Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI. Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI. Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar."— Sunum transkripti:

1 SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI

2 Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar 4 Bilgi Güvenliği Kavramları 5 Saldırı, Tehdit ve Açıklar Kısa Sınav – 1 6 Bilgi Güvenliği Yönetimi 7 Erişim Kontrolü HaftaKonu Başlığı 8 Güvenlik İşlemleri ve Yönetim 9 Denetim, Test ve İzleme 10 Ara Sınav ( Vize ) 11 Risk, Tedbir, Onarım, Değerlendirme 12 Kriptoloji ve Şifreleme 13 Sunucu Güvenliği 14 İşletim Sistemi ve Veritabanı Güvenliği Kısa Sınav – 2

3 Ağ İletişim Ortamları İletişim Ortamı KabloluTwisted-PairCoaxialFiber-Obtic Power KablosuzMicro-wave Radio- Transmission

4 Ağ Kablo Tipleri EthernetTwisted-PairCoaxialFiber-OpticPower

5 Kişisel Alan Ağı ( Private Area Network – PAN )

6 Yerel Alan Ağı ( Local Area Network – LAN )

7 Ağ Topolojileri  Yeni bir cihaz ekleme, sorun giderme, mesafe desteği, maliyet  LAN bağlantıları için Star topolojisi uygulanır.  Hybrid : Topolojilerin birlikte uygulanması  WAN bağlantısı için Mesh topolojisi uygun.

8 Şehir Alan Ağı ( MAN ) – Geniş Alan Ağı ( WAN ) – Internet

9 Intranet – Extranet

10 Ağ Cihazları – Modem HariciDahiliUSBKablosuz

11 Ağ Cihazları – Hub, Switch, Router  Hub (Dağıtıcı)  Hub LAN bölümlerini bağlayan bir iletişim noktasıdır.  Hub'ın bir portuna gelen veri diğer tüm portlarına kopyalanır.  Switch (Anahtar)  Switch, LAN bölümleri arasında veri filtreleme yapmayı sağlayan ağ cihazıdır.  Switch’in bir portuna gelen veri yalnızca başka bir yada belli sayıdaki cihaza yönlendirilir.  Router (Yönlendirici)  Router, ağlar arasında veri paketlerini yönlendirmeyi sağlayan cihazdır.  Router en az 2 LAN ya da WAN bağlantısını sağlar.  Router, veri paketleri için en iyi yolu belirlemek için başlık ve tablolar kullanır.  Dönüştürücü, ağlar arasında transfer edilen veri paketlerini hedef ağın yapısına uygun bir biçime dönüştürmeyi sağlar.  Firewall, veri trafiğini filtrelemeyi sağlayan güvenlik cihazıdır.  Günümüzde, birçok ağ cihazının işlevlerini yerine getirebilen bütünleşik ağ cihazları mevcuttur. HubSwitchRouter DönüştürücüFirewall

12 Internet Bağlantı Tipleri  Dial-Up ( Çevirmeli Bağlantı )  DSL ( Digital Subscriber Line )  ADSL, VDSL, SDSL, HDSL  Cable  Power Lines  Wireless  WiFi, WiMax  Satellite ( Uydu )  Cellular ( Hücresel )  GPRS, EDGE, CDMA, 3G, HSPA+, LTE

13 Dial-up Internet Bağlantısı

14 DSL Internet Bağlantısı

15 Kablo Internet Bağlantısı

16 Fiber Internet Bağlantısı

17 Elektrik Şebekesi Üzerinden Internet Bağlantısı

18 WiFi Kablosuz Internet Bağlantısı

19 WiMax Kablosuz Internet Bağlantısı

20 Uydu Internet Bağlantısı

21 Hücresel Internet Bağlantısı

22 Geniş Alan Ağı Teknolojileri WAN Teknolojileri Genel AğInternet Broadband VPN Wireless Özel Ağ Noktadan Noktaya Leased Line T1/E1, T3/E3 Anahtarlamalı Devre Anahtarlamalı PSTN, ISDN, DSL, Cable Paket Anahtarlamalı Metro Ethernet, MPLS, X.25, Frame Relay Hücre Anahtarlamalı ATM

23 Kiralık Hat (Leased Line)  İki nokta arasında sürekli hat.  Kurumsal kullanım için daha uygun.  Bağlantı yalnızca kiralayan tarafından kullanılabilir.  Çeşitli hızlarda bağlantı imkanı mevcut.  T1/E1 – 1544 Mbps  T3/E3 – 44736 Mbps  Maliyeti yüksek, ancak güvenli ve kaliteli iletişim sağlayabilir.

24 X.25  1960’lı yıllarda geliştirilmiş bir protokol.  Telefon şebekesi üzerinden veri transferi yapılabilir.  Gürültülü iletimden dolayı detaylı hata kontrol ve kurtarma seçenekleri mevcuttur.  Düşük hızda, yüksek güvenlikli veri transferi seçeneği sunar.  Günümüzde kullanılmamaktadır.

25 Frame Relay  1990’lı yıllarda kullanılabilirliği artmaya başlamıştır.  T1 ve T3 bağlantılarını kullanabilir.  Esnek bir iletişim yöntemidir. İstasyonlar DLCI numaralarıyla haberleşebilir.  Gerçeklemesi zorluklar içerir.  Aynı istasyonu kullanan istemcilerin sayısı arttığında çok düşük bağlantı hızları ortaya çıkabilir.  56 Kbps – 25 Mbps arasında farklı hız seçenekleri mevcuttur.  Birçok servis sağlayıcı son yıllarda FR hizmetini sonlandırmaktadır.

26 PSTN (Public Switched Telephone Network)  Analog telefon şebekesi üzerinden veri aktarımı.  Kullanımı için Dial-up modem gereklidir.  Hızı oldukça düşüktür. ( Max. 56 Kbps)  Kullanımı kolay ve ucuz.  Veri bağlantısı yapılırken telefon kullanılamaz.  Günümüzde sadece coğrafi şartlar dolayısıyla tercih edilen bir erişim yöntemidir.

27 ISDN (Integrated Services Digital Network)  1988 yılında geliştirilmiştir.  Telefon şebekesi üzerinden ses ve veri transferinin birlikte yapılabilmesi imkanını sağlamıştır.  Farklı cihazlar aynı hattı kullanabilir.  Kullanımı için ISDN modem gereklidir.  Kişisel ve kurumsal kullanım için ISDN BRI ve ISDN PRI servisleri mevcuttur.  Bağlantı hızı 64 Kbps - 1.544 Mbps arasındadır.

28 ATM (Asynchronous Transfer Mode)  Ses, video ve veri transferinin birlikte yapılabilmesini sağlar.  Eski ve yeni teknolojilerle birlikte çalışma özelliğine sahiptir.  Twisted-pair, Coaxial ve Fiber-optic kablo altapısını destekler.  Etkin band genişliği yönetimi sunar.  Çoğunlukla internet servis sağlayıcıların merkezleri arasında kullanılır.  Yüksek hızlar sunar. (155 Mbps – 622 Mbps)  Maliyeti yüksektir.  Kurulumu için ilave donanımlar gerektirir.

29 Kablo Internet  İşlemesi için telefon şebekesine ihtiyaç duymaz.  Hizmet sağlayıcı kullanıcının evine ya da işyerine özel kablo getirir.  Kullanımı için Kablo Modem gereklidir.  Dial-up, uydu ve DSL bağlantılarına göre çoğunlukla daha hızlıdır. (10 - 36 Mbps)  Online oyun gibi yoğun veri transferi yapılan uygulamaları destekler.  Fiber-optik Internet bağlantılarına göre daha yavaştır.  Kullanım hızı aynı merkezden bağlananların sayısıyla ters orantılıdır.  Her bölgede bu hizmet sunulmayabilir.

30 Uydu Internet  Uydu anteni aracılığı ile internet erişimi sunar.  Kablo çekilmesi uygun olmayan bölgeler için kullanılabilirdir.  Kullanımı için uydu modemi ve uydu anteni gereklidir.  Maliyeti yüksektir ancak fiziki koşulların zorlu olduğu bölgelerde Internet erişimi hizmeti alınmasını sağlar.  Hızı nispeten düşüktür, ve kota uygulanabilir.  Hava koşullarından etkilenir.

31 Geniş Alan Ağı – Taşıyıcı Ortamlar TeknolojiHızGüvenlikMaliyet PSTN (Dial-up)56 KbpsDüşük X.2564 Kbps - 2.048 MbpsOrtaDüşük Frame Relay45 MbpsOrta ISDN ( BRI – PRI )64 Kbps - 1.544 MbpsOrtaDüşük T1 – T364 Kbps - 45 MbpsOrta DSL1.544 - 52 MbpsOrta Cable10 - 36 MbpsOrta SONET51 Mbps - 39 GbpsYüksekHigh ATM155 Mbps – 622 MbpsYüksekOrta VPN56 KbpsYüksekDüşük

32 Internet Uluslararası / Ulusal Bağlantı Hatları

33 Internet’e Bağlı Cihazlar


"SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI. Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları