Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE SUNUMU Dr. Tuğba Taştan. Ziyaret tarihi : 24.02.2016 (Çarşamba günü) Ziyaret saati :10.00-11.00 Ziyaret adresi : Seyhan/Adana.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE SUNUMU Dr. Tuğba Taştan. Ziyaret tarihi : 24.02.2016 (Çarşamba günü) Ziyaret saati :10.00-11.00 Ziyaret adresi : Seyhan/Adana."— Sunum transkripti:

1 AİLE SUNUMU Dr. Tuğba Taştan

2 Ziyaret tarihi : 24.02.2016 (Çarşamba günü) Ziyaret saati :10.00-11.00 Ziyaret adresi : Seyhan/Adana

3 Ev ziyareti yapılma nedenleri Yatalak hastası olan ailenin ev ortamında değerlendirilmesi Eğitim Anstabil kronik hastalıklar ve alevlenmeler Mama,alt bezi ve yatak raporu açısından değerlendirme

4 Aile bireylerinin kimlik bilgileri 1 1.A.D. – Baba 2 2.D.D. – Anne 3 3. H.D. – 1.çocuk 4 4. O.L.D – 2.çocuk 5 5.A.T. –anneanne

5 Baba : A.D. 1970 doğumlu – 46yaşında Adana doğumlu Kıbrısta yaşıyor (6 senedir tek başına) İlkokul mezunu Kıbrısta Büfede çalışıyor. SGK(Kıbrısta)/Yeşilkart(Türkiye) Kişisel gelişim evresi : Orta yaş

6 Anne : D.D. 1981 doğumlu – 35 yaşında Adana doğumlu İlkokul mezunu Temizlikçilik yapıyor. Yeşilkart Kişisel gelişim evresi :Erken ve orta erişkinlik

7 1. Çocuk : H.D. 2002 doğumlu – 14 yaşında Erkek Adana doğumlu 7.sınıf öğrencisi Yeşilkart Kişisel gelişim evresi :Erken adolesan

8 2. Çocuk : O.L.D. 2009 doğumlu-7 yaşında Erkek Kıbrıs doğumlu 1.sınıf öğrencisi Yeşilkart Kişisel gelişim evresi:Orta çocukluk

9 Anneanne-A.T. 1954 doğumlu-62 yaşında Kadın Adana doğumlu Yeşilkart Kişisel gelişim evresi : Yaşlılık

10 Kişisel yaşam evreleriKişinin yaşıKişisel gelişim görevleri 1.Bebeklik0-1Emniyet, güven, bağımlılık, ebeveynlerle iletişim 2.Erken çocukluk1-4Kişisel kontrol, oyun, dil, kardeş ilişkileri 3.Orta çocukluk4-7Akran ilişkileri, doğru ve yanlış 4.Geç çocukluk7-11Özsaygı, öz disiplin 5.Erken adolesan11-14Fiziksel olgunlaşma, akran baskısı, kimlik arayışı 6.Orta adolesan14-17Bağımsızlık 7.Geç adolesan17-21Kendi kendine yetme, aileden ayrılık 8.Genç erişkinlik21-28Dayanışma, kendi kendine yetme, kariyer rolü, kariyer tutkusu 9.Erken ve orta erişkinlik28-40Kariyer başarısı ve tutkusu 10.Orta yaş40-60Kişisel memnuniyet, rahatlık, yaşamda denge 11.yaşlılık60-80Hastalık, sakatlık, ölüm

11 14y 7y 53y 62y DM HT SVO 46y 35y 41y 42y 39y 30 y 28y 45y 51y Kifoskolyoz HT DM 35y

12 Anne,anneanne ve çocuklardan oluşan geniş aile Baba A.D ile anne D.D.aynı köydenlermiş.Akraba değillermiş. 14 yıldır evlilermiş.

13 Ailenin gelişim evreleri Yeni evli İlk çocuğun doğması Okul öncesi çocuk Okul çocuğu olan Adölesan çocuğu olan Gönderme yılları Ebeveynlerin orta yaşlarda yalnız kalması Emeklilik ve son yıllar

14 Yaşanılan evin özellikleri

15 Evlendiklerinden beri aynı evde oturuyorlar. Oturdukları ev kendilerine ait. 2 katlı müstakil evin 2. katında oturuyorlar. Ev 1 oda 1 salon Odaların hepsi güneş almıyor. Bütün odalar havalanıyor. Soba ile ısınıyorlar(odun-kömür). Evde şebeke suyu kullanılıyor. Merdivenlerde sağlam olmayan tırabzanlar mevcut.

16 Evcil hayvan beslemiyorlar. Tuvalet evin içinde fakat balkondan geçiliyor. Çöpler poşet içinde çöp kutusuna atılıyor, günlük olarak da dışarı çıkarılıyormuş. Evin çevresinde gayrısıhhi müessese yok. Ev içerisinde sigara içilmiyor. Ev kazalarına karşı önlemler alınmamış. (pencerelerde koruma demirleri, priz korumaları, deterjanlar ve evde bulunan ilaçlar çocukların ulaşamayacağı yükseklikte değil.)

17 Evde bulunan sık kullanılan ilaçlar Majezik Nurofen cold Calpol süsp. Dolven süsp. Co-diovan Glifor. Anne 2. Çocuk Anneanne

18 Ailenin sosyoekonomik durumu Oturdukları ev kendilerine ait Sabit bir gelirleri yok Baba maddi manevi hiç bir yardımda bulunmuyor

19 Ailenin dönüm noktaları Evlenmeleri 6 sene önce Kıbrıstan taşınmaları Anneannenin yatalak olması (2 senedir)

20 Aile bireylerinin birbirine davranışı ve ilişki düzeyi

21 Baba A.D ile anne D.D. Görücü usulü evlenmişler. 6 senedir normal bir evlilikleri yokmuş. Baba en son 2 sene önce Türkiye’ye gelmiş. Eşi ve çocuklarıyla çok nadir telefon görüşmesi yaparmış. Baba kendi hayatını yaşıyor maddi manevi hiç bir sorumluluğunu yerine getirmiyormuş.

22 Evin geçimini anne temizlik yaparak komşuların yardımıyla karşılıyormuş. Anne ne zaman işinin olacağı belli olmadığı için çocukları emanet edecek birilerini bulmakta zorlanıyormuş. Yatalak olan anneannenin bakımında ve çocuklara gözkulak olma konusunda komşularından yardım alıyormuş. 1. çocuk anne sıkça kavga ediyormuş.Diğer ev halkı kendi arasında iyi anlaşıyormuş.

23 1. Çocuk H.D. Güleryüzlü ama yaramaz bir çocuktu. Okul başarısı kötü. En kısa zamanda okulu bitirip para kazanmak istiyor. Yazları mahalledeki elektrikçide çalışıyormuş. Zamanının büyük kısmını arkadaşları ve kardeşiyle oyun oynayarak geçiriyormuş Ev işlerinde annesine yardım etmez çoğu zaman da sözünü de dinlemezmiş. Evde olduğu gibi okulda da yaramazmış,öğretmenleri bu durumdan şikayetçiymiş.

24 2. Çocuk O.L.D. Güleryüzlü,sakin bir çocuktu. Okul başarısı orta Zamanın büyük çoğunu dışarda abisi ve arkadaşlarıyla oyun oynamakla geçiyormuş. Annesinin sözünü dinlermiş.

25 Anneanne.A.T. 2 yıl önce hipertansiyon nedeniyle SVO nedeniyle yatalak olan hasta bu durumundan dolayı çok üzülüyor. Damadının torunlarına babalık kızına da kocalık yapmaması onu daha çok kahrediyormuş. Maddi imkanı olsa kızının boşanmasını istiyor.(Ev babanın annesinden kalmış)

26 Aile bireylerinin diğer insanlarla ilişkisi Komşuları ve akrabaları ile iyi anlaşan bir aileymiş. Şimdiye kadar kimseyle olumsuz bir durum yaşamamışlar.

27 Ailenin gelenek, görenek ve alışkanlıkları

28 Düzenli beslenme ve egzersiz yapmıyorlar. Sabah kahvaltısını mutlaka yaparlarmış. Anne yemekleri genelde sebze ağırlıklı yaparmış. Bazen de et yemekleri yaparmış. Bayramlarda mutlaka komşu ve akraba ziyaretleri yaparlarmış. Annenin erkek kardeşi en fazla iki hafta arayla onları ziyarete gelirmiş.

29 Aile bireylerinin sağlık sorunu olduğunda başvurdukları yerler Aile sağlığı merkezi (en sık) Devlet hastanesi

30 Aile bireylerinde tespit edilen sağlık sorunları ve kimin tespit ettiği

31 Anne D.D. 4-5 senedir ara ara olan adet kanamasında fazlalaşma ve karında şişlik şikayeti mevcutmuş. Bunun için 2 ay önce Marsa Kadın Hast. ve Doğum Hastanesine gitmiş bir şey yok kontrole gel denmiş gidememiş.

32 1. Çocuk H.D. Bilinen hastalığı, düzenli kullandığı bir ilacı yok. Yılda ortalama 2-3 kez ÜSYE geçirirmiş. Aşılarında eksiklik yokmuş. Kişisel hijyeni çok kötüymüş(annesi banyo yapması için para veriyormuş)

33 2. Çocuk O.L.D. Bilinen hastalığı, düzenli kullandığı bir ilacı yok. Yılda ortalama 2-3 kez ÜSYE geçirirmiş. Aşılarında eksiklik yokmuş.

34 3.Anneanne A.T. Hipertansiyon,DM hastası olduğunu söyleyen hasta 2 senedir kontrole gitmiyor.(SVO geçirdikten sonra) İlaçlarını düzenli kullanmıyor. Aile hekimleri bazen ilaçlarını yazıyor bazen yazmıyormuş.(Aile hekimleri hiç ev ziyareti yapmamış)

35 Ev ziyareti sırasında tespit edilen ek sağlık sorunları

36 Anne D.D. Boy : 170 cm. Kilo : 68 kg. VKİ : 23.5 Bel çevresi : 81 cm. TA : 100 / 80 mmHg Nabız : 80 / dakika FM : Sistem muayeneleri doğal.İki tane diş çürüğü mevcut.

37 1. Çocuk H.D. Boy : 160 cm. (25-50 p) Kilo : 48 kg. (10-25 p) TA : 90 / 60 mmHg Nabız : 64 / dakika FM : Doğal.5 çürük dişi ve halitozisi mevcut.

38 2.O.L.D Boy : 117 cm (10-25p) Kilo : 20kg(10-25p) TA:85/65 Nabız:70/dakika FM :Doğal. 1 tane çürük dişi mevcut.

39 Anneanne A.T. Boy:150 cm civarında (tam ölçülemedi) Kilo:75 kg civarında (tam ölçülemedi) VKİ:33.3 Bel çevresi ölçülemedi. TA:150/80 mmHg Nabız:83/ dakika FM:Takma dişi mevcut.Obez görünümde.Sırtta ve kalçada dekübit ülserleri mevcut.Alt ekstremiteler hemiplejik üst ekstremitelerde kas gücü 3/5.Diğer sistem muayenelerinde ek patoloji saptanmadı.

40 Poblem listesi ve yönetim planı

41 Anne D.D. Eşiyle olan iletişim?????? Menorajisi için K.H.D. Polikliniğine başvurması Diş çürüğü için Diş Hekimine gitmesi Düzenli beslenme ve egzersiz önerisinde Hipertansiyon,DM açısından risk altında olduğu Erişkin tipi aşılardan (tetanoz,HBV,Grip) Kendi kendine meme muayenesi Ev içi kazalar ve merdivenler

42 1. Çocuk H.D Düzenli beslenme ve egzersiz Diş çürükleri açısından diş hekimi ve diş fırçalama alışkanlığı Kişisel hijyen Ç.Psikiatrisi pol. kontrolü Baba ?????

43 2 Çocuk O.L.D. Düzenli beslenme ve egzersiz Diş çürüğü açısından diş hekimi ve diş fırçalama alışkanlığı Baba?????

44 Anneanne A.T. İlaçlarının düzenlenmesi ve detaylı muayene açısından hastaneye başvurması(182 den ve 153 ü arayarak) (nöroloji,kardiyoloji,endokrinoloji,nefroloji,KHD) VKİ ve beslenme Kol kaslarının daha da güçsüzleşmemesi için günlük egzersizler Dekübit ülserleri için furacin pomad ve batikon ayrıca pozisyon değişikliği Erişkin tipi aşılar Senelik mamografi ve GGK takibi Alt bezi,havalı yatak raporunun düzenlenmesi Cbc,HbA1c,sedim,TFT,TİT,ALT,Cr için kan ve idrar örneği aldık.(Hastane sonrası kan alınması gerekirse gelebilceğimizi belirttik.)

45 01.02.2016-01.03.2016 Tarihleri Arasındaki Evde Bakım Hizmetleri Rotasyonumdan Edindiklerim

46 Nerden aklıma geldi ve neden gittim ??? Arkadaşımdan duydum Bazı becerilerin veya bilgilerin sadece kitapla sınırlı olmaması gerektiği ve mesleğimin gereği olduğunu düşüdüğüm için

47 Nasıl bir süreçti? Gebelik sürecinde zor (sürekli araba ile seyahat ve çok da temiz olmayan evler) Hiç tekin olmayan mahalleler (Teröristlerin otobüs yaktığı için değiştirmek zorunda olduğumuz yollar) Bir şoför bir sağlık personeli ve genellikle bir hekimle ziyaret

48 Neler Öğrendim? Alzheimer,parkinson,CP,PEG’li hastalarda devlet 3 hekim(uzman) imzasıyla mama düzenleyebiliyoruz. Beslenmenin değerlendirilmesi için MNA-SF değerlendirme anketi kullanılıyor (7nin altındaysa ) Mamayı 25-30kcal/kg şeklinde veriyoruz (Hepsini mamadan almak zorunda değil) Rapora hasta malnutre ve ağırlığının %10 unu kaybetti ve günlük kalori ihtiyacını yazmak yeterli.

49 Thicken-up......kıvam artırıcı Fiber............kabızlığı varsa KY-BY........2.0 Ağır dekübiti............... Glutamin eklenebiliyor rapora. PEG hastalarında daha farklı ürünler veriliyor.

50 Bez raporu için yatalak olması yeterli Havalı yatak için de en az 2. dereceden dekübit ülseri olması gerekiyor. 153 ü arayarak belediyenin taşıma aracından faydalanılıyabiliyor. Yatalak hastaların rutin muayenesi (ayda bir),varsa kan takibi yapılıyor. Ayın belirli günlerinde INR için kan alınıyor Pansuman ekibi her gün sahaya çıkıyor.

51

52

53 teşekkürler


"AİLE SUNUMU Dr. Tuğba Taştan. Ziyaret tarihi : 24.02.2016 (Çarşamba günü) Ziyaret saati :10.00-11.00 Ziyaret adresi : Seyhan/Adana." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları