Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaratıcı Düşünme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaratıcı Düşünme."— Sunum transkripti:

1 Yaratıcı Düşünme

2 Yaratıcı düşünme Yaratıcı düşünme, yeni, özgün ürün ve çözümler ortaya koymaya yönelik yapılan düşünmedir. Yaratıcılık esnek, akıcı, özgün, alışılmışın dışında düşünmektir.

3 Yaratıcı bireylerin en önemli özelliği bir durumun farklı yönlerini görerek alternatif fikirler üretebilmeleridir. Yaratıcılık, ilerlemenin ve değişimin önemli bir etmenidir.

4 Yaratıcı ürünler genellikle yoğun bir istek ve hazırlığın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yalnızca hayal ederek yaratıcı bir ürün ortaya koymak olası değildir. Bireyin sınırlayıcı kalıp düşüncelere sahip olmaması da yaratıcı ürünler ortaya koyabilmesi için gereklidir. Güdülenmiş olma da yaratıcılığın ortaya çıkmasında etkilidir.

5 Jacques Hadamard ve Graham Wallas adlı bilim insanlarına göre yaratıcı düşünme süreci dört adımdan oluşmaktadır: Hazırlık: Karşılaşılan durumun farklı boyutlarıyla ele alındığı dönem. Kuluçka: Zihnin beklemede olduğu, orijinal bazı düşüncelerin ortaya çıktığı dönem. Aydınlanma: Çözümün zihinde canlandığı dönem. Doğrulama: Bulunan çözümün incelenip düzeltildiği dönem.

6 Bireylerin yaratıcı düşünmeleri önünde bazı engeller bulunmaktadır.
Bu engeller utangaçlık, heyecan kaygı gibi duygusal olabilecekleri gibi toplumun yeniliklere kapalı olması gibi kültürel de olabilmektedir. Diğer taraftan alışkanlıklarımız da yeni şeyler denememizi zorlaştırabilmektedir. İşleve takılma yani nesneleri hep alışılagelmiş biçimde kullanma eğilimi de yaratıcılığı engelleyen diğer bir etmendir.

7 Aşağıdaki listede her satırda bulunan kelimelerle ortak yönü olan bir kelimeyi bulunuz.
ödeme hat Konuşma ? kalabalık sürpriz Doğum günü ev köy Golf takı değerli Duvar su damacana mineral

8 Aşağıdaki resimde neler görüyorsunuz?

9 Aşağıdaki nesneler birbirleriyle nasıl ilişkili olabilir?

10 Yanınızda sadece günlük hayatta üzerinizde taşıdığınız telefon, anahtarlık, cüzdan gibi eşyalar var. Aşağıdaki resimde gösterilen bir durumda her iki ipi birden nasıl tutarsınız?

11 Aşağıdaki cümlelerden biriyle ilgili yaratıcı yazma çalışması yapınız:
Uygulama Aşağıdaki cümlelerden biriyle ilgili yaratıcı yazma çalışması yapınız: İnsanlar uyumasaydı ne olurdu? Başbakan ve bakanlar yarışma programıyla belirlenseydi ne olurdu? Dünyayı kadınlar yönetseydi ne olurdu? Kadınlar askere alınsaydı ne olurdu? Aşk olmasaydı ne olurdu? Yalan olmasaydı ne olurdu?

12 Kaynaklar Emir, S. (2001). Sosyal Bilgiler Öğretiminde Yaratıcı Düşünmenin Erişiye ve Kalıcılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara. Yorulmaz, A. (2011). Öğretmen Adayları için KPSS Eğitim Bilimleri. Zambak Yayınları, İstanbul.


"Yaratıcı Düşünme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları