Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Windows 10 Özellikleri Windows 10, Microsoft'un işletim sistemi serisinin son sürümü olacak. Bu nedenle, teknoloji devinin, tarihin en iyi işletim sistemine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Windows 10 Özellikleri Windows 10, Microsoft'un işletim sistemi serisinin son sürümü olacak. Bu nedenle, teknoloji devinin, tarihin en iyi işletim sistemine."— Sunum transkripti:

1

2 Windows 10 Özellikleri Windows 10, Microsoft'un işletim sistemi serisinin son sürümü olacak. Bu nedenle, teknoloji devinin, tarihin en iyi işletim sistemine doğru ilerlemesi şaşırtıcı değil.windows 10 ; Tanıdıktır. Yenilikçidir. Üretkendir. Daha Güvenlidir. Windows 10, sahip olduğunuz donanım, yazılım ve çevre birimleriyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Ve sürekli etkin güncelleştirmeler, cihazınızın desteklenen ömrü boyunca en yeni özellikleri ve güvenlik güncelleştirmelerini almanıza yardımcı olur."Bu da Windows 8'in güçlü yönlerini Windows 7 ile bir araya getirir".

3 Başlat menüsü, Windows 10 ile geri dönüyor:
Windows 8 ile kaybolan ve yokluğu çok fazla hissedilen başlat menüsü, Windows 10 ile birlikte geri dönüyor. Artık eski başlat menüsüne ek olarak sağ bölümünde metro ekranındaki uygulamaların yer aldığı başlat menüsünün, eksiği yok, fazlası var. Cortana ile bilgisayarda sesli asistan deneyimi: Microsoft'un sesli asistanı Cortana, Windows 10 ile birlikte bilgisayardaki ilk sesli asistan olarak karşımıza çıkıyor. Yetenekleri ve soru cevaplamadaki başarısı ile en iyi sesli asistan olan Cortana'ya bizler, yani Türk kullanıcılar, Windows Phone'da bile henüz kavuşabilmiş değiliz. Aynı sorunu Windows 10'da da yaşayacağız.

4 Oyun oynamak için şimdiye kadarki en iyi Windows: Windows 10 ile oyun oynamak artık daha da eğlenceli. Sahip olduğunuz oyunların harika çalışmasının yanı sıra artık Xbox One ve Windows 10 cihazlarındaki başka oyuncularla oyun oynayıp iletişim de kurabilirsiniz. Windows 10, en iyi gündelik oyunlardan yeni nesil bilgisayar oyunlarına kadar sevdiğiniz tüm oyunlar için tasarlanmıştır. İşlerinizi daha hızlı bitirmenin harika yöntemleri: Windows 10, yaptığınız işlerde size kesinlikle en iyi deneyimi sunar. İşlerinize odaklanmak için uygulamaları kolay bir şekilde ekranınıza tutturun ve ekran alanınızdan en iyi şekilde yararlanın. Açık görevlerinizi tek bir görünümde görün ve yer açmak veya projeye göre gruplandırma yapmak için sanal masaüstleri oluşturun.

5 En iyi ekran her zaman kullanmakta olduğunuz ekrandır:
Windows 10, uygulamalarınızın tüm modlarda, tüm cihazlarınızda ve bir cihazdan başka bir cihaza geçiş yapsanız bile harika görünmesini ve kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Telefon gibi görünür, bilgisayar gibi çalışır: Telefonlara özel oluşturulan Continuum'un gücüyle Windows 10 telefonunuzun yapabileceği diğer şeyleri görün. İşlerinizi halletmek için bir bilgisayar olarak kullanın veya eğlence zamanı geldiğinde büyük ekranlı bir projektöre dönüştürün; tüm bu işlemleri telefonunuza bağlı kalmadan yapın.

6 Yeni Windows Mağazası'nda sevdiğiniz her şey bir arada:
Tüm Windows 10 cihazları için birleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunan yeni Windows Mağazası karşınızda. Bilgisayar, tablet veya telefonunuzdan mağazaya göz atın ve uygulama, oyun, müzik, film ve TV programları gibi ücretli ve ücretsiz harika dijital içerikleri kolayca indirin. Bize güvenebilirsiniz: Windows 10, şimdiye kadar geliştirdiğimiz en güvenli Windows sürümüdür. Cihazınızı desteklenen ömrü boyunca ilk önyüklemeden virüslere, kötü amaçlı yazılımlara ve hatta kimlik avı saldırılarına karşı korunmanıza yardımcı olur.

7 MICROSOFT EDGE: BİR SONRAKİ EN İYİ TARAYICI:
Windows 10 ile birlikte ilk kez sahneye çıkacak olan yeni tarayıcı, Cortana ile entegrasyon sağlıyor.Edge ayrıca kötü amaçlı yazılım, kimlik avı ve çevrimiçi sahtekarlıktan kaçınmanıza yardımcı olacak Windows Shell SmartScreen içeriyor. ONEDRIVE HAYATI ÇOK DAHA KOLAYLAŞTIRIYOR: Microsoft Windows 10 yükseltmesiyle birlikte sert bir OneDrive hamlesi yaptı. OneDrive, temel depolama kapasitesinin yanında, tercih edilmeye değer birçok özelliğe sahip. Windows kullanıcıları tek bir cihaz üzerinde başlattıkları projelerini, bulut üzerinden OneDrive senkronizasyonu sayesinde Android ve iOS cihazlarına taşıyabilirler.

8 WINDOWS HELLO GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ:
Windows Hello, tamamen size odaklı yeni bir güvenlik özelliği olarak lanse edildi. Bu fonksiyon, parmak izi, yüz tanıma kullanarak Windows 10 cihazlarınızda oturum açabilmenizi sağlıyor. OFFICE UYGULAMALARI DEĞİŞİYOR: Microsoft, Windows 10 kullanıcılarının Word, Excel ve PowerPoint için yeni evrensel Windows uygulamalarına erişebileceklerini onayladı. Ayrıca tüm Microsoft Office paketine yatırım yapmaya gerek kalmadan, sadece istenilen program satın alabilecek.Bu uygulamalar, Windows 10 için sıfırdan, dokunmatik kontrollerle yenilendi. Artık Windows 10 işletim sisteminde fare ve klavye olmadan Excel üzerinde dokunmatik kontrollerle düzenleme işlemleri yapılabilecek.

9 Windows 10 Avantaj ve Dezavantajları:
Temiz kurulum, güvenli geri dönüşüm Oyun dünyasının yeni işletim sistemi Hem tablet hem de masaüstü için ideal platformun oluşturması Windows 10'dan sonra yeni bir işletim sistemi gelmemesi Başlat menüsünün hem oldukça şık bir temayla hem de Windows 7 ve Windows 8 severleri üzmeyecek şekilde geri dönüşü Ücretsiz güncelleme ile gelmesi Edge'in varsayılan tarayıcı olmasıyla artık internette eski kodların azalacak olması Microsoft hesabı ile tam entegrasyon

10 Dezavantajları: En çok methedilen özelliklerinden biri olan Cortana'nın (yine) Türkçe olmaması Geliştiricilerin hala Mağaza'dan uzak durmayı tercih etmeleri nedeniyle, Metro (veya yeni adıyla Evrensel Uygulamaların) henüz yeterli sayıda olmaması Güncellemeler üzerinde tüm kontrolümüzü kaybediyoruz. Bunları engellememiz mümkün değil. Üstelik güncellemeleri durduramadığımız gibi bir de bunların ne zaman, saat kaçta yüklenmesi gerekeceğinin ayarlanamaması Windows 10 ile beraber Windows Media Center işletim sisteminden tamamen kalkıyor. Yerine Plex ya da benzeri bir medya kontrol merkezini kullanıcılar kurmak zorunda kalacaklar

11 Windows 10 Sürümlerinde Yer Alan Bazı Yenilikler
Başlat Menüsü (Start Menu) Geliştirilmiş Arama Özelliği (Search) Windows App’lerin (Metro/Modern App) masaüstü uygulamalar gibi kullanılabilmesi. Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu (Task View) Geliştirilmiş Uygulama Tutturma (Snap It) Sanal Masaüstü – (Multiple Desktop) Windows 10 Desktop Sürümleri Windows 10 Home – PC, tablet veya ikisini bir arada sunan cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış bir Windows 10 sürümüdür. Daha çok ev kullanıcılarını hedef alır, düşük maliyetlidir ama içerisinde kurumsal özellikler yer almaz. Windows Pro – İş dünyasını hedef alan bir sürümdür. Windows 10 Home sürümündeki tüm özelliklere ek olarak çeşitli iş ve kurumsal özellikleri de bünyesinde barındırır. Windows 10 Enterprise – Yine iş dünyasını hedef alan bir sürümdür. Windows 10 Pro özelliklerinin tamamına sahiptir. Ayrıca geniş BT yapılarına destek olacak bazı avantajlar sağlar. Windows 10 Education – Okullar, kolejler ve üniversiteleri hedef alan bir sürümdür. Windows 10 Enterprise’ın tüm özelliklerine sahiptir. Farklı olarak sadece Akademik Lisanslama kapsamında temin edilebilir.

12 Windows 10 Kurulumu: 1. Bilgisayarınız Windows 10 Minimum Sistem Gereksinimlerine Sahip mi? Windows 10 kurulumu yapabilmeniz için sisteminizin karşılaması gereken şartlar şunlar; İşlemci: 1 Ghz yada daha hızlı Bellek(RAM): 32 bit sistemleri için 1 GB, 64 bit sistemler için 2 GB Disk Alanı: 32 bit sistem için en az 16 GB, 64 bit sistem için en az 20 GB Ekran Kartı: En az DirectX9 desteği 2. Windows 10'un şu an yayınlanan sürümünü tanıyalım: Windows 10'un şu an yayında olan sürümü Build 10130, yani teknik önizleme sürümü.Bu sürüm bazı sorunlarla birlikte gelebilir. Yani tam olarak stabil sürüm olmadığı için ufak tefek hatalarla karşılaşmanız mümkün. 3. Windows 10 Nasıl Kurulur? Windows 10'u indirmek için öncelikle Windows Insider'a üyeliğiniz gerekiyor. Mevcut sisteminizi yüklemek istiyosanız; Widnows Insider sayfasından Start Upgrade Now butonuna basarak sisteminizin direkt olarak dosyayı indirip, bilgisayarınızdaki kişisel verilerinizi kaybetmeden yükseltme yapmasını sağlayabilirsiniz.

13 Öncelikle kurulum medyasını cihaza yerleştirin ve kurulum kaynağı ile başlatın. Bu medya, DVD’ye yazılmış bir ISO dosyası olabileceği gibi USB’ye açılmış bir kurulum kaynağı da olabilir. Windows Setup başladıktan sonra ilk pencerede zaman, para birimi, klavye veya girdi dili gibi kişisel ayarlarınızı yapın ve Next ile ilerleyin.

14 Install Now ile Windows 10 kurulumunu ilerletin.

15 Windows 10 kurulumu öncesinde lisans anlaşmasını kabul edin ve Next ile ilerleyin.

16 Eğer yeni bir kurulum yapıyorsanız yukarıdaki pencerede Custom: Install Windows only (advanced) seçeneğiyle ilerlemeniz gerekir. Bu seçenek ile ilerlediğinizde (ve disk yapılandırmanızda uygun alan yoksa) disk üzerindeki tüm verilerin silinebileceğini unutmayın.Eğer mevcut bir işletim sistemini (örneğin Windows 8.1) Windows 10’a yükseltiyorsanız Upgrade: Install Windows and keep files, settings, and applications seçeneğini tercih etmeniz gerekir.

17 Windows 10 kurulumu yukarıdaki gibi ilerler.

18 Yeni kurulum için Custom: Install Windows only (advanced) seçeneğiyle ilerlendiğinde yukarıdaki gibi disk ve varsa birim yapılandırmasını raporlayan bir ekran görürsünüz. Örnekteki disk üzerinde önceden biçimlendirilmiş herhangi bir birim olmadığı için tüm alan atanmamış (Unallocated) durumda gözüküyor. Bu aşamada herhangi bir alan oluşturmanıza gerek yok. Diski seçtikten sonra direkt Next ile ilerleyebilirsiniz. Windows Setup, disk üzerinde gerekli olan birimleri otomatik olarak oluşturur. Ama eğer siz işletim sistemi bölümüne örneğin 60GB alan atamak isterseniz, yukarıdaki pencerede “New” seçeneğiyle oluşturduktan sonra kurulum için bu alanı seçmeniz gerekir.Ayrıca İşletim sisteminin kullanacağı alanı daraltmak, genişletmek veya data alanı olarak ikinci bir birim oluşturmak gibi tüm işlemleri işletim sistemi kurulumu sonrasında diskmgmt.msc veya diskpart üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıdaki pencerede seçiminizi yaptıktan sonra Next ile Windows 10 kurulumunu başlatın.

19 Ve bir süre sonra sonra sistem otomatik olarak yeniden başlatılır.

20 Sistem yeniden başladığında kurulum tamamlanmıştır ve sizden bazı temel ayarlar için seçim yapmanızı bekler. Yukarıdaki Settings penceresinde Windows update ayarları, IE do not track, Windows Search içinde Bing sonuçlarının yer alıp almayacağı, Windows ve uygulamaların isminizi, varsa fotoğrafınızı kullanıp kullanamayacağı ve konum bilginiz için istekte bulunup bulunamayacağı gibi bir takım ayarları kişiselleştirmeniz mümkün. Bu bir önizleme sürümü olduğu için Use express settings seçeneği ile bu ayarların tamamına ön tanımlı seçimleri atamakta bir sakınca yok. Ama eğer isterseniz Customize bölümünden kişiselleştirebilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki pencerede kişiselleştirebileceğiniz tüm ayarları daha sonra işletim sistemi içerisinden de değiştirebilirsiniz.

21 Aşağıdaki 2 adım sadece önizleme dağıtımlarında yer alır.
Bu pencerede, işletim sisteminde oturum açmak için kullanacağınız hesabı belirlemelisiniz.Eğer bir Microsoft Account sahibiyseniz, yukarıdaki pencerede bilgilerinizi girerek doğrudan oturum açabilir ve Microsoft Account oturumu ile gelen diğer avantajları kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer Bir Microsoft Account sahibi değilseniz, yukarıdaki bölümde Create a new account ile hemen yeni bir tane oluşturabilirsiniz (internet bağlantısı gerektirir). Eğer bu aşamada bir internet bağlantınız yoksa veya işletim sisteminde oturum açmak için Microsoft Account kullanmak istemiyorsanız, yine Create a new account seçeneğiyle ilerleyin ve bir sonraki ekran görüntüsüne bakın.

22 Formu doldurmadan, alt taraftaki Sign in without a Microsoft account seçeneğiyle yerel bir hesap oluşturup işletim sistemine giriş için kullanmanız mümkün. Eğer isterseniz bu aşamada formu doldurarak bir Microsoft Account oluşturmanız da mümkün (internet bağlantısı gerektirir). Seçiminizi yaparak ilerleyin.

23 Sign in without a Microsoft account seçimiyle ilerlediğinizde yukarıdaki formda yerel kullanıcı hesabınız için gerekli bilgileri girin ve Finsh ile yapılandırmayı bitirin. Bu pencere aynı zamanda final sürümdeki ilerleme aşamasıdır. Bu bilgileri işletim sisteminde oturum açmak için kullanacağınız unutmayın.

24 Bu aşamadan sonra kısa bir yapılandırma daha gerçekleşir.

25 Ardından Windows 10 kurulumu tamamlanmış olur.

26 Windows 10 Kısayolları: Windows + Sol Ok tuşu : Bu kısayol size, Görüntülediğiniz pencere ekranı sol tarafa çekilecek. Windows + Sağ Ok tuşu : Bu kısayol ise, Pencereyi sağ tarafa doğru çekecek. Windows + Yukarı Ok tuşu : Bulunduğunuz pencere ekranını ekranın üst tarafına doğru küçültecektir. Aynı zamanda iki kere bastığınız vakit ise tam ekran yapacaktır. Windows + Aşağı Ok tuşu : Bu kısayol size, Pencereyi aşağı doğru küçültmenizi ve iki kere bastığınız da ise simge durumuna küçültmenizi sağlar. Windows + Tab tuşu : Aktif olan pencereleri ekranın ortasından kutucuklar içerisinde listeler ve bunların arasında geçiş yapmanızı sağlayacaktır. Ekran gördüğünüz gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız.

27 Windows + E tuşu : Windows Explorer’ı yani Dosya Gezginini kullanabilmeniz için çalıştırır.
Windows + R tuşu : Çalıştır komutunu aktifleştirir. Windows + T tuşu : Taskbar üzerinde açık olan uygulamalara ön izlenim yapmanızı sağlayacaktır. Windows + (+/-) tuşları : Bulunduğunuz pencere üzerinde büyüteci aktif hale getirerek, ister küçültebilir, isterseniz de büyütebilirsiniz. Windows + I tuşu : Windows 10 içerisindeki ayarlar bölümünü açar. Ayarlar bölümüne gitmenin en kısayolu bu yöntemdir. Windows + P tuşu : Çift monitör kullanma ayarlarını belirler. Windows + D tuşu : Bu kısayol ile Masaüstüne hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Windows + H tuşu : Ekran görüntünüzü diğer uygulamalar ile paylaşmanızı sağlayacaktır. Windows + K tuşu : Bu kısayol sizi, diğer kablosuz cihazlara bağlanmanızı sağlayacaktır. Bu şekilde kablosuz olarak örneğin televizyonunuza görüntü aktarmanız mümkün olacaktır. Windows + L tuşu : Windows’unuzu Ekran koruyucu moduna alıp şifre koruması ile giriş yapmanızı sağlar ve bilgisayarın başından kalkarken işinize yarayabilir. Windows + X tuşu : Denetim Masası gibi birçok ayara kısa yoldan ulaşmanızı sağlayan menüyü açar. Windows + M tuşu : Tüm açık olan pencerelerin hepsini küçültür. Windows + Shift + M tuşu : Bu kısayol ise pencereleri eski boyutuna geri döndürecektir. Shift + Delete tuşu : Herkesin bildiği ve en çok kullandığı bu kısayol, silmek istediğiniz dosyaları çöp kutusuna göndermeden direk olarak silmenizi sağlar. Alt + Tab tuşu : Açık olan pencereler arasında geçiş yapmanızı sağlayacaktır. Alt tuşu basılı iken Tab ile açık olan uygulama veya sayfalar arasında rahatlıkla geçiş sağlayabilirsiniz. Windows + Ctrl + D tuşu : Yeni bir sanal masaüstü sayfası oluşturmanızı sağlayacaktır. Windows + Ctrl + F4 tuşu : Bulunduğunuz sanal sayfayı bu kısayol ile kapatabilirsiniz. Windows + Ctrl + Sol – Sağ Ok tuşları : Oluşturmuş olduğunuz sanal sayfalar arasında geçiş yapmanızı sağlayacaktır. Windows + Q tuşu : Windows 10 ile beraber gelen arama ekranına basit bir şekilde bu kısayollar ile ulaşabilirsiniz.Windows + A tuşu : Windows 10 ile beraber gelen Hızlı İşlem Merkezi’ni aktif hale getirecektir.

28 Denetim Masası Denetim Masası, Windows'un görünüşünü ve işleyişini değiştirmek için kullanılan özel araçlar içerir.Bilgisayardaki tüm yazılım ve donanımların ayarlarını yapabildiğimiz penceredir.Bilgisayarımızdaki her şeyin konrol ve ayarlamalarını yapabildiğimiz bölümdür.Denetim Masası, Windows'u, uygulamaları ve hizmet ortamını yapılandırmak için kullanabileceğiniz özel amaçlı yönetimsel araçlar sağlar. Denetim Masası, sık gerçekleştirilen görevler (örneğin, Görünüm ve Donanım Ekleme) için kullanabileceğiniz varsayılan öğeler içerir. Kullanıcı tarafından yüklenen uygulamalar ve hizmetlerle ilgili simgeler de Denetim Masası'na eklenir. Denetim Masası iki şekilde görüntülenebilir: Kategori Görünümü ve Klasik Görünüm. Kategori Görünümü'nde, Denetim Masası simgeleri kullanıcının gerçekleştirmek istediği görevin türüne göre görüntülenir. Klasik Görünüm'de, Denetim Masası simgeleri kullanıcıların Windows'un önceki sürümlerinden tanıdığı biçimde görüntülenir. Denetim masasını açmak için şu adımları izlememiz gerekir. Denetim Masası'nı açmak için ekranın sağ kenarından içeri doğru çekin, Ara'ya dokunun (fare kullanıyorsanız, ekranın sağ üst köşesine gidin, fare işaretçisi aşağı doğru indirin ve Ara'ya tıklayın), arama kutusuna Denetim Masası girin ve sonra da Denetim Masası'na dokunun veya tıklayın.

29 Denetim Masası’nı Klasik Görünüm'e ayarlamak için
Denetim Masası'nı açın. Araçlar menüsünde, Klasör Seçenekleri’ni tıklatın. Görevler altında, Klasörlerde ortak görevleri göster‘i tıklatın ve ardından Tamam’ı tıklatın. Sol bölmedeki Denetim Masası altında, Klasik Görünüm'e Geç'i tıklatın. Denetim Masası’nı Kategori Görünümü'ne ayarlamak için Sol bölmedeki Denetim Masası altında, Kategori Görünümü'ne Geç'i tıklatın.

30 DENETİM MASASI GÖRÜNÜMÜ

31 Sistem ve Güvenlik Ağ bağlantısı, donanım ve aygıtlar, kullanıcı profilleri, ortam değişkenleri, bellek kullanımı ve performans ayarlarını görüntülemek ve değiştirmek için Sistem'i kullanabilirsiniz. Sistem'de Bilgisayarınızın bellek kullanma biçimini denetleyen ayarları görüntüleme ve değiştirme. Donanım ve aygıt özelliklerine ilişkin bilgileri bulma ve donanım profillerini yapılandırma. Windows 'un imzalanmamış aygıt sürücüleri karşısında nasıl davranacağını belirleyen sürücü imzalama seçeneklerini görüntüleme ve değiştirme. Ağ bağlantılarınız ve oturum açma profilinizle ilgili bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Disk belleği dosyası boyutu da dahil olmak üzere programların bellek kullanımını denetleyen performans seçeneklerini veya bilgisayarınıza bazı türdeki bilgileri bulabileceği yeri bildiren ortam değişkenlerini değiştirebilirsiniz. Başlangıç ve kurtarma seçenekleri, bilgisayarın başlatılırken kullanacağı işletim sistemini ve sistem beklenmedik şekilde durduğunda gerçekleştireceği işlemleri gösterir. Sistem’de, donanım ve aygıtlar hakkında bilgiler de vardır. Tak ve Kullan özelliğinde olmayan donanımları yüklemek için Donanım Ekleme Sihirbazı'nı kullanın. Aygıt Yöneticisi, bilgisayarınızda yüklü olan aygıtları gösterir ve aygıt özelliklerini değiştirmenize olanak verir. Ayrıca, farklı donanım yapılandırmaları için donanım profilleri de tanımlayabilirsiniz. Sistem’i kullanarak, bilgisayar adı veya DNS etki alanı adı gibi ağ ve oturum açma bilgilerini görebilir ve değiştirebilirsiniz. Ayrıca, etki alanı veya çalışma grubu üyeliğinizle ilgili bilgileri de görebilir veya değiştirebilirsiniz. Kullanıcı profilinde oturum açma yapılandırmanızla ilişkilendirilmiş kişisel ayarlar bulunur. Bilgisayarınızı, işletim sistemi, bilgisayarın planlanmadan kapanması ve program hataları gibi bilgileri izlenmeleri ve tanımlanmaları için Microsoft'a veya sistem yöneticinize bildirecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Sistem’de belirli değişiklikleri yapabilmek için yerel bilgisayarda yönetici olarak oturum açmış olmanız veya gerekli ağ izinlerine sahip olmanız gerekir.

32 Ağ ve İnternet Donanım ve Ses
Bilgisayarınızın Internet'le, bir ağla veya başka bir bilgisayarla bağlantısını yapılandırmak için Ağ Bağlantıları'nı kullanabilirsiniz. Ağ Bağlantıları kullanarak ayarları, yerel veya uzaktaki ağ kaynaklarına veya işlevlere ulaşacak biçimde yapılandırabilirsiniz. Donanım ve Ses Bilgisayarınıza bağlı olan yazıcılar, modemler, disk sürücüleri, CD-ROM sürücüleri, oyun denetleyicileri, ağ bağdaştırıcıları, klavyeler ve video bağdaştırıcıları gibi aygıtları algılamak ve yapılandırmak için Donanım Ekle'yi kullanabilirsiniz. Sistem olaylarına sesler atamak, ses düzeylerini ayarlamak, ses kaydı ve kayıttan çalma ayarlarını yapılandırmak ve kayıttan çalma, kayıt ve MIDI aygıtlarını yapılandırmak için Ses Efekti ve Ses Aygıtları'nı kullanabilirsiniz.

33 Program kaldırma veya değiştirme
Bir programı artık kullanmıyorsanız veya sabit diskinizde yer açmak istiyorsanız, programı bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz. Programları kaldırmak veya belirli seçenekleri ekleyerek ya da kaldırarak bir programın yapılandırmasını değiştirmek için Programlar ve Özellikler'i kullanabilirsiniz. ` Program kaldırmak veya değiştirmek için; Programlar ve Özellikler'i açmak için Başlat düğmesini Denetim Masası'nı, Programlar'ı ve ardından Programlar ve Özellikler'i tıklatın. Programı seçin ve Kaldır'ı tıklatın. Bazı programlar, kaldırmaya ek olarak programı değiştirme veya onarma seçeneği de içerir; ancak birçok program yalnızca kaldırma seçeneğini sunar. Bir programı değiştirmek için Değiştir'i veya Onar'ı tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin. Notlar: Kaldırmak istediğiniz program listede yoksa, bu Windows sürümü için yazılmamış olabilir. Programı kaldırmak için programla birlikte gelen bilgilere bakın.

34 Kullanıcı Hesabı ve Aile Koruması
Eğer bir bilgisayarı iki veya daha fazla kişi kullanıyorsa ve ayrı ayrı hesaplardan girmek istiyorlarsa kullanılan kullanıcı hesaplarını düzenlememizi sağlayan bölümdür. Buradan yeni kullanıcılar ekleyebilir silebilir ya da parolasını değiştirebilirsiniz.Aile koruması ise ailelerin çocuklarının girdiği internet sitelerini ve bilgisayar üzerinde yaptığı değişikleri görebilirler. Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC), bilgisayarınızda izinsiz değişiklik yapılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bilgisayarınıza yönetici düzeyinde izin gerektiren değişiklikler yapılacağı zaman, UAC sizi bilgilendirir. Bu tür değişiklikler bilgisayarınızın güvenliğini veya bilgisayarı kullanan diğer kişilerin ayarlarını etkileyebilir. UAC'yi açmak veya kapatmak için: Kullanıcı Hesabı Denetim Ayarları'nı açmak için Başlat düğmesini ve ardından Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna uac yazın ve Kullanıcı Hesabı Denetimi ayarlarını değiştir'i tıklatın. Aşağıdakilerden birini yapın: UAC'yi kapatmak için, kaydırıcıyı uyarma konumuna getirdikten sonra Tamam'ı tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin. UAC'nin kapatılması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir. UAC'yi açmak için, kaydırıcıyı uyarılmak istediğiniz zamana taşıdıktan sonra Tamam'ı tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

35 Görünüm ve Kişiselleştirme
Bilgisayarın temasını, rengini, seslerini, masaüstü arka planını, ekran koruyucuyu, yazı tipi boyutunu ve kullanıcı hesabı resmini değiştirerek bilgisayarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Masaüstünüz için belirli araçlar da seçebilirsiniz. Temalar: Tema, bir masaüstü arka planını, ekran koruyucuyu, pencere kenarlığı rengini, sesleri ve bazen de simgeleri ve fare işaretçilerini içerir. Çeşitli Aero temalarından birini seçebilirsiniz. Temanın tamamını kullanın veya tek tek resimleri, renkleri ve sesleri değiştirerek kendi özelleştirilmiş temanızı oluşturun. Aero: Aero bu Windows sürümünün en iyi görsel deneyimidir. Zarif pencere animasyonları içeren saydam cam tasarımına, yeni bir Başlat menüsüne, yeni bir görev çubuğuna ve yeni pencere kenarlığı renklerine sahiptir. Sesler: Örneğin, e-posta aldığınızda, Windows'u başlattığınızda veya bilgisayarı kapattığınızda bilgisayarınızın çıkaracağı sesi değiştirebilirsiniz.

36 Masaüstü arka planı: Duvar kağıdı olarak da bilinen masaüstü arka planı, masaüstünüzdeki bir resim, renk veya tasarımdır. Açık pencereleriniz için bir fon sağlar. Tek bir resmin masaüstü arka planınız olmasını seçebilir veya resimlerin bir slayt gösterisini görüntüleyebilirsiniz. Ekran koruyucu: Ekran koruyucu, fareyi veya klavyeyi belirli bir süre boyunca kullanmadığınızda ekranda görüntülenen bir resim ya da animasyondur. Çeşitli Windows ekran koruyucuları arasından seçim yapabilirsiniz. Yazı tipi boyutu: İnç başına nokta (DPI) ölçeğini artırarak ekranınızdaki metinlerin, simgelerin ve diğer öğelerin daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, ekranınızdaki metni ve diğer öğeleri ekrana daha iyi sığacak şekilde küçültmek için DPI ölçeğini azaltabilirsiniz. Kullanıcı hesabı resmi: Kullanıcı hesabı resmi, bir bilgisayardaki hesabınızı tanımlamaya yardım eder. Resim, Karşılama ekranında ve Başlat menüsünde görüntülenir. Kullanıcı hesabı resminizi Windows'da bulunan resimlerden biriyle değiştirebilir veya kendi resminizi kullanabilirsiniz. Masaüstü araçları: Masaüstü araçları, yeni bir pencere açılmasını gerektirmeden, sürekli olarak güncelleştirilen haber başlıkları veya resim slayt gösterisi gibi bilgileri görüntüleyebilen, özelleştirilebilir mini programlardır.

37 Saat, Dil ve Bölge Kullandığınız Dili, Para Biriminizi, Sayı Biriminizi Ve Metinlerle İlğili Çalışmalarınızı Ayarlamanıza Yarar. Kişisel bilgisayarınıza bir girişi dili eklemek için; Sırasıyla, Ayarlar > Saat ve dil > Bölge ve dil'e gidin. Dil ekle'yi seçin. Listeden kullanmak istediğiniz dili ve sonra da hangi bölgenin sürümünü kullanmak istediğinizi seçin. İndirme işleminiz hemen başlar.

38 Erişim Kolaylığı Windows, bilgisayarın daha kolay ve rahat kullanılmasını sağlayabilecek birçok program ve ayar sunar. Başka erişilebilirlik özelliklerine gerek duyarsanız, ek yardımcı teknoloji ürünleri bilgisayarınıza eklenebilir. Erişim Kolaylığı Merkezi: Erişim Kolaylığı Merkezi, Windows'da kullanılabilen erişilebilirlik ayarlarını ve programlarını ayarlamak için kullanabileceğiniz merkezi bir yerdir. Erişim Kolaylığı Merkezi'nde, Windows'da bulunan erişilebilirlik ayarlarını ve programlarını ayarlamak için hızlı erişime sahip olacaksınız Bilgisayarı ekransız kullanma: Bilgisayarı kolayca görülebilir hale getirme. Bilgisayarı fare veya klavye olmadan kullanma Fare kullanımını kolaylaştırma. Klavye kullanımını kolaylaştırma. Sesler için metin ve görsel alternatifler kullanma Okuma ve yazma görevlerine odaklanmayı kolaylaştırma. Erişim Kolaylığı Merkezi'ne ek olarak, Windows'da bilgisayarınızla etkileşim kurulmasını kolaylaştırabilen üç program vardır. Büyüteç. Ekran Okuyucusu. Ekran Klavyesi.

39 Klavye Klavye ayarlarınızı yapılandırmak ve bu ayarlarla ilgili sorunları gidermek için Klavye'yi kullanabilirsiniz. İmleç yanıp sönme hızı ile karakter yineleme hızını belirleyebilir veya klavye sürücüsü ayarlarını değiştirebilirsiniz. Q klavyeyi F klavyeye çevirmek için; Denetim Masası >Saat,Dil ve Bölge > Dil Ekle tıklanır. Fare Çift tıklatma hızı, düğme yapılandırması ve fare işaretçisinin hızı ile görünümü gibi fare ayarlarını belirlemek için Fare'yi kullanabilirsiniz.

40 Bilgisayar Yönetimi Bilgisayar Yönetimi, tek bir yerel veya uzak bilgisayarı yönetmek için kullanabileceğiniz yönetim araçları topluluğudur. Birkaç yönetim yardımcı programını bir konsol ağacında birleştirir ve yönetim özelliklerine ve araçlarına kolay erişim sağlar. Aşağıdaki işlemleri yapmak için Bilgisayar Yönetimi’ni kullanabilirsiniz: Oturum açma saatleri ve uygulama hataları gibi sistem olaylarını izlemek. Paylaşım kaynakları oluşturmak ve bunları yönetmek. Bir yerel veya uzak bilgisayara bağlı kullanıcıların listesini görüntülemek. Görev Zamanlayıcı ve Dizin Oluşturma Hizmeti gibi sistem hizmetlerini başlatmak ve durdurmak. Saklama aygıtlarının özelliklerini ayarlamak. Aygıt yapılandırmalarını görüntülemek ve yeni aygıt sürücüleri eklemek. Uygulamaları ve hizmetleri yönetmek. Bilgisayar Yönetimi üç öğe içerir: Sistem Araçları, Depolama Birimi ve Hizmetler ve Uygulamalar.

41 SİSTEM ARAÇLARI Aygıt Yöneticisi
Sistem Araçları, Bilgisayar Yönetimi konsol ağacındaki ilk öğedir. Belirtilen bilgisayardaki sistem olaylarını ve performansı yönetmek için varsayılan araçları (Olay Görüntüleyici, Paylaşılan Klasörler, Yerel Kullanıcılar ve Gruplar, Performans Günlükleri ve Uyarıları ve Aygıt Yöneticisi) kullanabilirsiniz. Aygıt Yöneticisi Aygıt Yöneticisi’ni kullanarak donanım aygıtlarının sürücülerini (veya yazılımları) güncelleştirebilir, donanım ayarlarını değiştirebilir ve sorunları giderebilirsiniz. Aygıtın durumunu görüntülemek için: Aygıt Yöneticisi'ni açın. Görüntülemek istediğiniz aygıt türünü çift tıklatın. İstediğiniz belirli bir aygıtı sağ tıklatın ve ardından Özellikler’i tıklatın. Genel sekmesinde, Aygıt durumu’nun altında aygıt durumunun açıklaması görüntülenir. Aygıt kaldırmak için: Kaldırmak istediğiniz aygıt türünü çift tıklatın. Kaldırmak istediğiniz belirli bir aygıtı sağ tıklatıp Kaldır'ı tıklatın. Aygıt Kaldırmayı Onayla iletişim kutusunda Tamam'ı tıklatın. Kaldırma işlemini tamamladıktan sonra aygıtı bilgisayardan sökün.

42 Aygıtları ve kaynak ayarlarını görüntülemek için;
Aygıt Yöneticisi'ni açın. Görünüm menüsünde, tabloda listelenen seçeneklerinden birini tıklatın.

43 DEPOLAMA BİRİMİ Disk Yönetimi Disk Temizleme Disk Birleştiricisi
Depolama Birimi, Bilgisayar Yönetimi konsol ağacındaki ikinci öğedir. Belirtilen bilgisayarda yüklü olan depolama aygıtlarını görüntüler. Depolama aygıtlarının özelliklerini yönetmek için varsayılan araçları (Kaldırılabilir Depolama Birimi, Disk Birleştiricisi ve Disk Yönetimi) kullanabilirsiniz. Disk Yönetimi Birimler oluşturmak, birimleri dosya sistemleriyle biçimlendirmek, diskleri başlatmak ve hataya dayanıklı disk sistemleri oluşturmak için Disk Yönetimi'ni kullanabilirsiniz. Disk Temizleme Sabit diskinizde yer açmak üzere geçici Internet dosyalarını ve artık kullanmadığınız yüklü bileşenler ile programları kaldırmak ve Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmak için Disk Temizleme'yi kullanabilirsiniz. Disk Birleştiricisi Yerel birimleri çözümlemek ve parçalanmış dosyalar ile klasörleri bulup birleştirmek için Disk Birleştiricisi'ni kullanabilirsiniz.Disk birleştiricisi, yerel birimleri çözümler ve her bir parçalanmış dosya ve klasörün birimde tek parça halindeki bir alanda bitişik hale gelmesini sağlar. Bunun sonucunda, sisteminiz, dosya ve klasörlere erişme ve yenilerini saklama işlemlerini daha verimli biçimde gerçekleştirebilir. Disk Birleştiricisi dosya ve klasörlerinizi birleştirdiğinde birimdeki boş alan da birleştirilmiş olur ve yeni dosyaların parçalanma olasılığı azalır. Parçalanmış dosya ve klasörlerin bir araya getirilmesi işlemine birleştirme adı verilir.

44 HİZMETLER VE UYGULAMALAR
Hizmetler ve Uygulamalar, Bilgisayar Yönetimi konsol ağacındaki üçüncü öğedir. Belirtilen bilgisayardaki hizmetleri ve uygulamaları yönetmenize yardımcı olmak üzere varsayılan araçları (Hizmetler, WMI Denetimi, Telefon ve Dizin Oluşturma Hizmeti) kullanabilirsiniz. Örneğin, Net Logon hizmetinin özelliklerini görüntülemek ve yönetmek için Hizmetler'i kullanabilirsiniz. Hizmetler ek bileşenini, yerel veya uzak bilgisayarlarda hizmetleri yönetmek için kullanabilirsiniz.

45 HAZIRLAYAN: CEYLAN GÜL


"Windows 10 Özellikleri Windows 10, Microsoft'un işletim sistemi serisinin son sürümü olacak. Bu nedenle, teknoloji devinin, tarihin en iyi işletim sistemine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları