Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİLİKOZİS Kimyasal maddelerle , herhangi bir işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri alınmadan çalıştırılan kot taşlama işçileri, tedavisi olmayan silikozis.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİLİKOZİS Kimyasal maddelerle , herhangi bir işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri alınmadan çalıştırılan kot taşlama işçileri, tedavisi olmayan silikozis."— Sunum transkripti:

1 SİLİKOZİS Kimyasal maddelerle , herhangi bir işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri alınmadan çalıştırılan kot taşlama işçileri, tedavisi olmayan silikozis nedeniyle ölüme mahkum ediliyor. Yaşadıklarına isyan eden işçiler, "kotlar beyazlıyor, hayatlar kararıyor" diye haykırıyor.

2 Silikozis Nedir ? Silikozis, silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir hastalıktır . Maden işçileri arasında bir dönem Dul Bırakan Hastalığı olarak anılmıştır.  Silika akciğerler için çok tahriş edici bir maddedir. Bunun sonucu akciğerde iltihaplara neden olur .

3 Silikozis Kimlerde Görülür
Genellikle maden işçilerinin yakalandığı bir hastalık olarak bilinen silikozisin, tekstil sektöründe ortaya çıkması ise, kot kumlama atölyelerinde oldu. Silikozis, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünüm verilmesi için, kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işleminin sonucu silika kristaline yoğun maruziyetle oluşan ölümcül bir hastalıktır… Yani silikozis yeni bir hastalık değil. Genellikle madenci hastalığı olarak bilinen; ancak son dönemde kot kumlama atölyelerinde çalışan işçilerde ortaya çıkmış bir hastalıktır. Ancak silikozisin kot kumlama sektöründe, diğer sektörlere oranla yayılımı ise, ürkütücü bir vaziyette…

4

5 Silikozis ayrıca; Taş ve yapı endüstrisi (delme, çıkarma, küçültme, kesme, zımparalama, ışınlama, yer altında yapılanma) Seramik endüstrisi (porselen üretimi, çanak-çömlek üretimi, ateşe dayanıklı ürünlerin üretimi) Cam sanayi Çimento üretimi Çanak-çömlek yapımı Kiremit, tuğla üretimi Döküm endüstrisi (döküm, kalıp işleri) çalışanlarında da görülebilir.

6

7

8 Subakut akselere silikozis: Kronik silikozis:
Çeşitleri; Akut Silikozis: Yüksek kuvars içeren ince kristallin silika maruziyeti Birkaç ay içerisinde ortaya çıkan şiddetli nefes darlığı solunum yetmezliği; Subakut akselere silikozis: Maruziyetten itibaren 5-15 yıl içerisinde hastalık belirir. Kronik silikozis: Hastalık 15 yıl ya da daha geç ortaya çıkar. Genellikle semptomsuzdur. Nefes darlığı PMF ile birlikte görülür.

9 Hastalığın Belirtileri
Nefes darlığı, hızlı solunum, öksürük, halsizlik, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, morarma, kan öksürme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bütün bu belirtiler genellikle ilerlemiş vakalarda ortaya çıkar. Bu da hastalığın teşhisinde gecikmeye neden olmaktadır. ( NOT: Silikozisli hastaların tüberküloz hastalığına yakalanma riskleri diğer insanlara oranla daha yüksektir. )

10

11 Hastalığa yakalanma süresi ?
Bugüne kadar bilinen silikozis hastalığı, minimum 10 senelik bir çalışma sonucu ortaya çıkan, yavaş seyirli bir hastalıktı Fakat söz konusu kot kumlama atölyeleri ise ; Bu süre git gide kısalmakta, 7-8 ay çalışan işçilerde dahi ortaya çıkmakta… Yani cam ve seramik malzemesi hazırlama, taş kırma, öğütme, tünel kazma, maden vb. sektörlerde uzun bir süre sonucu ortaya çıkan, işçilerin genellikle emeklilik dönemine rastlayan bu hastalığın, 20’li yaşlarına ulaşmamış işçilerde dahi ortaya çıktığı görülmektedir.

12

13 Neden Tekstil sektöründe Bu Hastalık Fazla ?
Atölyelerin kaçak-merdiven altı diye tabir ettiğimiz, denetlenmeyen yerler olması… Çalışmak için İstanbul’a gelen ve kalacak yerleri olmadığı için, gündüz atölyede çalışıp, gece paravanın arkasında uyuyan işçilerin silika kristaline maruziyetlerinin neredeyse 24 saati bulması. * Koruyucu önlemlerden yoksun bir şekilde çalışılması… Mühendislik önlemleri, maske vb. yokluğu. Hiçbir şekilde havalandırma olmaması. Sosyal güvenceleri olmayan işçilerin, rutin akciğer kontrolleri bir yana, en basit sağlık şikayetlerinde dahi doktora gidememeleri… * Dolayısıyla normalin çok üstü maruziyet, yılda görülebilen bir hastalığın, birkaç ay içerisinde dahi görülebilmesine olanak sağlamaktadır…

14

15 SİLİKOZİSİN TEDAVİSİ Silikozis, tedavisi olan, ama aslında olmayan bir hastalıktır. Tek kurtuluşu akciğer naklidir Akciğer nakli de Türkiye’de yapılmamaktadır. Sadece Viyana’da mümkün olan bu naklin, sigortası dahi olmayan bir işçinin Viyana’da tedavi olması imkansız olduğundan, bir patronun, işverenin veya bu maddi külfeti karşılayabilecek bir kişinin de kolay kolay silikozis hastalığına yakalanmayacağını varsayarsak, tedavisi yoktur…

16 PEKİ SİLİKOZİS ÖNLENEBİLİR Mİ ?
Evet, silikozis TAMAMEN önlenebilir bir hastalıktır. PEKİ NASIL ? İleri düzeyde maskeler ve kapsamlı mühendislik önlemleriyle veya Üretim, ya tamamen kapalı alanlarda, kolların dışarıdan robot-yapay kol gibi bir mekanizma içinden kullanıldığı sistemlerde yapılmalı ya da astronot kıyafetlerine benzer dışarıdan havalandırılan , hava tüpleri kullanılan tüm vücudu örten özel giysiler giyilerek , Aynı zamanda kumlama yapılan alanlarda toz yayılmasını engellenerek Bu hastalığın önüne geçmiş oluruz .

17

18 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ  ALİ İZZET DAMAR -G FATİH ADIGÜZEL -B ÖMER FARUK SARI -B

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54


"SİLİKOZİS Kimyasal maddelerle , herhangi bir işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri alınmadan çalıştırılan kot taşlama işçileri, tedavisi olmayan silikozis." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları