Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM
Hazırlayan: Emin SARMAŞIK

2 KONU BAŞLIKLARI Cinsel eğitimin ne zaman ve nasıl verilmelisi gerektiği Çocuğun cinsellikle ilgili konularda asıl merak ettiği şey Çocuğun odasının ne zaman ayrılacağı Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorabileceği sorular ve verilebilecek cevaplar

3 Cinsel Eğitim: Ne zaman ve nasıl?
Anne ve babaların çocuk eğitimde en çok zorlandığı konuların başında cinsiyet eğitimi gelir. Bunun iki nedeni vardır: Konuya yetişkin gözüyle bakılması. Cinsiyet bilgisinin üreme bilgisinden ibaret olması.

4 Çocuk cinsellikte neyi merak eder?
Çocuğun cinsel içerikli sorularının temelinde cinsel duygular değil onun üremeye yani bebeklerin nasıl dünyaya geldiklerine dair merakı yatar. Bu çocuğun uzaya gezegenlere ya da hayvanların yaşayışlarına olan merakından farklı değildir. . Anne ve babanın sorular karşısında duyduğu gerginlik bu farkı bilmemekten ve çocuğun cinsellik anlayışını erişkin anlayışıyla karıştırmaktan kaynaklanmaktadır.

5 Çocuğa cinsel bilgiler vermenin ideal zamanı onun bu konularda soru sormaya başladığı dönemlerdir. Bu tür sorular genellikle 3 yaş civarında sorulmaya başlanır. İlk sorular kendi bedeni , annenin bedeni ya da bir kardeşin dünyaya gelişi ile ilgilidir.

6 Cinsel konularla ilgili soru sormayan çocuklar ya daha önce sordukları sorular nedeni ile ayıplanmıştır ya da kendilerini rahat hissedecekleri bir ev ortamı bulamamışlardır. Bu nedenle oyunlarında ve arkadaşları ile konuşmalarında sorularına cevap ararlar. Merakını gidermek isteyen çocuk doktorculuk oynayarak hemcinslerinin ve karşı cinsin bedenini keşfetmeye çalışır

7 CİNSİYET EĞİTİMİ DOĞUMDAN İTİBAREN BAŞLAR:
Bebek , vücudunu tanımak için başına,kulaklarına ,ayaklarına dokunduğu gibi cinsel organına da dokunur..Bu kendi bedenini keşfetme duygusudur ve iç güdüseldir. Eğer anne bu durumda bebeğin eline vurursa veya zorla elini tutar çekerse, olumsuz kanaatler gelişecektir.yine Çocukların cinsel organıyla oynadığını gören anne ve babalar ”Çek elini oradan, ne kadar ayıp!” dediğini duyar ve görürüz.

8

9 Bu çocuğa ilk tepki, çocukta yanlış davranışların oluşmasına neden olacaktır.
Bunun yerine anneler,yasaklama yerine bu konunun sebepleri üzerinde dururlarsa daha etkin davranmış olacaklardır.

10 Anneler , cinsiyet eğitiminde en büyük yanlışlığı çocuğun tuvalet alışkanlığını kazandırmada yaparlar.Çocuğun altını temizlemekten ve bez değiştirmemek için çocuğa baskı uygularlar.Bu baskıya uymayan çocuğa; ayıplama tehdit etme, korkutma uygularlar.

11 Aslında çocuklar gündüzleri 2-3 yaşlarında geceleri ise 4-5 yaşlarında tuvalet eğitimini kazanırlar.
.Bundan önce yapılan zorlamalar çocuğun psikolojisinin bozulmasına neden olur. Çocuklarda Cinsel Eğitim semineri

12 ”Yine mi altına kaçırdın. ”. Bir daha haber vermezsen yakarım oranı
.”Yine mi altına kaçırdın?” .Bir daha haber vermezsen yakarım oranı!” gibi suçlayıcı ifadeler çocuğu küçük yaşta cinsellikten nefret etmesine,aşağılık duygusuna kapılmasına,vücudundan utanmasına neden olacaktır. Bu da ilerleyen yaşlarda değişik cinsel sapmalara zemin hazırlayabilir.

13 ÇOCUĞUNUZU YATAĞINIZA ALMAYINIZ!
Anne ve babaların çocuğu yataklarına almaları ve bunu alışkanlık haline getirmeleri kesinlikle yanlış bir davranıştır. Yatağı paylaşmaya alışan çocuk ta bağımlılık duygusu artacak ve kişilik gelişmesi gecikecektir. Olayın aile mahremiyeti boyutu da vardır.Çocuk her zaman uykuda olmayabilir.Veya aniden uyanabilir.Bu durumda çocuk,cinsel ilişki hakkında yanlış bilgi ve ruh sağlığının zedelenmesine neden olur.

14 Ayrıca bir de olayın mahremiyet boyutu vardır
Ayrıca bir de olayın mahremiyet boyutu vardır.Anne ve babalar çocuklarını 4 yaşından itibaren odalarını ayırmalıdırlar. Çocuklarda Cinsel Eğitim semineri

15 Çocuğunuz kendi bedenini tanımaya, cinsellikle ilgili sorular sormaya başladığında panik olmayın.  Hangi yaşta, hangi soruya, nasıl cevap vereceğinizi bilin, yeter!

16 ÇOCUĞUN SORULARINA CEVAP VERMEK ZOR DEĞİLDİR
Cinsiyet eğitimin güçlüklerinden biri de anne ve babaların sorulan sorulara cevap vermedeki güçlüğüdür.Veya nasıl cevap vereceklerini bilmemelerindendir.Bunun da nedeni olaya yetişkin gözüyle bakmalarıdır. Çocuğunuz cinselliğe ait soru sorduğunda telaş kapılmadan ,kızarıp bozarmadan veya konuyu değiştirmeden rahat bir ses tonuyla kısa ve anlaşılır cümlelerle ifade etmektir.

17 Ben nereden geldim? 2-4 yaş için; “Sen annenin karnının içindeydin ve zamanı gelene kadar orda kaldın….” 4-6 yaş için; “ Sen anne ve babanın güzel bir karışımısın.”

18 Neden erkekler doğum yapamazlar?
Kadın ve erkek vücudu farklıdır. Annenin vücudunda, bebeği büyütebileceği özel bir bölüm vardır.. Bu yüzden baba bebek yapamaz, fakat bebeğin olması için hem anne hem de baba gerekir.

19 'Bebekler nasıl gelir? 'sorusu çocukların sıkça sorduğu bir soru. Buna çok basit şekilde şöyle cevap verebiliriz. Bebekler annenin karnında büyürler. Orada bebeklerin büyümesi için özel bir yuva vardır. Burada büyürler ve bir süre geçtikten sonra annenin içinden doktorların yardımıyla dışarı çıkarlar.

20 Bebekler annelerin karnına nasıl giriyor?
  Anne ve babaların vücutları birbirine çok uygundur ve birbirleri ile çok yakınlaştıklarında bir bebek oluşabilir. Bu bebek annelerin karnında büyür.

21 3 ve 5 YAŞLARINDA CİNSEL EĞİTİM
Çocuklar 3 ve 5 yaşlarından itibaren temel cinsellik özelliklerine ilgi göstermeye başlarlar.Bebeklerin nereden geldiklerini,kız ve erkek çocuklarının bedenlerinin farklı olduğunu sorabilirler. Çocukların büyük bölümü bu dönemde kendi cinsel organlarıyla veya arkadaşının cinsel organlarıyla oynamak isteyebilirler.Bu durum,yetişkinlerin cinsel bilgilerinden farklı olarak değerlendirilmelidir.

22 Bu durum sadece çocuğun meraktan kaynaklanan ilgisidir.
Çocuğunuza bu tip davranışların normal olduğunu ancak, herkesin önünde yapmaması, bedenin kendine ait olduğunu ve kimseye dokundurmaması gereği anlatılmalıdır. Böylece çocuk,cinselliğin doğal ancak özel bir durum olduğunu da kabul edecektir.

23 Yine bu dönemde, çocuklar karşı cinsten kişiler sorularla cinsel hayatı öğrenmeye çalışırlar.Bu durumda anne ve babalar çocuklara cinsel hayatın özel olduğunu ve kimseyle paylaşılmayacağını ifade etmelidirler. Bu nedenle çocuğun odası ve yatağı uygun zamanlarda ayrılmalıdır.Ve çocuk ailesinin anlayışlı tutumu ile konuyu zamanla unutacaktır.

24 Yine bu konularda en uygun kişi anne ve babalardır
Yine bu konularda en uygun kişi anne ve babalardır.Buna rağmen cinsel konularda sorulan sorulara geçiştirilen cevapları çocuk başka yerlerden yetersiz olarak ve çarpıcı sonuçlarla öğrenmeye başlar. Çocuk cinsel konularda soruyu kime soruyorsa,cevabı o kişi vermelidir.Yine bu yaşlarda çocuk oyun arkadaşlarıyla bu merakını giderebilir.Bu durumda öğretmenler ve aileler uyanık davranmalıdırlar.

25 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları