Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR"— Sunum transkripti:

1 KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR
HARİTA BİLGİSİ HARİTA ÇEŞİTLERİ KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR 2)FİZİKİ HARİTALAR 3)BEŞERİ VE EKONOMİK HARİTALAR B. ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR 1)BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTALAR 2)ORTA ÖLÇEKLİ HARİTALAR 3)KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HARİTALAR

2 KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1. İdari ve Siyasi Haritalar
HARİTA BİLGİSİ KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1. İdari ve Siyasi Haritalar Ülkelerin başka ülkelerle olan sınırlarının gösterildiği haritalara siyasi haritalar adı verilirken, ülkelerin kendi içerisindeki illeri, eyaletleri, bölgeleri gösteren haritalara idari haritalar denilmektedir.

3 2. Beşeri ve Ekonomik Haritalar
HARİTA BİLGİSİ 2. Beşeri ve Ekonomik Haritalar Nüfus, göç, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm, vb. dağılışını gösteren haritalardır.

4 HARİTA BİLGİSİ 3. Fiziki Haritalar Yeryüzü şekillerinin fiziki yapısını, dağılış ve yükseltilerini gösteren haritalardır

5 B. ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR Büyük Ölçekli Haritalar
HARİTA BİLGİSİ B. ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR Büyük Ölçekli Haritalar Plânlar: Ölçeği 1/20.000'e kadar olan haritalardır. Şehir imar plânları, kadastro haritaları bu türdendir. b. Topoğrafya Haritaları: Ölçeği 1/ ile 1/ arasında olan haritalardır. Ulaşım haritaları ile topoğrafik, jeolojik, morfolojik haritalar bu türdendir.

6 Büyük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır:
HARİTA BİLGİSİ Büyük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: – Paydası küçüktür. – Dar alanları gösterir. – Ayrıntıyı gösterme gücü fazladır. – Küçültme oranı azdır. – Aynı alanı gösteren küçük ölçekli haritalara göre düzlemde daha fazla yer kaplarlar. – İzohipsler arası yükselti farkı azdır. – Bozulma oranı azdır.

7 2. Orta Ölçekli Haritalar
HARİTA BİLGİSİ 2. Orta Ölçekli Haritalar Ölçeği 1/ ile 1/ arasında olan haritalardır. 3. Küçük Ölçekli Haritalar Ölçeği 1/ den daha küçük olan haritalardır. Bu haritalar Dünya’nın, kıtaların, ülkelerin tamamını veya bir bölümünü gösterir.

8 Küçük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır:
HARİTA BİLGİSİ Küçük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: – Paydası büyüktür. – Geniş alanları gösterir. – Ayrıntıyı gösterme gücü azdır. – oranı fazladır. – Aynı alanı gösteren büyük ölçekli haritalara göre düzlem üzerinde daha az yer kaplarlar.Küçültme – İzohipsler arası yükselti farkı fazladır. – Bozulma oranı fazladır.

9 Büyük ölçekli haritalar Küçük ölçekli haritalar Ölçek paydası küçük
HARİTA BİLGİSİ Büyük ölçekli haritalar Küçük ölçekli haritalar Ölçek paydası küçük Büyük Gösterilen alan dar Geniş Ayrıntı fazla Az Bozulma  az Fazla Harita alanı geniş (aynı bölge için) Dar İzohipsler arası yükselti farkı az (10-20 m gibi) İzohipsler arası yükselti farkı fazla ( m gibi)

10 HARİTA BİLGİSİ

11 1/500  Kasım Ekenler Lisesi
ÖRNEK: 1/  Dünya 1/  Asya 1/  Türkiye 1/  Mersin 1/  Çamlıyayla 1/  Küçükkale sokak 1/  Kasım Ekenler Lisesi


"KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları