Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beşinci hafta. Müfredat programı Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beşinci hafta. Müfredat programı Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine."— Sunum transkripti:

1 Beşinci hafta

2 Müfredat programı

3 Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine mantıksal tasarım yapılmış. Eğitim Projesi -> Geldi ama düzeltme ihtiyacı var. Diğerleri gelmedi!!!

4

5 Kavramsal tasarım ipuçları Kavramsal model; Varlıklar İlişkiler ve Nitelikler şeklinde açıklanır. Kavramsal tasarım için kullanılan diyagramlara Varlık – İlişki (Entity Relationship - ER) diyagramları adı verilir.

6 Şekiller Varlıklar dikdörtgenler ile, İlişkiler baklava dilimleri ile, Nitelikler elipsler ile gösterilir. Ayrıca; Anahtar nitelik elips içerisinde altı çizili nitelik adıyla, Türetilmiş nitelikler kesikli çizgilerden oluşan elips ile, Çok değer alan nitelikler iç içe iki elips ile, Zayıf varlıklar iç içe iki dikdörtgen ile sunulur.

7

8 İlişki türleri İki varlık arasında dört tür ilişki vardır: Birden bire : 1 – 1 Birden çoğa: 1 - n Çoktan bire : m – 1 Çoktan çoğa: m – n İlişki türleri bağlantıların yapıldığı hatlar üzerine yazılır.

9 Özyinelemeli bağıntı Bazen bir varlık kendi kendi ile bağıntı kurabilir. Örneğin, bir bölümdeki personeli tarif ederken personel amir ile tarif edilir fakat amirde bir bölüm personelidir ve personel olduğu için amiriyle bağıntı kurmak ihtiyacı vardır fakat amir kendisidir. Böyle bir bağıntıya özyinelemeli bağıntı adı verilir. Gösterimi bir varlık ile bir ilişkinin iki taraflı bağlantısı şeklinde yapılır.

10 ISA ilişkisini gösteren örnek diyagram

11 ALIŞVERİŞ SİSTEMİ

12

13 OTEL SİSTEMİ

14

15 Mantıksal Tasarım Kavramsal tasarımı takip eder. Gösterim anlamında farklılıklar vardır. Her bir varlık ve her bir ilişki bazen iki bölmeli bazen de üç bölmeli kutularla sunulur. İki bölmeli sunumda ilk bölmede varlık adı, ikinci bölmede nitelik adları sunulur. Üç bölmeli sunumda ise ilk bölmede varlık adı, ikinci bölmede anahtar nitelik dahil olmak üzere nitelik adları, üçüncü bölmede ise yabancı anahtar, indeks bilgisi v.s. Tutulur. Varlıklar arası bağlar bakımından da farklılıklar barındırır.

16 İKİ BÖLMELİ SUNUM

17 ÜÇ BÖLMELİ VE DAHA DETAYLI SUNUM

18 Şema Gösterimi Her bir varlı şekilsel gösterime ek olarak şema gösteriminde de sunulabilir. Bir şema gösterimi için örnek şöyledir: OGRENCI(oID, Ad, Soyad, bolumID…) Bütün varlıklar bir arada şema gösteriminde verilerek veritabanı şeması ortaya çıkarılır.

19 Mantıksal tasarım Bu adımla birlikte artık nitelikler; Anahtar olup olmadığı detayı, Nitelik türü, Nitelik boyutu, Boş geçip geçmeyeceği gibi detaylarla verilir.

20 Mantıksal tasarım sonunda Kavramsal tasarıma benzer şekilde veritabanı şeması yeni figürlerle ortaya konur. Her bir nitelik ayrıntılarıyla verilir ve veritabanı fiziksel tasarıma hazır hale getirilir.

21 Mantıksal tasarım sonunda SıraAdBoyutAnahtarBoşAçıklama 1oID10PKHayırÖğrenci numarası 2Ad10-HayırÖğrenci adı 3Soyad15-HayırSoyadı 4bolumIDFK (BOLUM) HayırBölüm numarası ……………… Türünde açıklayıcı tablolar elde edilmelidir. Mantıksal tasarım sonunda her iş bitmiş Ve veritabanı oluşturmaya hazır hale gelinmiş olmalıdır.

22

23 Fiziksel tasarım Fiziksel tasarım çalışmasında; Tercih edilen VTYS yazılımının arabirimi veya SQL kullanılabilir. Bu çalışmada SQL yardımıyla veritabanı oluşturmadan tablo oluşturmaya, kısıt tanımlamaya kadar bütün işlemler yapılacaktır.

24 FİZİKSEL TASARIM DA DDL KOMUTLARI KULLANILACAKTIR.


"Beşinci hafta. Müfredat programı Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları