Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı ÖZCAN YETER İLKNUR DURU EDA AKıN ABDULLAH ÇELIK GÖRKEM KıNRAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı ÖZCAN YETER İLKNUR DURU EDA AKıN ABDULLAH ÇELIK GÖRKEM KıNRAN."— Sunum transkripti:

1 Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı ÖZCAN YETER İLKNUR DURU EDA AKıN ABDULLAH ÇELIK GÖRKEM KıNRAN

2 KLAVYE VE MOUSE  Klavye-Mouse Nasıl Çalışır Bir işlemci ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi, o işlemcinin klavye veya fare gibi farklı kaynaklardan aldığı komutları tam olarak nasıl algıladığı ve işleme soktuğudur. Veriler herhangi bir yoldan bilgisayara girildiğinde önce elektrik sinyallerine çevrilirler. Sinyaller iki durumdan oluşur. Kapalı (off=0) veya açık (on=1).

3 Elektrik sinyali ile bunu yapmak kolaydır; elektrik ya vardır (1) ya da yoktur (0). Bu iki durum prensibi (two state principle) olarak bilinir. İki durum prensibini tanımlamak için iki parçadan oluşan ikili (binary) terimi kullanılır. Bilgisayarlarda veriler binary digits adlı temel elemanlarına yani kısa adıyla bits’lerine ayrılarak 0 ve 1 (yani açık ve kapalı) sayıları ile değerlendirirler. Verilerin ikili sistem şekline çevrilmiş haline ikili kodlama (binary coding ) denir. Bir bilgisayar içinde devreleri oluşturan yongalar üzerinde milyonlarca mikroskobik elektronik anahtar (switch) vardır. Bir mikro işlemciyi yakından incelediğimizde, her biri elektrik sinyallerinin iletiminde kullanılan çok sayıda ayaklar (pin) içerdikleri görülür.

4 SERI PORT 9 ve 25 pinden oluşan iki çeşidi vardir.Bir seferde bilgisayara sadece bir bit yollayabilir.Günümüzde yerini daha hızlı olan USB ile PS/2 portlarına bırakmaya baslamıştır fakat seri porta bağlanabilen aygıtlar evlerimizde mevcut oldugu ve onları çöpe atamayacağımız için hala kullanılmaktadır.Bu porta fare, modem gibi cihazlar bağlanabilinir. yavaş ama stabil yani sağlam ve temiz bir veri yoludur. Seri bağlantı için en fazla 10 metre uzunlukta kablolar kullanilabilinir.

5 PS/2 Hâlâ modası geçmeyen bir bağlantı arayüzü olan PS/2, IBM tarafından sunulmuştur ve 22 yıldır kullanımda. USB ile kullanımı azalan bu bağlantı arayüzü, klavye ve fare için aynı biçimde fakat farklı renktedir. Mor renk klavye, yeşil renk ise fare için kullanılır. Bilgisayar çalışmaya başladıktan sonra boş yuvaya takacağınız bileşenler sistem tarafından tanınmamaktadır.

6 USB BAĞLANTı Hemen hemen her aygıt için kullanılabılen bir bağlantı çeşididir. Oldukça hızlı veri transferi sağlayan bir baglantı standardıdır. Saniyede 480 Mbps(60 Mega byte/saniye) veri transfer edebiliyor ve tek bir porttan 127 tane cihaz baglanabiliyor.2001 yilinda çeşitli büyük firmalar tarafından USB 2.0 geliştirildi.USB 2.0 diğer eski USB versiyonlariyla uyumludur.USB kablosunun içinden 4 tane ince hat geçmektedir. Bunlar veri alip vermeye güç saglamaya ve sinyal üretmeye yarar. USB kablosunun uzunlugu en fazla 5 metre olabilir.

7 KLAVYE NEDIR? ÜZERINDE HARF, RAKAM VE SEMBOLLERI IÇEREN TUŞLARı BULUNDURAN VE BUNLARA BASıLDıĞıNDA EKRANDA GÖRÜNTÜLEYEREK, BILGISAYARA VERI VE KOMUT GIRIŞINI SAĞLAYAN BIRIME “KLAVYE (KEYBOARD)” ADı VERILIR. KLAVYE, BILGISAYARLA KULLANıCı ARASıNDA ILETIŞIM KURMAYı SAĞLAYAN ÖNEMLI BIR AYGıTTıR. HER NE KADAR DOKUNMATIK EKRANLAR VE SESLI KUMANDA SISTEMLERI YAVAŞ YAVAŞ BILGISAYAR DÜNYASıNA GIRMEKTEYSE DE KLAVYE VAZGEÇILMEZ BIR DONANıMDıR.

8 KLAVYE ÇEŞITLERI Q ve F olmak üzere iki çeşit klavye vardır. Farkları, sadece harflerin yerlerinin değişikliğidir. Klavyenin en sol üstündeki karakter ne ise (F ya da Q) klavye ona göre isimlendirilir. Q klavye her ne kadar ülkemizde daha yaygın olarak kullanılsa da F klavye Türkçe kelimelerin yazımına daha uygun olarak tasarlanmıştır.

9 Q KLAVYE Q klavyenin patentini, 1874'te Christopher Latham Sholes tarafından almıştır. Ancak Q klavye standardı ne İngilizce ne de başka bir dile uygun olarak geliştirilmiştir. Sholes, icat ettiği yazı makinesinin mekanik harf kollarından herhangi ikisi aynı anda kâğıda doğru havalandığında sıkışmaya neden olduklarını fark eder. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.

10 F KLAVYE F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te sağlayabildi. Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan on parmak yöntemi ile Türkçe için uygun klavye 20 Ekim 1955'te Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi'nce Standart Türk Klavyesi olarak onandı.

11 KAYNAK:WWW.VATANBILGISAYAR.COM

12 FARE NEDIR? Fare ya da mouse, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır. Optik Fareler Optik fareler düzgün çalışmak için koyu renkli zeminlere ihtiyaç duyarlar. Farenin altına yansıtılan ışık, yaptığımız her hareketle kırılmaktadır. Sensor de bu kırılmaları algılar ve hareketleri işlemciye ileterek bilgisayara ulaşmasını sağlar. Teknoloji ışığın kırılmasına odaklandığı için, fareyi düzgün açıyla tutmazsanız istediğiniz sonuçları alamazsınız. Ayrıca yıpranmış bir mausepad de ışınlar yine doğru iletilemeyeceği için ekrandaki farede abuk sabuk sapmalar görebilirisiniz. (Optik mouselarda farelerin istediğiniz yöne gitmemesi genellikle bu sebeptendir.)Temelleri 1999 yılında geliştirilen bu teknolojide, saniyede binlerce resim çekebilen çok küçük bir kameranın kullanıldığı söylenebilir.

13 OPTIK FARELERDE İSABET (DPI NEDIR ?) Optik farelerin isabet kabiliyetini pek çok faktör etkiler. Bu faktörlerin arasında öne çıkanı ise çözünürlük ‘tür. Fareyi hareket ettirdiğiniz zaman sensörün odaklandığı görüntüdeki inç başına düşen her bir pikselin toplam sayısına çözünürlük denir. Farelerde çözünürlük dpi (dots per inch) adı verilen birimle ölçülür. Dpi değeri yüksek farelerde çözünürlük de yüksek demektir ve çözünürlüğün yüksek olması, fare imlecini oynatmak için fareyi daha az hareket ettireceğiniz anlamına gelir. (Son model farelerde dpi değerini artırdıkça farenin hızlanma sebebi budur.) Sıradan fareler 400-800 dpi arasında üretilirler. Genellikle bilgisayar oyunları için tasarlanan fareler çok daha yüksek dpi değerlerine sahiptirler. Oyunlarda dpi değerlerini artıran oyuncular, daha yüksek isabet oranı yakaladıkları gibi, farelerini daha az hareket ettirerek daha fazla alana ulaşma imkanına erişirler.

14

15 KARAKTER YAZICILAR Daktilo makinesi benzeri olan bu tür ilk yazıcı türüdür. Karakterlerin daktilodaki gibi baskı şeridi üzerinden baskı ortamına aktarılması yöntemi ile çalışırlar. İlk örnekleri tamamen daktilo yapısında olan bu tür yazıcıların daha sonraları bir satırı bir defada basan, üzerinde tüm yazı karakterlerinin yer aldığı döner silindirlerin bulunduğu türleri de üretilmiştir. Karmaşık elektromekanik yapıları, düşük hızları ve sınırlı grafik baskı yetenekleri nedeniyle günümüzde kullanılmamaktadırlar.

16

17 NOKTA VURUŞLU YAZICILAR; Matris şeklinde düzenlenmiş baskı iğnelerini bilgisayardan gelen veriler doğrultusunda elektromıknatıs yardımıyla kâğıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vurarak baskı yapan yazıcılardır. Sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, sesli çalışmaları, düşük hızları gibi olumsuz özellikleri olan bu tür yazıcılar, sadece harf ve rakamlardan oluşan baskı gereksinimi olan muhasebe kayıtlarının basılması gibi işlerde halen kullanılırlar. Epson, Lexmark, Panasonic, Seiko ve OKI yaygın üreticilerdendir. *Matris (matbaacılık), baskı yoluyla teksir için kullanılan, girintili çıkıntılı metal veya mukavva kalıp, baskı kalıbı

18

19

20 MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILAR; Bu tip yazıcıların çalışma ilkesi genel olarak nokta vuruşlu yazıcılar ile aynıdır. Vurma noktalarının yerini yüksek hızla baskı ortamına püskürtülen boyar madde alır. Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler bu tür yazıcıların baskı çözünürlüğünü yüksek düzeylere çıkarmıştır. Günümüzde en yüksek baskı çözünürlüğüne sahip yazıcılar bu tür yazıcılardır. Bu tür yazıcılar diğerlerine göre oldukça sessiz ve daha küçük yapıdadırlar. Bu tür yazıcılarda, matris biçiminde düzenlenmiş çok sayıda püskürtme haznesine sahip olan yarı iletken baskı kafaları kullanılır. Kullanılan püskürtme yöntemine göre; piezoelektrik, ısıl ve sürekli türleri vardır. HP, Epson, Canon, Lexmark yaygın üreticilerdendir.

21 PÜSKÜRTME HAZNELERİ MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILAR;

22 TÜRLERI; ISIL PÜSKÜRTÜCÜLÜ YAZICILAR; Yazıcı kafasında bulunan püskürtme odalarında yaklaşık 300 °C’ ye kadar ısıtılan mürekkep damlacığı buharlaşıp, oluşan küçük patlama ile yüksek bir hızla (100 km/saat) kağıda püskürür. Isıtma gerekliliği nedeniyle bu tür baskıda su bazlı mürekkepler kullanılır. Japon Canon firmasının inkjet, Bubblejet yazıcıları bu biçimde çalışırlar. Az sayıda baskı yapan işletmeler ve ev kullanıcıları tarafından yaygın olarak bu tür kullanılır. PİEZOELEKTRİK PÜSKÜRTÜCÜLÜ YAZICILAR; Bu tür yazıcılarda mürekkep püskürtme, piezoelektrik kristal püskürtme hazneleri ile yapılır. Püskürtme işlemi uyarılan kristalin titreşerek mürekkebi püskürtmesi biçiminde yapılır. Epson firması ürettiği püskürtmeli yazıcılarda bu yöntemi kullanır. Ticari ve endüstriyel uygulamalarda genellikle bu tür mürekkep püskürtmeli yazıcılar kullanılmaktadır. SÜREKLİ PÜSKÜRTMELİ YAZICILAR; Bu yöntemle çalışan yazıcılar genellikle ürün kutuları vs. üzerine baskı yapmakta kullanılırlar. Görece uzak mesafelerden püskürtme yapılabilmesi; son kullanma tarihi, seri no gibi bilgilerin ürün kutuları üzerine kolaylıkla yazılabilmelerini sağlar. Bu tür yazıcılarda, basınçlandırılmış mürekkep durgun elektrik ile yönlendirilerek mikroskobik bir hazneden baskı ortamına gönderilir. Günümüzde genellikle cola şişeleri, süt paketleri ve konserve kutuları üzerinde görülür. Yaklaşık bir saniyede kuruyan hemen hemen her yüzeye tutunabilen özel mürekkebi vardır.

23

24

25 LAZER YAZICILAR; Son geliştirilen yazıcı türüdür. Sessiz, yüksek baskı kalitesine sahip ve diğer yazıcılara göre daha hızlıdır. Temel olarak fotokopi makinesine benzer bir baskı tekniği kullanırlar. Fotokopi makinesi ile lazer yazıcıyı birbirinden ayıran özellik; baskı kaynağının bilgisayardan gelen sayısal kodlarının olmasıdır. Son yıllarda renkli baskı yapabilen türleri de üretilen lazer yazıcılar, hızlı ve hesaplı olmaları nedeni ile ticari ve ticari olmayan kullanıcılar tarafından yaygın olarak kullanılırlar. Daha çok fotokopi gibi çoğaltma işlemlerinde kullanılır. HP, Samsung, Xerox, Dell, Konica-Minolta, Epson, Canon, Lexmark, OKI yaygın üreticilerdendir.

26 FARKLAR  Nokta vuruşluların geçmişi oldukça eskidir. Yeni modelleri daha çok hızlı ve dekont gibi çok baskıya ihtiyaç duyan kurumlarda kullanılmaktadır. Kalite ve renk yönünden diğerlerinden çok zayıf yazıcılardır. Kaliteli baskı ve harika renkler elde edilmek isteniyorsa mürekkep püskürtmeli ya da lazer yazıcılardan satın almak gerekir.  Lazer yazıcılar hem siyah hem de renkli baskı yapan modellere sahiptir. Renkli baskı yapanların fiyatı daha yüksek olsa da renkli baskı kalitesi en iyi olandır. Siyah sarı kırmızı ve sarı renklerden diğer renk kombinasyonlarını üretir.  Mürekkep püskürtmeli ya da inkjet yazıcılarsa fiyat olarak lazer yazıcılardan daha düşüktür. Çok farklı kâğıt çeşitlerine baskı yapar. Maliyeti düşük yazıcı olsa da lazerlerden ayrıldıkları yönler de vardır. Ancak en önemli farkın sayfa basma kapasitesi hızı ve kartuşun dayanıklılığıdır. Kartuş konusu mürekkep püskürtmeli yazıcılarda çok konuşulan bir konudur. Zira kartuşların fiyatı nerdeyse yazıcının yarı fiyatına kadar ulaşmaktadır.Buna rağmen oldukça yaygın bir satış hacmine sahiptir.  Lazer ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar arasındaki farklar ise şöyle özetlenebilir: Lazer yazıcılar çok fazla baskı sayısına sahiptir. Örneğin tek tonerle 3000 baskı yapılabilmektedir. Mürekkep püskürtmelide bu sayı yüzlü rakamlara kadar düşmektedir. Lazer’de Excel gibi dosyalar grafikler çok keskin hatlarda ve pürüzsüz şekilde çıkar. Diğerinde ise kâğıtta mürekkep izlerine rastlayabilirsiniz. Lazer toner dolumu mürekkep püskürtme dolumundan daha pahalıdır. Ancak arada önemli uçurum yoktur.  Maliyet yönünden uzun vadeli düşünüldüğünde özellikle kartuş açısından lazerler her zaman mürekkepli yazıcıdan daha ekonomiktir.

27

28 -LPT(Line Printer Terminal) NEDİR? Bilgisayarların harici donanımlarla bağlantı kurabilmesini sağlayan bir tür bağlantı noktasıdır. Genellikle sisteme yazıcı bağlamak için kullanılan LPT girişi, bu yüzden yazıcı bağlantı noktası olarak da adlandırılır. Ancak LPT ile birlikte kullanılan tek donanım türü de yazıcı değildir.. Eski model tarayıcılar, bilgisayar bağlantısı için LPT girişlerine ihtiyaç duyarlar.LPT girişlerinin sunduğu bağlantı hızı, seri bağlantı noktalarına oranla daha yüksektir. -USB NEDİR? USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir.

29 LPT YADA USB BAĞLANTI NOKTASI ARASINDA FARK VARMIDIR? Eski model tarayıcılar, bilgisayar bağlantısı için LPT girişlerine ihtiyaç duyarlar. LPT girişlerinin sunduğu bağlantı hızı, seri bağlantı noktalarına oranla daha yüksektir. Ancak her bilgisayarda sadece 1 adet LPT girişi bulunması, kullanım alanını da kısıtlamaktadır. Hatta bazı yeni nesil anakartlarda tek bir LPT girişi bile bulunmayabilir. Bunun nedeni, son model yazıcı ve tarayıcıların hemen hepsinin usb arabirimini destekliyor olmaları. Yani LPT teknolojisi, yerini yavaş yavaş USB'yi bırakmaya hazırlanıyor.LPT bağlantı noktalarının en önemli avantajı, seri donanım bağlantılarına izin vermesidir. Bir LPT girişine hem yazıcı hem de tarayıcıyı aynı anda bağlamanız mümkün.

30 TARAYICILAR (SCANNERS) Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi optik olarak tarayan, taranan bilgiyi sayısal bilgiye çeviren ve yazılım aracılığıyla elde edilen sayısal bilgiyi sıkıştırılmış resim türü olan JPEG ya da başka bir türe çeviren cihazlardır. Tarayıcıların bir önemli özelliği de OCR (Optical Character Recognition) denen yazılım tekniğiyle karakterlerin de taranıp bir metin dosyası olarak kaydedilmesini sağlamaktır. Günlük yaşamda defter sayfalarının taratılması, kitap sayfalarının bilgisayar ortamına aktarılması, eski resim albümlerinde yer alan resimlerin taratılması vb. pek çok uygulaması vardır.

31

32 TARAYICILARIN ÇALIŞMA MANTIĞI İlk modern tarayıcılar fotoğraf ve offset endüstrisinde kullanılmak için yapıldılar. Bunlara drum tarayıcı (varil tarayıcı) adı verildi. Drum tarayıcılar isimlerini taranan cismin konulduğu cam silindir ya da varilden aldılar. Bu silindirin ortasında taranan cisimden yansıyan ışığı kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlerine ayıran bir ışık kırıcı sensör bulunmaktaydı. Bu renkli ışık ışınları renk filtrelerinden yansıyarak bir fotoğraf çoğaltıcı tüpe ya da CCD ye gelir ve elektrik sinyallerine dönüştürülürdü. Drum tarayıcılar yayıncılıkta halen geniş bir kullanım alanı bulmakla beraber parçalarının hassas olması ve üretiminin pahalı olması nedeniyle sıradan bir kullanıcı için pek de uygun değildir ancak drum tarayıcılar bu günkü masaüstü tarayıcıların yapılmasına ön ayak olmuştur. Normal bir masaüstü tarayıcıda doküman taranacak yüzeyi alt tarafta kalacak şekilde tarayıcının cam yüzeyine yerleştirilir ve bu camın altında bir lamba bir ayna bir lens ve görüntü yakalayıcıdan oluşan bir tarayıcı dizisi ileri geri hareket eder. Görüntü sensörü bir CCD ya da CIS olabilir. Bir dizi sensör dökümana çok yakın bir mesafede bulunur. Lambadan gelen ışık dökümandan aynaya yansıyarak lense gelir ve burada CCD nin üzerine odaklanır. CIS sensörlerde ise parlak ve koyu bölgeler sensörler tarafından direkt yakalanır. CCD ve CIS dan gelen veriler bir analog dijital çevirici vasıtası ile önce tarayıcının kontrol devresine oradan da PC ye aktarılır. Eski tarayıcıların çoğu taşınabilir şekildedir ve kullanıcının sayfa boyu tarayıcıyı sürüklemesi ile sayfayı tararlar bu genellikle birbirinden kopuk ve düzensiz taramalara neden olur. Bu 4 inch lik parçalar daha sonra bir araya getirilerek tüm sayfa elde edilir.

33

34 TARAYıCıNıN GÖRÜNTÜYÜ OLUŞTURMASı Tarayıcının donanım çözünürlüğünden daha az bir çözünürlükte resim taramanın iki yolu vardır. Birinci yolu CCD üzerindeki piksellerden gereken sayıda bilgiyi almak diğerlerini önemsememektir. Örneğin 600 dpi lik bir tarayıcıdan 300 dpi elde etmek istiyorsanız tarayıcı sadece CCD ye gelen 300 dpi lik yoğunluğu algılayacaktır. Diğer metod ise dökümanı tam çözünürlükte taramak ve yoğunluğunu tarayıcının belleğinde yarıya indirmektir. Çoğu tarayıcı kesin sonuç elde edebilmek için ikinci yöntemi kullanır. Renkli tarayıcılar gri tonları tararken de birden fazla metod kullanır. Işık yansıtmak için birden fazla lambaya sahip olan tarayıcılar (led tabanlı tarayıcılar) gri tonları elde etmek için yeşil ışık veren lambalarını kullanırlar. Bu yöntem renkli dökümanların taranmasında kesin sonuçlar vermese de siyah beyaz dökümanların taranması için idealdir aynı zamanda üç kanaldan renk bilgisini alıp bunun krominans değerlerini atarak siyah beyaz tarama yapan tarayıcılardan daha hızlı çalışır.

35 TARAYICI (SCANNER) ÇEŞİTLERİ Tarayıcılar yapısı bakımından ve bağlantı biçimlerine göre 2'ye ayrılırlar. Yapısı Bakımından Tarayıcı Çeşitleri Yapısı bakımından dört çeşit tarayıcı vardır. Bunlar Handled, Sheet-fed, Drum ve Flatbed tarayılardır. Elle tutulan (Handheld) Tarayıcılar Bu model tarayıcıların bir okuma kafası denilen bölümü ve bir de bilgisayara bağlanan kablosu vardır. Bu tarayıcılarda taranan nesne sabit kalmakla birlikte okuma kafası taşıyıcı bir düzenek tarafından değil elle hareket ettirilir. Tarama sırasında elin düzgün hareket et memesi nedeniyle tarama kalitesi düşüktür, ancak hızlı tarama işleminin gerçekleştirilmesi istenen durumlar için uygundur.

36

37 BAĞLANTı BIÇIMINE GÖRE TARAYıCıLAR Bağlantı biçimine göre USB girişli, paralel port girişli ve Scsi olmak üzere 3'e ayrılırlar.  1. SCSI Tarayıcılar İlk çıktığı dönemlerden beri varolagelen tarayıcı tipidir. SCSI sistemi (skazi) hız ve bant genişliği açısından çok şey vaadettiği için ve o zamanlar fazla güçlü bilgisayarlar olmadığı için ilk modeller bu sistem üzerine imal edilmiştir.  Paralel Port Tarayıcılar Günümüzde ev ve ofis kullanıcıları açısından çokça kullanılan, pratikli ğ i ve ekonomikli ğ inden dolayı birçok kişinin tercih etti ğ i, teknolojinin gelişmesi ve bilgisayarların güçlenmesiyle gündeme gelen tarayıcı tipidir.  USB Tarayıcılar Mantık olarak SCSI ve Paralel tarayıcılardan pek bir farkı yoktur. Çalışma şekli aynı, sadece kurulumu son derece kolaydır. Yapacağınız tek şey gücü elektrik prizine takmak, tarayıcı ile bilgisayarınız arasındaki USB kabloyu yuvasına oturtmak ve ekrana çıkan "yeni donanım bulundu" diyalog penceresini takip ederek, tarayıcının kurulum Cdsini kulanarak kurmaktır.

38 ÇÖZÜNÜRLÜK NEDIR? Çözünürlük bilgisayar ekranındaki bulunan piksel sayısıdır. Yatay ve dikey ekrandaki piksel sayısı terimleri ile ifade edilirler. Çözünürlük bir inch’de bulunan piksel sayısı olarak ifade edilse de durum bilgisayar monitörlerinde biraz farklıdır. Bilgisayar monitörü için verilen çözünürlük; bilgisayarın yatay ekseninde ve dikey ekseninde bulunan piksel sayısını verir. Örneğin Bir monitör için 800x600 çözünürlük bilgisi veriliyor ise; Bunun anlamı yatay eksende 800; dikey eksende de 600 piksel bulunduğudur. Toplamda ise 800x600 pixel görüntülenebilir. Çözünürlük arttıkça görüntülenen şeklin netliği artar.

39

40 ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN ÖNEMI Çözünürlüğün önemini belirtmek gerekirse; bir defter yaprağına, kalemle 1000 tane nokta koyarak çizeceğimiz elma resmi, 100 tane nokta koyarak çizeceğimiz elma resminden çok daha net ve gerçekçi olacaktır. Her monitör farklı çözünürlükler destekler. Monitörün desteklediği çözünürlük oranı nekadar büyükse ve bu pikseller arasındaki mesafe (DPI - Dots Per Inch) ne kadar küçükse görüntü kalitesi o oranda artar.

41

42 BILGISAYAR GÜÇ KAYNAĞı (POWER SUPPLY) Bilgisayar güç kaynağı, genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-600 Watt güçtedir. Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler sayesinde günümüz güç kaynaklarında, pahalı olan ve çok yer kaplayan transformatörler genellikle kullanılmamaktadır. Bilgisayar güç kaynakları: +3,3 V, +5 V, +12 V, -12 V, -5 V gibi gerilimleri aynı anda ve belirli bir sapma aralığında üretim yapar. **Powersupply +80 sertifikalı bir ürün olmalı ve ne kadar yüksek Watt olursa o kadar iyidir,650Watt ve üstü yeterlidir. Tabi ki bu de ğ erler bilgisayarınızın ne tür iş yapaca ğ ına dair watt de ğ eri de ğ işir. Tabi bu de ğ er içinde ekran kartının harcıyaca ğ ı watt de ğ eri, işlemcinin harcıyaca ğ ı watt de ğ eri önemlidir.Örne ğ in 600 Watt daha ileriye dönük olur, ekran kartı 110 Watt harcıyor, işlemci ise 54 Watt harcıyor. 450 Watt +80 Plus da yetecektir.

43

44 DINLEDIĞINIZ IÇIN TEŞEKKÜRLER !


"Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı Klavye, Mouse, Kasa, Yazıcı, Tarayıcı ÖZCAN YETER İLKNUR DURU EDA AKıN ABDULLAH ÇELIK GÖRKEM KıNRAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları