Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
HEPİNİZ HOŞGELDİNİZ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

2 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI(ÖSYS)
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME AMACI İLE UYGULANAN,ÇOKTAN SEÇMELİ TEST YÖNTEMİNE DAYALI SINAV

3 YÜKSEKÖĞRETİM İLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
ÜNİVERSİTE Kendisine bağlı fakülte,yüksekokul, konservatuar, meslek yüksekokulları ve enstitülerle bunların alt bölümlerinden oluşan temel birim.

4 FAKÜLTE Bir üniversiteye bağlı olarak yüksek düzeyde eğitim,öğretim bilimsel araştırma ve yayın yapan,kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğrenim kurumudur.

5 MESLEK YÜKSEKOKULU Belirli mesleklere yönelik ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan iki yıllık ya da dört dönemlik yükseköğretim kurumudur.

6 ÖNLİSANS ORTAÖĞRETİMİN ÜSTÜNDE İKİ YILLIK YA DA 8 DÖNEMLİK PROGRAMI KAPSAYAN,ARA İNSANGÜCÜ YETİŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN YANİ LİSANS ÖĞRETİMİNİN İLK KADEMESİNİ OLUŞTURAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMIDIR.

7 LİSANS ORTAÖĞRETİMİN ÜSTÜNDE EN AZ DÖRT YIL YA DA 8 DÖNEMLİK (5-6 YIL YA DA DÖNEM) EĞİTİM PROGRAMI KAPSAYAN, FAKÜLTELER BÜNYESİNDE VERİLEN EĞİTİMDİR.

8 LİSANS ÜSTÜ (YÜKSEK LİSANS-MASTIR)
LİSANS PROGRAMINI TAMAMLADIKTAN SONRA HERHANGİ BİR ALANIN BİR DALINDA DERİNLEŞMEK İÇİN ALINAN DERSLER VE TEZ AŞAMASINDAN OLUŞAN EĞİTİMDİR.

9 ÖRGÜN EĞİTİM (YÜZ YÜZE EĞİTİM)
ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİNDE DERS VE UYGULAMALARA DEVAM ETME ZORUNLULUĞUNDA OLDUKLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM TÜRÜDÜR

10 AÇIK ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERE RADYO,
TELEVİZYON VE EĞİTİM ARAÇLARIYLA YAPILAN BİR EĞİTİM TÜRÜDÜR.

11 İKİNCİ ÖĞRETİM (GECE EĞİTİMİ)
Yükseköğretimin belirli dallarında sabah 08 akşam 16 değil akşamları 16.00’dan sonra yapılan belirli oranda bedelin ödenmesi gereken eğitimdir.Bu beden programın içeriğine göre değişir.

12 UZAKTAN EĞİTİM Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan yükseköğretim. Üniversitelerin kendi bünyelerinde açacakları uzaktan yükseköğretim diploma programlarına kayıtlı öğrenciler için "İkinci Öğretim" programlarının ödeme koşulları geçerlidir.

13 Türkiye de Uzaktan Eğitim Veren Üniversitelerin Listesi
Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Uzaktan Eğitim : Ebelik Lisans Tamamlama Sakarya Üniversitesi Uzaktan Eğitim: İşletme Yüksek Lisans Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Mühendislik Yüksek Lisans Endüstri Mühendisliği Lisans Bilgisayar Mühendisliği Lisans Kamu Yönetimi Lisans Maliye Lisans İnsan Kaynakları Lisans BÖTE Lisans İlahiyat Lisans Tamamlama Çeşitli Önlisans Programları Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim: Bilgi Yönetimi Önlisans Coğrafi Bilgi Sistemleri Önlisans Eczane Hizmetleri Önlisans Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Önlisans Kimya Teknolojisi Önlisans Tıbbi ve Arom atik Bitkiler Önlisans Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Önlisans

14 Türkiye de Uzaktan Eğitim Veren Üniversitelerin Listesi
Erzurum Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim: Hemşirelik Lisans Tamamlama Maltepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim: İşletme Yüksek Lisans Bilgisayar Programcılığı önlisans İşletme önlisans Muhasebe önlisans Çukurova Üniversitesi Uzaktan Eğitim: Bilgisayar Programcılığı önlisans Bilgisayarlı Muhasebe önlisans

15 Türkiye de Uzaktan Eğitim Veren Üniversitelerin Listesi
İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim: Enformatik Yüksek Lisans Sermaye Piyasası Uzmanlığı Yüksek Lisans Finansal Ekonometrli Yüksek Lisans İktisat Lisans İşletme Lisans Gazetecilik Lisans Halkla İlişkiler Lisans Radyo Televizyon ve Sinema Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Maliye Lisans Ekonometrli Lisans Çalışma Ekonomisi Lisans Coğrafya Lisans Eamamlama Adalet Önlisans Dış ticaret Önlisans Bankacılık Önlisans Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim: Bilişim Sistemleri Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans

16 REKTÖR Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eden, yönetimden, eğitim ve öğretimin düzenli yürütülmesinden sorumlu profesör.

17 Üniversitelerde bir fakültenin yönetiminden sorumlu profesör.
DEKAN Üniversitelerde bir fakültenin yönetiminden sorumlu profesör.

18 AKADEMİSYEN Üniversite ve benzeri yüksek öğrenim kurumlarında öğretimi gerçekleştiren, araştırma yapan ve bilimsel araştırmalarıyla alanına katkıda bulunan kişi.

19 OBP(ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI) NEDİR?
Öğrencinin lise sınıfta alınan geçme notlarının ortalamasının okul başarısı sırası göz önünde tutularak en düşük 250 ile en yüksek 500 arası bir puana dönüştürülmesi sonucu oluşan puandır.

20 SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI 2002 Yılından itibaren mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları YGS’ye girmeden kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları programlarına kayıt yaptırabilmektedir.

21 EK YERLEŞTİRME NEDİR? Kontenjanı dolmamış olan programlara Ek Yerleştirme Kılavuzu doğrultusunda yerleşmedir. Şartları: Önlisans için 140,lisans için 180 puan alma Açıköğretim programı dışında hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak, Ek yerleştirmede tercih edilen programın en düşük puanına eşit veya yüksek puan almış olmak.

22 ÖZEL KOŞUL ve AÇIKLAMALAR (Bk.)
Yükseköğretim programları ile ilgili bazı özel koşul ve açıklamalara bu kılavuzda özet olarak yer verilmiştir. Adaylar, öğretim sırasında ödenecek olan ücretler, harçlar, burslar, burs devam koşulları, barınma, zorunlu hizmet vb. bilgileri ilgili Üniversitelerden edinebileceklerdir. Adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih etmek istediği programların bulunduğu üniversitelerin internet sayfasında yer alan bilgileri dikkatle incelemeleri, koşullarla ilgili üniversitelerden ayrıntılı bilgi almaları yararlarına olacaktır. Bu koşulların uygulanması ile ilgili ÖSYM'nin sorumluluğu bulunmamaktadır. Bk. 1. Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise veya dengi meslek okulu çıkışlı adayların bu programla ilgili tercihlerini belirtmeden önce Tablo-6’yı dikkatle incelemeleri gerekir.

23 KREDİ YURTLAR KURUMU (KYK-YURTKUR)
T.C.GENÇLİK Ve SPOR BAKANLIĞI YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ne bağlı bir birimdir.Yükseköğretim gören öğrencilerin burs,yurt,öğrenim kredisi ve katkı kredisi başvurularını değerlendirerek sonuçlandırır.

24 BURS Yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi Türk vatandaşı öğrencilere karşılıksız verilen paradır. 1. Milli olmuş Amatör sporcu öğrencilere, öğretim yılında üniversite yerleştirme sınavında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca belirlenen her öğrenim dalındaki ham puan bazında ilk 100’e giren öğrencilere, öncelikli olarak burs verilmektedir. (yurt hariç)

25 ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR? Yüksek öğrenim gören Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. Öğrenim kredisi borcu, öğrenciye normal öğrenim süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir. Öğrenciler borçlarını, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,Kredi aldığı süre kadar aylık taksitler halinde ödemek zorundadırlar.

26 KATKI KREDİSİ NEDİR? Yurt içinde yükseköğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına üniversite hesabına ödenen paradır. Katkı kredisi borcu; öğrencinin normal öğrenimi süresince öğrenci adına üniversite hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir. Öğrenciler borçlarını, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldığı süre kadar aylık taksitler halinde ödemek zorundadırlar.

27 DEVLET ÜNİVERSİTESİ YÖK’e(Yüksek Öğretim Kurulu) bağlı, Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği ile işleyen öğrenci puanının göz önüne alınarak alındığı üniversite.

28 VAKIF (ÖZEL) ÜNİVERSİTESİ
Şahıs yada tüzel kişiler tarafından kurulan Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği çerçevesinde işleyen paraya dayalı eğitim imkanlarının sunulduğu üniversite.

29 DİKEY GEÇİŞ İki yıllık yüksekokullardan mezun olanların, belirli koşulları yerine getirerek fakültelerde okuma hakkı elde etmesi.

30 DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
İki yıllık yüksekokullardan mezun olanların, en az 4 yıllık fakültelere geçiş yapmak için girilen sınav.

31 YATAY GEÇİŞ Yükseköğretimde bir okuldan eş değer başka bir okula yönetmeliklerin elverdiği ölçüde yapılan geçiş.

32 1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
POLİS AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2012 YILI BAŞVURU ŞARTLARI VE SINAV BİLGİLERİ 1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak 2- Evli, boşanmış ve/veya nikâhsız yaşıyor olmamak, 3- Lise ve dengi okul mezunu olmak, 4- Sınavın yapıldığı yılın 1 Ekim (dahil) tarihi itibari ile 22 yaşından gün almamış olmak (01 Ekim 1991 tarihinden sonra doğmuş olmak) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde önceki yaşa göre işlem yapılır. 5- Erkekler için 167 cm, bayanlar için 165 cm’den kısa boylu olmamak ve herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak, 6- Sağlık durumu yönünden 4/8/2003 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde yer alan sağlık koşullarını taşımak, 7- Herhangi bir eğitim-öğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak, 8- Fakültenin eğitime başlama tarihinde askerlikle ilişiği bulunmamak, 9- Lisans eğitimine alınacak lise mezunları için 2012 LYS sınavı (TM-1, TM-2, TM-3, MF-1, MF-2, MF-3, MF-4, TS-1, TS-2) bütün puan türlerinin herhangi birinden (350) ham puan, Emniyet teşkilati personeli şehit veya vazife malullerinin çocukları için ise yine aynı puan türlerinin herhangi birinden (180) ham puan veya daha yukarı puan almış olmak,

33 POLİS AKADEMİSİ BAŞVURU ŞARTLARI
10- Bağımlılık derecesinde alkol, kumar alışkanlığı bulunmamak, uyuşturucu veya psikotrop maddeler hiç kullanmamış olmak, 11- Gayri ahlaki herhangi bir suçla anılmamak. 12- Yasadışı ideolojik amaçlı faaliyetlere, anarşi ve terör eylemleri ile, bu tür toplantı, yürüyüş ve mitinglere karışmayış, desteklememiş, katılmamış olmak, 13- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; üst sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezası öngörülen kasten işlenmiş suçlar ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/A-maddesinde sayılan suçlardan dolayı a) Affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa dahi mahkûmiyeti bulunmamak, b) Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak, c) Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak, 14- Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak, 15- Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına ve diğer organlarına üye bulunmamak,

34 ÖN KAYIT VE ÖZEL YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALINMASI
Güzel sanatlar,spor,konservatuar gibi bazı alanlarda ön kayıt ve yetenek sınavı ile öğrenci alınır. Şartları: YGS’ye girmeleri ve en az bir puan türünden 180 almaları, İlgili bir okuldan mezun ise ÖSS puanı 140, Yetenek ve beceriyi ölçen sınavdan yeterli puanı almaları gerekmektedir. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır.

35 ÖSS Yİ BAŞARMAK İÇİN BİLGİ DONANIMI BAKIMINDAN HAZIRLANMAK
PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANMAK GEREKİR.

36 BİLGİ BAKIMINDAN HAZIRLANMAK
SINAVIN KAPSADIĞI DERSLERLE İLGİLİ KONU BAŞLIKLARINDAN YETERLİ DÜZEYDE BİLGİ BİRİKİMİNE SAHİP OLMAK

37 PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANMAK
Sınavda tam performans sergilemek için gerekli düşünce ve davranışları sergileyebilme becerisi. Meslek hedefini doğru seçmek Verimli ders çalışabilmek Kaygıyla başaçıkabilmek Sınavda süreyi doğru kullanmak Motivasyonu yeterli düzeyde tutmak

38 YGS YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA GİRİŞ SINAVI

39 LYS LİSANS PROGRAMLARINA GİRİŞ SINAVI

40 TERCİH YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Aday toplam 30 tercih yapabilir. Tercih yapılırken: En çok girmek istenilen bölüm İstenilen meslek dalı Yüzdelik dilime Taban puanlara Taban puanlarından daha önemlisi yüzdelik dilim Öğretmen lisesi mezunları alan dışı tercih yapabilir ama ek puandan yararlanma şansları olmaz.OBP 0,12 ile çarpılır ama 0,06 katsayısından yararlanamazlar. Bir program kazanılmasına rağmen kayıt yaptırılmasa dahi bir sonraki sene OBP yarı yarıya düşer.0,12 değil 0,6 katsayısı kullanılır.

41 KATILIMINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM
Sündüs ÖZTÜRK MAÇÇA Psikolojik Danışman


"REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları