Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Teknoloji Bağımlılığı Nedir? TEKNOLOJİYİ KULLANMA VE ONUNLA İLİŞKİDE KİŞİNİN İRADESİNİ KAYBETMESİ KENDİNİ DENETLEYEMEMESİ ONSUZ BİR YAŞAM SÜRDÜREMEMESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Teknoloji Bağımlılığı Nedir? TEKNOLOJİYİ KULLANMA VE ONUNLA İLİŞKİDE KİŞİNİN İRADESİNİ KAYBETMESİ KENDİNİ DENETLEYEMEMESİ ONSUZ BİR YAŞAM SÜRDÜREMEMESİ."— Sunum transkripti:

1

2

3 Teknoloji Bağımlılığı Nedir? TEKNOLOJİYİ KULLANMA VE ONUNLA İLİŞKİDE KİŞİNİN İRADESİNİ KAYBETMESİ KENDİNİ DENETLEYEMEMESİ ONSUZ BİR YAŞAM SÜRDÜREMEMESİ HALİ HAYATININ BÜYÜK BİR KIMINI TEKNOLOJİ KAPSAR KİŞİ YAPMAK ZORUNDA OLDUĞU İŞLERİ YAPMAZ VE SÜREKLİ ERTELER.

4 ADIM ADIM TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI Deneysel Kullanım (Merak): Bir oyun, teknolojik bir ürünü merak eder ve dener. Sosyal Kullanım(Grupla Olmak): bir gruba dahil olur ve grubun gündemini takip eder. Operasyonel Kullanım (Belli Bir Amaç Gütmek): kişi zevk almak, problemlerden kaçmak, boş zaman geçirmek için teknolojiyi kullanır. Bağımlı Kullanım (sorunun ağına takılıp kalmak): artık tüm zamanını teknolojik ürünü kullanmak için kullanır.

5 ZARARI NE? Düşünce süreçleri bozulabilir. Kişiler arası iletişim azalır. Genel sağlık düzeyi düşebilir. Obsesif, depresif, kaygılı, fobik ve paranoid düşünceler artabilir. Çocuk ve gençlerde sosyal gelişim geriler. Öz güven düşer. Kaygı düzeyi ve saldırganlık artar. Yalnızlaşma ve yüz yüze ilişki kuramama artar. Hiperaktivite bozukluğu gelişebilir. Madde kullanımı ve çeşitli psikiyatrik sorunlar artar.

6 Teknoloji Bağımlılığının Süreçleri: Her geçen gün kullanım artar. Yoksunluk sendromu yaşar. Kontrol çabaları başarısız olur. Bağımlının hayatı git gide fakirleşir. İnternet başında planladığından daha fazla vakit geçirir. Bedensel ve psikolojik sorunlar ortaya çıkar. Yakınlarıyla çatışmalar yaşar. Yapması gereken İşlerini ve sorumluluklarını yapmaz. Zihin kilitlenir. Yalan söyler. Uyku ve yemek düzeni bozulur.

7 Teknoloji Bağımlılığının Kökündeki Nedenler? Kontrolsüz ve ölçüsüz kullanımın ne olduğuna dair bilgi eksikliği Bağımlılığın sonuçlarını bilmemek veya önemsememek Merak duygusunu kontrol edememek Bağımlı arkadaş çevresinin içerisinde bulunmak Can sıkıntısı ve yapacak daha iyi bir şey bulamamak Problemleri nasıl çözeceğini bilmemek ve sorunları çözmek yerine teknolojiye yönelmek Aşırı içe kapanıklık Çevre tarafından beğenilmeme korkusu Hayatta doğru bir hedef bulamamak Öz güven duygusu eksikliği Sosyal ilişki kuramamak Gerçek dünyada başarılamayan şeyleri sanal dünyada elde etmeye çalışmak

8 İnternete girdiğinde planladığından daha uzun süre kalıyor mu? İnternette daha fazla kalmak için evdeki sorumluluklarını ihmal ediyor mu? İnternetin heyecanını dostlarının ve arkadaşlarının yakınlığına tercih ediyor mu? İnternet üzerinden yeni birileriyle arkadaşlık kuruyor mu? Hayatındaki insanlar internette geçirdiği süre konusunda şikâyet ediyorlar mı? İnternette geçirdiği zaman sebebiyle derslerinde problem yaşıyor mu? E-mailini çok sık kontrol ediyor mu? İnternet sebebiyle dersteki performansında veya genel üretkenliğinde düşüş oluyor mu? İnternette ne yaptığı kendisine sorulduğunda saldırgan ya da ketum oluyor mu? Hayatıyla alakalı kendisini rahatsız eden düşüncelerini interneti kullanarak zihninden uzaklaştırmaya çalışıyor mu? İnternete girmek için planlar yapıyor mu? İnternetin olmadığı bir hayatın boş, keyifsiz ve sıkıcı olacağını söylüyor mu yahut böyle düşündüğünü seziyor musunuz? İnternetteyken meşgul edildiğinde bağırıyor, sinirleniyor veya öfke duyuyor mu? Gece geç vakitlere kadar internette olduğu için uykusuz kalıyor mu? İnternette olmadığında internete ne zaman geri döneceğini planlamakla meşgul oluyor mu? İnternetteyken “Birkaç dakika daha!” diyerek sizi veya bir başkasını oyalamaya çalışıyor mu? İnternette geçirdiği vakti azaltmaya çalıştığı hâlde bunda başarısız oluyor mu? İnternette ne kadar kaldığını saklamaya çalışıyor mu? Arkadaşlarıyla dışarı gitmek yerine internette kalmayı tercih ediyor mu? İnternet kullanmadığı zaman depresif, huysuz ve kaygılı oluyor mu? İnternet kullandığında bu tutum ve davranışlarında azalma oluyor mu? Çocuğumun Durumu Ne Acaba? BAK İNTERNET ! BEN HAYATIMDA HİÇ KİMSEYE BAĞLANMADIM. Teknolojik Aşık

9 TEKNOLOJİ BAĞIMLISININ RUHSAL VE FİZİKSEL GÖRÜNÜŞÜ!

10 Teknoloji bağımlısı veya bundan şüpheleniyorsanız. Ne yapmalısınız??? Alışkanlıklarınızla Oynayın! Alışkın olduğunuz teknoloji kullanma zamanını ve mekânını tam zıt saatlere ve mekânlara kaydırabilirsiniz. Yardım ve Destek İsteyin! Aile üyelerinden ve yakın arkadaşlardan yardım istemek hem sürekli destek mekanizması bulabilmenizi hem de tedavi sürecini devam ettirebilmenizi sağlayacaktır. Dış Durdurucu Kullanın! Makul süreyle teknoloji kullanımlarınızın hemen ardına yapılması zorunlu bir iş planlayabilirsiniz. Kendinize Hedefler Koyun! Teknoloji kullanımınıza makul bir zaman sınırlaması koyabilir ve bu süreyi yavaş yavaş azaltabilirsiniz.

11 Teknoloji bağımlısı veya bundan şüpheleniyorsanız. Ne yapmalısınız??? Çok Kullandığınız İşlevlerden Uzak Durun! Sık kullandığınız teknoloji ürününün işlevinden olabildiğince uzaklaşıp alternatiflerine yönelebilir, örneğin sosyal ağlar yerine direk telefon ederek kısa sürede işinizi halledin. Aile Terapisine Başvurun! Sağlıklı aile ilişkilerinin bağımlılığın tedavisinde çok önemli bir husus olduğunu dikkate alabilirsiniz. Bağımlısı Olduğunuz Teknolojik Cihazı Ailece Kullanın! Evde birden fazla sayıda olan bağımlılık konusu cihazları azaltıp tek bir cihazı, ortak kullanım alanında evin diğer üyeleriyle paylaşarak kullanabilirsiniz. Spor Yapın! Spor yapmak vücutta biriken enerjiyi sağlıklı bir şekilde boşaltmayı sağlayacağından bağımlılığın tedavi sürecini kolaylaştırabilecektir.

12 YERLİ YERİNDE! YETERİNCE! Çocuğunuzun Teknoloji ile İlişkisi Nasıl Olmalı?

13 Tv., Bilgisayar, Tablet Telefon vb. Teknolojik Cihazlarla Çocuğunuzun İlişkilerinde Denge Kurmak İçin… Kendiniz ve çocuğunuzun ne seyredeceği konusunda seçici olun. Çocuğunuzu ekranla baş başa bırakmayın. Çocuğunuzun Teknolojik alette kullandığı yazılım ve seyrettikleri ile ilgili sorular sorun. Teknolojinin ailece geçirilen zamanların yada oyun saatlerinin yerini almasına izin vermeyin. Şiddet kullanan karakterler ve oyunları çocuğunuzdan uzak tutun. Tv de izlediklerine eleştirel yaklaşabilmesi için izledikleri ile ilgili sorular sorun.

14 Tv., Bilgisayar, Tablet Telefon vb. Teknolojik Cihazlarla Çocuğunuzun İlişkilerinde Denge Kurmak İçin… Çocuğunuzdan Tv, bilgisayar, tablet olmadan yapabileceğiniz etkinlikler seçmesini isteyin ve birlikte yapın. Çocuğunuzun severek oynadığı bir oyunu (seyrettiği filmi, takip ettiği siteyi) oynayın. Çocuğunuzla ortak konuşabileceğiniz bir konu edinin. Çocuğunuzla birlikte teknolojik cihazları kullanma kurallarını belirleyin. Teknolojik cihazları kullanmada süre sınırı koyun. Tv, tablet vb. asla bakıcı gibi kullanmayın. Tamamen yasaklama yerine ona daha cazip seçenekler sunun.

15 Tv., Bilgisayar, Tablet Telefon vb. Teknolojik Cihazlarla Çocuğunuzun İlişkilerinde Denge Kurmak İçin…  Çocuğunuza sosyal medyada kişisel bilgilerini paylaşmaması gerektiğini gerekçeleriyle açıklayın.  Çocuğunuza göndericisi bilinmeyen e-postalara şüpheyle yaklaşması gerektiğini öğretin.  İnternet ortamında insanları gerçekten tanımanın oldukça güç hatta imkânsız olduğunu çocuğunuza anlatın

16 EĞER BİRİSİ SİZDEN ZORLA BİLGİLERİNİZİ VEYA ÖZEL GÖRÜNTÜLERİNİZİ İSTERSE İLETİŞİMİ KESİP, AİLEYE BİLDİRİMESİNİ SÖYLEMELİYİZ.


"Teknoloji Bağımlılığı Nedir? TEKNOLOJİYİ KULLANMA VE ONUNLA İLİŞKİDE KİŞİNİN İRADESİNİ KAYBETMESİ KENDİNİ DENETLEYEMEMESİ ONSUZ BİR YAŞAM SÜRDÜREMEMESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları