Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOLOGNA SÜRECİ. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NIN BOLOGNA SÜRECİNE KATKILARI YÖKSİS Projesi geliştirildi. Bu kapsamda Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Protokoller.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOLOGNA SÜRECİ. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NIN BOLOGNA SÜRECİNE KATKILARI YÖKSİS Projesi geliştirildi. Bu kapsamda Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Protokoller."— Sunum transkripti:

1 BOLOGNA SÜRECİ

2 YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NIN BOLOGNA SÜRECİNE KATKILARI YÖKSİS Projesi geliştirildi. Bu kapsamda Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Protokoller yapıldı. Yükseköğretim Kanununda 18.06.2008 tarihinde değişiklik yapıldı. 5772 nolu Kanun baz alınarak Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Ödenek Tefrik Edilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesi yapıldı. 18.02.2009 Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programına İlişkin Yönetmelikle Farabi Projesi Gerçekleştirildi. 23.03.2010 tarihinde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Esas Usuller yürürlüğe girdi. Bu kapsamda 41 Üniversiteye 2000 kadro ihdası gerçekleştirildi. Üç Proje kapsamındaki süreç işlemeye devam etmektedir.

3 Teknik altyapı yenileme çalışmaları yapıldı. Bunlar; YÖK Bilgi İşlem Dairesi sistem odasının yenilenmesi amacıyla donanım ihalesi yapıldı. Yapılan ihale ile donanım ve yeni sunucular alınarak sistem odasının mevcut teknolojisi çağın gerektirdiği teknolojik seviyeye getirildi. “Bilgi İşlem Merkezindeki Mevcut Sistem Odası ve Bilgisayar İşletim Ağlarının Yenilenmesi, Kesintisiz Güç Kaynağı ve Sistemi İle Uzaktan Eğitim Biriminin Yaptırılması İşi” ihalesi yapıldı. Yapılan ihale sonucunda YÖKSİS’in çalışmasını sağlayacak alt yapı çalışması tamamlandı.

4 Uzaktan Eğitim 2009 mali yılında esnek eğitimi sağlayacak 30 üniversiteye “Uzaktan Eğitim Sınıfı” yapıldı ve proje kapsamında demirbaşların devri üniversitelere gerçekleştirildi. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne yazılı bilgi verildi. 2010 mali yılında 14 üniversiteye “Uzaktan Eğitim Sınıfı” için ihale yapıldı. Sözleşme imzalanarak yürürlüğe girdi.

5 Uzaktan Eğitimin Stratejideki Önemi Taşınır Mal Yönetmeliği uyarınca Konsolide işlemlerinin gerçekleştirilmesinde, İKMEP’te (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi) koordinasyon evresinde mali danışmanlık yapılırken, Revize nedeniyle atıl durumda bulunan ekonomik ömrünü tamamlayan teknolojik ürünlerin hibe edilmesinde, önem arz ediyor.

6 Uzaktan Eğitim Süreci Henüz net bir tarih tespit edilmedi. Test yayın evresi tamamlandı. Aksaklıklar giderilmeye çalışılıyor. Üniversiteler kendi aralarında sınıflar vasıtasıyla konuşabiliyor. Ancak ders ücreti sıkıntısı aşılırsa(Mevzuat süreci tamamlanarak aşılabilecek), ders süreci başlayacak. Örnek uygulama: 21.10.2010 tarihinde YÖK Başkanı Sayın: Yusuf Ziya ÖZCAN Dünya Üniversiteler Kongresine bağlandı.

7 YÖKSİS VE PROTOKOLLER YÖKSİS; Üç Modül üzerinden şuan çalışmaktadır. Bu modüller; Fakülte, Enstitü ve MYO Birim ağacı şeklinde çalışıyor ve yılda üç kez yenileniyor. Kadrolara ilişkin dolu kadro, boş kadro ve saklı kadro gibi pek çok işlem tesis edilebiliyor. Öğrenci bilgilerine ulaşılıyor. Yapılan Protokoller; Birinci aşamada TÜİK ile protokol yapıldı. Sistemin yazılım süreci başladı. TÜİK veritabanı üzerinde sistem şuan çalışmakta. İkinci aşamada TÜBİTAK – UEKAE ile protokol yapıldı. Sözleşme kapsamındaki iş ve işlemler Aralık 2010 sonu itibariyle tamamlanacak. 5510 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatı kapsamında SGK ile p.

8 YÖKSİS Üzerinden Çalışmak İsteyen Kurumlar Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarında kullanabileceği bilgileri YÖKSİS vasıtasıyla ÖSYM veritabanından kullanma talebinde bulundu. SGK Protokolü uyarınca YÖK yükümlülüklerinin tamamını YÖKSİS karşılayacak. Milli Savunma Bakanlığının askerlik işlemleri için bilgi taleplerini sistem karşılıyordu. Şuan için süreç Bakanlık tarafından durduruldu. Kredi Yurtlar Kurumu’nun YÖK’ten YÖKSİS üzerinden taleplerinin değerlendirileceği bildirimi Kurulumuzca yapıldı. TÜİK YÖKSİS verilerinden 5429 sayılı Kanunu’nun 4.maddesi kapsamında faydalanabilecek.

9 YÖKSİS’İN ÇALIŞMA SÜRECİ 01.01.2011 tarihinden itibaren hedeflenen birim ağacı tamamlanarak, talep edilen diğer veriler için birim ağacı oluşturulacak. Sistem TÜBİTAK vasıtasıyla uzun vadede sürekli revize edilecek. E-Dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında YÖK’ün yükümlülüklerini (ortak veritabanı) YÖKSİS karşılayacaktır.

10 MALİ DEĞERLENDİRME Yapılan İhalelerin yaklaşık maliyeti 10.000.000-TL 2009 Mali Yılında Yurtdışı Akademik Burslara Yapılan Transfer Tutarı: 3.786.095,00-TL 2010 Mali Yılı Yurtdışı Akademik Burslara Yapılan Transfer Tutarı: 7.392.111,92-TL İade Tutarı: 340.591,26-TL Net: 7.051.520,66-TL Farabi için 2009 mali yılında 595.020,45-TL 2010 mali yılında 5.389.443,97-TL para transferi gerçekleştirildi.

11 SONUÇ YÖK sürece Kalite Güvencesi oluşumunu sağlayacak erişilebilir, sağlıklı bilgi sunacak veritabanını 31.12.2010 tarihi itibariyle tamamlamış olacak, Diploma ekine esas teşkil edecek bilgileri veritabanında yeni birim ağacı vasıtasıyla sunabilecek, Sosyal hareketliliğe, esnek eğitime ve akademik araştırmalara finansörlük yapılmakta, Dezavantajlı öğrencilere avantaj sunan projeler yürütülmekte, Uluslar arası platformda temsil edilmekte,

12 ÖNERİ Yönetişim misyonuyla çalışan idari anlayışın Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlıklarınca idarelere benimsetilerek “Kalite Güvencesi” tamamlanabilir. Verilerin süzülerek YÖKSİS’e aktarılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi halinde, sunulan fırsat eşitliğinden faydalanılma oranı artar, Diploma ekinin tanıtımının yaygın hale gelmesinde özendiriciliğin Başkanlıkça yapılması benimsenme sürecini hızlandırır. Bilinçli ve yetenekli öğrenci yetiştirme, mezun etme ve sonrasında izleme değerlendirmenin yapılması amaç değil olağan hale gelmeli.


"BOLOGNA SÜRECİ. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NIN BOLOGNA SÜRECİNE KATKILARI YÖKSİS Projesi geliştirildi. Bu kapsamda Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Protokoller." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları