Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
HAVA KİRLİLİĞİ Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet

2 Konu Başlıkları Hava Kirliliği Nasıl Oluşur? Nasıl Önlemler Almalıyız?
Türkiye’de Hava Kirliliği Oranı Kapanış

3 Hava Kirliliği Nasıl Oluşur?
Hava kirliliği; canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve/veya maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır. Bir başka deyişle hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir.

4 Nasıl Önlemler Almalıyız?
Sanayi ve iş merkezlerinin mümkün olduğu kadar yerlesim merkezleri dışına alınması Kişisel vasıta kullanımı yerine toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması ve elektrikli taşıma araçlarının geliştirilmesi ve kullanımının artırılması Konutlarda yakıt yakma tekniklerinin geliştirilmesi ve özellikle sanayi alanlarındaki bacalara, hava filtrelerinin takılması ayrıca yakıt olarak doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması Şehir merkezlerindeki yoğun trafiğin çevre yollara aktarılması Ağaçlandırma çalışmalarının artırılması, özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yeşil alanların artırılması Şehir yerleşim planlarında meteorolojik faktörlerin özellikle rüzgar durumunun gözönünde bulundurulması Halkın, hava kirliliği konusunda bilinçlendirilmesi için ilkögretimden başlamak üzere tüm okullarda ve sivil toplum örgütlerince bu amaca yönelik eğitim programlarının hazırlanması.

5 Türkiye’de Hava Kirliliği Oranı
İstanbul’da doğalgaz kullanımın yaygınlaşması ve düşük kaliteli kömürün kente girişinin engellenmesiyle kirlilikte normal değerlere ulaşıldığı belirtiliyor. Uzmanlara göre bu kentte hava kirliliğinin bittiği anlamına gelmiyor. Ancak geleneksel kirlilik İstanbul’da boyut değiştiriyor. Şu anda hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri olarak da motorlu araçlarda çıkan egzos gazları gösteriliyor. Ozon ve aerosol kirliliği sadece Türkiye’nin değil, dünyada 21. yüzyılın temel kirleticisi olarak görülüyor. Bu nedenle İstanbul’da 16 ayrı noktadan yapılan ölçümlerin modernize edilmesi isteniyor. Oysa İstanbul sadece tek bir ölçüm cihazina sahip.

6 SON


"Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları