Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Dünya savaşI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Dünya savaşI."— Sunum transkripti:

1 1. Dünya savaşI

2 Osmanlı devleti,İngiliz donanmasından kaçan Alman gemileri Goben ve Breslav’ın Marmara
Denizine girmesiyle savaşa dahil olmuştur.Osmanlı devleti bu gemileri satın aldığı ilan etmiş, isimlerini Yavuz ve Midilli olarak değiştirmiştir. Bu gemiler Karadeniz’e çıkarak Rus limanlarını bombalamıştır. Bunun üzerine önce Rusya, daha sonra da diğer itilaf devletleri Osmanlı devletine savaş açmıştır. Böylece Osmanlı Devleti, ittifak devletlerinin yanında 1. dünya savaşına girmiştir(1914).

3 1. DÜNYA SAVAŞI( )

4 SAVAŞ NASIL BAŞLADI? biri başlıyor.
Sene 1919, dünya patlamaya hazır bir bomba gibi, çıkarlarına göre devletler karşılıklı cepheler oluşturmuş ve fitili tutuşturacak bir ateş bekleniyor. Bu ateşi yakan bir Sırp milliyetçisi oluyor. Saray Bosna’yı ziyarete gelen Avusturya-Macaristan veliahtını bu Sırplı öldürüyor. Avusturya Macaristan Sırbistan’a savaş açtığını ilan ediyor. Böylece insanlık tarihinin en kapsamlı savaşlarından biri başlıyor.

5

6 OSMANLI DEVLETİNİN SAVAŞTIĞICEPHELER
Osmanlı devletinin savaştığı cepheler Sınırları dışında 1.Galiçya 2.Romanya 3.Makedonya Kendi sınırları içinde Taarruz cepheleri 1.Kafkasya 2.Kanal Müdafaa Cepheleri 1.Filistin_Suriye 2.Irak 3.Çanakkale 4.Hicaz_Yemen

7 OSMANLI DEVLETİNİN SAVAŞA GİRMESİ
Trablusgarp ve Balkan Savaşlarındaki yenilgilerden sonra güçsüz düşen Osmanlı Devleti savaş başladığında tarafsız kalmıştır. İngiltere, osmanlının tarafsız kalmasını istemektedir.

8 Çünkü İngiltere sömürgelerine giden yol Osmanlı devleti sınırlarından geçiyordu. Almanya ise Osmanlı devletinin kendi yanında savaşa katılmasını istiyordu.

9 DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN İLK SAVAŞTIR
DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN İLK SAVAŞTIR. NİKETİM SADECE 15 DEVLET TARAFSIZ KALMIŞTIR. 1. DÜNYA SAVAŞININ NEDENLERİ 1.Büyük devletler arasındaki sömürgecilik Yarışı, buna devletler arasındaki ekonomik Çıkarda diyebiliriz. Bu 1. dünya savaşının Temel nedenidir.

10 2.Fransa İhtilalı’nın yaydığı milletçilik akımının etkisiyle milletlerin kendi
kendi devletlerini kurmak istemeleri. 3.Almanya ve İtalya’nın siyasi birliklerini tamamlayarak ingiltere ve Fransa ile rekabete girmesi. 4.Rusya’nın Avusturya_Macaristan ve Osmanlı devletini karşı izlediği Panslavizm politikası vesıcak denizlere inmek için Osmanlı devletinin topraklarına göz dikmesi.

11 1. DÜNYA SAVAŞI DEVLETLERİN OLUŞTURDUĞU BLOKLAR
İTİLAF DEVLETLERİ(1907) İNGİLTERE FRANSA RUSYA Savaş Başladıktan Sonra İTALYA YUNANİSTAN BULGARİSTAN ROMANYA PORTEKİZ BREZİLYA ABD JAPONYA İTTİFAK DEVLETLERİ(1882) ALMANYA AVUSTURALYA_MACARİSTAN İTALYA Savaş Başladıktan Sonra OSM. DEVLETİ BULGARİSTAN

12 HAZIRYAN: ESRA KARABAŞ 7/A 1366 SOSYAL BİLGİLER


"1. Dünya savaşI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları