Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ"— Sunum transkripti:

1 TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
Meslek Seçimi ve Kariyer Planlaması

2 MESLEK NEDİR? TANIM-1 (Türk Dil Kurumu)
Kişinin geçimini sağlamak üzere yaptığı iş. TANIM-2 (Devlet Planlama Teşkilatı) Belli bir eğitimi gerektiren,ilgi , yetenek ve beceri isteyen , kişinin hayatı boyu yapacağı sürekli iş.

3 Bir Araştırma Ve Çarpıcı Sonuçları
İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr.Nursel Talman’ın yapmış olduğu araştırma sonuçları meslek seçimi ve doğru tercihin önemini çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır.

4 Araştırma Sonuçları… Meslek sahibi olanların yalnızca %18’i halen yapmakta olduğu işe ilgi duyuyor. %82’lik bölümü ise yaptığı iş dışındaki alanlara eğilimli. Kendi yaptığı işe ilgi duyanların %56’sını erkekler,%44’ünü kadınlar oluşturuyor.

5 Araştırma Sonuçları… Kendi meslek alanlarına ilgi duyanların yaptıkları işlere bakıldığında ilk sırayı %24 ile muhasebe – finans ve hesap işleri alanı yer alıyor. Onları %20 ile el sanatları,tasarım ile ticaret ve pazarlama izliyor. İşinden memnun olmayanlarda ilk sırayı ise %26’lık oranla teknik işlerle uğraşanlar yer alıyor.

6 Araştırma Sonuçları… Yaş gruplarına göre incelendiğinde kendi meslek alanlarına ilgi duyanların çoğunluğunun yaşları arasında olduğu görülüyor. İşinden memnun olmayanların %70’lik kısmını üniversite ve yüksek lisans mezunları teşkil ediyor

7 2013 ÖSS’den çarpıcı bir sonuç…
Bireylerin meslek seçiminde yanlış davrandıklarının bir göstergesi de üniversitede okuyan veya mezun olan birçok öğrencinin tekrar sınava girmesi ve farklı bölümü tercih etmek istemesidir. Bir önceki yıl sınavı kazanıp üniversiteli olan adayların 2013 ÖSS’de %21’i başka bir bölümden mezun ya da halen okuyan öğrencilerden oluşmaktadır. Bu değerler bize ülkemizde gençlerin çoğunun istedikleri mesleğe sahip olamadıklarını göstermekle beraber tercihlerini doğru yapmadıklarının bir delilidir.

8 MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ
Meslek seçimi,kişinin hayatı boyunca yapacağı en önemli seçimlerden biri olup ve tüm yaşamını etkileyen seçimlerden biridir. Kişi mesleğini seçmekle yaşayacağı çevreyi de seçer,bir anlamda ekonomik durumunu ve ilişkide bulunacağı insanları da seçmiş olmaktadır.

9 Ancak unutulmamalıdır ki meslek seçimi kişinin kendi sorumluluğudur.
Sorumluluk kime ait? Sorumluluk kavramı alınan kararların olumlu ya da olumsuz sonuçlarına katlanma olarak tanımlanabilir. Bu anlamda meslek seçimi kişinin kendi sorumluluğundadır. Bu sorumluluğu kimseye yüklemeden ailenin,öğretmenlerin ve uzmanların görüş ve önerileri dikkate alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki meslek seçimi kişinin kendi sorumluluğudur.

10 Mesleki Tercihte Dikkat Edilecek Noktalar…
Seçilecek meslek ilgi ve yeteneklerinize uygun mu? Mesleğe yönelik eğitim nerede ve nasıl veriliyor? Meslekte ilerleme olanakları var mı ve neye bağlı? Mesleğin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Meslekte iş bulma olanakları kolay mı? Mesleğin getireceği kazanç durumu nasıl? Mesleğin toplum içerisindeki yeri ve saygınlığı nedir? Yukarıdaki sorulara vereceğimiz yanıtlar bizi doğru meslek seçimine yöneltecektir…

11 Gözde meslekler… Son zamanlarda arz ve talebe göre yıldızı parlayan meslekler,gazetelerin,dergilerin sayfalarında ilgi çeken konular arasında sıkça yer almaktadır. ÖSS tercihinde,mezun olunduğunda çalışılacak mesleklerin durumunu da bilmek önem taşıyor. “Üniversite olsun da hangi bölüm olursa olsun” düşüncesi çoktan önemini yitirmiş durumda. Üniversitelerimiz 550 meslek dalında 2 ile 7 yıl arasında eğitim verirken,adaylar için hangi meslekte ne kadar ihtiyaç olacağı da büyük önem taşıyor. Nitekim,Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) 2005 yılında mesleklerin doygunluk oranını hesaplayarak adaylara,meslek seçiminde önemli bir veri sunmuştur.Şimdi bu mesleki doygunluk tablosunu inceleyelim…

12 Devlet Planlama Teşkilatı’nın resmi raporundan alınmıştır…
MESLEK ARZ İHTİYAÇ MESLEK ARZ İHTİYAÇ Hekim İlköğretim Öğrt Diş Hekimi Ortaöğretim Öğrt Eczacı İşletmeci Veteriner Hukuk Hemşire İlahiyat Mimar Gazeteci İnşaat Müh Radyo-Tv Makine Müh Psikolog Endüstri Müh Okul Öncesi Elektrik-Elekt Y.Dil(ing.) Bilgisayar Müh Öğretim Görv Çevre Müh SiyasalBilgiler Ziraat Müh Orman Müh

13 Sonuç… Bireyin hayatta mutlu olması bir anlamda kendi özelliklerine uygun, doyum sağlayabileceği meslek seçmesine bağlıdır.


"TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları