğimiz şekillerle şemaya dökelim. Birinci sayıyı giriniz Birinci sayı = A İkinci sayıyı giriniz İkinci sayı = B Sonuç=A+B Sonucu göster BİTİR

32 Akış Şeması Örneği - 2 Şimdi hava yağmurlu ise bizi şemsiye almamız konusunda uyaran programın akış şemasını çizeceğiz. Önce algoritmasını yazalım. Adım 1: Başla Adım 2: Hava yağmurlu mu? Adım 3: Evet ise Adım 5’e git. Adım 4: Hayır ise Adım 6’ya git. Adım 5: Yanına şemsiye al. Adım 6: Şemsiyeyi evde bırak. Adım 7: Bitir.

33 Akış Şeması Örneği - 2 BAŞLA Hayır Evet BİTİR Hava yağmurlu mu?
Yanına şemsiye al Şemsiyeni evde bırak Evet BİTİR

34 Uygulama Bir öğrencinin klavyeden girilen iki notunun ortalamasını hesaplayan ve çıkan sonuca göre notun iyi veya kötü olduğunu ekrana yazdıran programın algoritmasını ve akış şemasını hazırlayınız. (Ortalama 70’ten büyük ise İYİ, küçük ise KÖTÜ kabul edilecek.)

35 Adım 1: Başla Adım 2: Birinci yazılı notunu giriniz Adım 3: Birinci yazılı=X Adım 4: İkinci yazılı notunu giriniz Adım 5: İkinci yazılı=Y Adım 6: Ortalama=(X+Y)/2 Adım 7: Ortalama 70’ten büyük mü? Evet ise Adım 8’e git, Hayır ise Adım 9’a git Adım 8: «Notun iyi» ekrana yaz Adım 9: «Notun kötü» ekrana yaz Adım 10: Bitir

36 Son Teşekkür ederim.


"PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları