Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınav Kaygısı - Önleme Yolları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınav Kaygısı - Önleme Yolları."— Sunum transkripti:

1 Sınav Kaygısı - Önleme Yolları

2 Kaygı – Sınav Kaygısı Nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir?
İÇERİK : Kaygı – Sınav Kaygısı Nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir? Sınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir? Bu nedenler nasıl kontrol edilebilir.

3 KAYGI NEDİR? : Kaygı kaynağı belirsiz korku ve tedirginlik durumudur ve var oluşumuzdaki en temel duygulardan biridir. SINAV KAYGISI NEDİR? : - Sınav öncesinde yaşanan, stresin doğurduğu karmaşık, fizyolojik ve duygusal tepkilerdir Sınav kaygısı, kaygının özel bir türüdür ve “öteki”lerin bireyi değerlendirme ortamlarında belirginleşir. ÖSS sınavı da bu ortamlardan biridir.

4 Öğrenciye göre SINAV; “sınav karizmadır” “sınav her şeydir”
“sınav ne kadar iyi olduğunu gösterir” “sınav ne kadar aptal olduğunu gösterir” “kazanırsan her şeysin, kazanmazsan hiç bir şey”

5 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ ?
Zamanı iyi kullanamama Sonuçları tahmin etme Sınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme Daha önce yaşanmış başarısızlıkların tekrarlanabileceği endişesi Gerçekçi olmayan düşünce biçimleri Aile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması Kendine güvensizlik Karamsarlık

6 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ ?
Bilgisizlik ve hedefin belirsizliği Gerçekçi olmayan hedefler Plânsızlık Çalışma metotlarını bilmemek Danışılacak kişilerin olmaması Arkadaşların olumsuz telkinleri Öğrencinin önünde başarılı bir örnek olmaması

7 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ (Kaygılı Öğrenci Tipleri)
Çabuk üzülür Çabuk heyecanlanır. Hep gergin ve tedirgindir. Duygusal ve içlidir. Her şeyi büyütür, küçük şeyleri kendine dert eder. Sınavlarda heyecanlanır, sararır, solar, terler. Tırnaklarını yiyebilir, elleriyle oynar, kız öğrenciler saçlarıyla oynar. Uykuları düzensizidir. Eleştiriye hazırlıksızdır Beğenilmek ister.

8 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ (Kaygılı Öğrenci Tipleri)
Öğrenilen bilgiler transfer edilemez Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır Dikkatte bir azalma olur , dikkat sınavın içeriğine değil sınavın kendisine ve bağlı olarak yaşananlara odaklanır. Zihinsel beceriler zayıflar , bilgilerin hatırlanmasını engeller. Enerji tükenir ve israf edilmiş olur. Fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Sürekli tedirgin olup, duygusal tepkileri abartılıdır. Nedenini bilmediği korkular çeker. Ailelerine bağımlıdır. Ailelerinden sürekli destek beklerler.

9 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
Kalp atışlarında hızlanma Hızlı nefes alıp-verme Gerginlik ve/veya sinirlilik hali Terleme ve/veya titreme Dilin damağın kuruması Mide şikayetleri Bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık)

10 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
Telaş, şaşkınlık, Baş ağrısı Huzursuz uyku, kabus görme Konsantrasyon bozuklukları Kaygı ve korku içeren düşünceler Ortamdan uzaklaşmak isteme Yorgunluk belirtileri.

11 “Sınava hazır değilim” “Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma”
Sürekli Kaygı Taşıyan Öğrenci İfadeleri (Rehberlik Servisi’nde) “Sınava hazır değilim” “Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma” “Nerede ve ne zaman kullanacağım ki ?” “Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var ?” “Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz” “Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok” “Ben zaten bu konuları anlamıyorum” “Biliyorum bu sınavda başarılı olamam” “Sınav kötü geçecek.”

12 Daha yüksek kaygı yaşayan öğrenci ifadeleri…
Acaba sınavı kazanabilecek miyim ? Arkadaşlarım kazanırda ben kazanamazsam, onların arasında nasıl dolaşırım ? Annem babam yemedi yedirdi, giymedi giydirdi, benim için her şeyi yaptılar. Bütün ümitlerini bana bağladırlar, kazanamazsam onların yüzüne nasıl bakarım. Daha hazır değilim, vakit de çok kısaldı. Sınavı düşündükçe ruhum daralıyor, içim sıkılıyor, ne yapabilirim ki ? Kafamı toplayamıyorum, okuduklarımı anlayamıyorum. Galiba sınavı kazanamayacağım. Çalışmak istediğimde bu düşünceler akla geliyor ve çalışamıyorum. Ne olacak benim halim ?

13 KAYGI İLE BAŞEDİYORUZ… (Öğrencilere)
Kaygıyla başetmede bazı yaklaşımlar : Kendini tanıma yoluyla kaygıyı yenme Test tekniğini gözden geçirme Psikolojik-kaygının kontrolü

14 Kendini tanıma : Öncelikle kendinizi tanıyın Hayattan beklediklerinizi sürekli tekrar edin. Kaygı duyduğunuz alanları tespit edin. Mesela sınava geç kalma korkusu taşıyan bir öğrenci gerekli önlemleri aldığı zaman geç kalmayacağını düşünerek bu kaygısını yenebilir. Bilinçaltımız her şeyi not eder. “Ben başarısızım,” “tembelim”, “heyecanlıyım”, “çok hata yapıyorum”, “sınavdan çok korkuyorum” bu olumsuz düşünceleri aklınızdan geçirmeyin.

15 Kendini tanıma : Ben kazanacağım. Ben başaracağım. Ben korkmuyorum. Ben hazırlıklıyım.     Kendinize iyi davranın ve olumlu düşünün. Olumlu düşünün, kendinize değer verin ve kaygıdan uzaklaşın. Kendinize güvenin ve kendinize değer verin. artırılabilir…

16 Test tekniği açısından :
Sınav kitapçıkları dağıtıldığında aceleyle kitapçığı çözme telaşına düşmeyin. En iyi olduğunuz bölümden başlayabilirsiniz. Ama şimdiye kadar denemediğiniz taktikler denemeyin. Turlama Tekniği ile soruları çözün. (Bilmediğiniz ve veya emin olmadığınız soruları geri dönüp bakmak üzere işaret koyun). Belli bir bölümü bitirdikten sonra ya da bütün sınavı bitirdikten sonra…

17 Test tekniği açısından :
Sadece işaretlediğiniz soruları yeniden çözmek ve boş bırakıp bırakmadığınızı görmek için geri dönün. Sorulardaki; değildir, her zaman, hiçbiri, birlikte, en çok, en az gibi vurguları önemseyin, bu vurguların farkında olun. Matematik ve Fen bölümünde genellikle basit hatalarla soru yanlış yapılır. (Örn: eksi,artı veya dört işlem hataları). Sınavdan sonra en çok duyduğum şey, “şimdi getirsinler hepsini çözeyim”

18 Psikolojik-kaygının kontrolü açısından :
Doğru Nefes Alma: Açık havada veya havalandırma iyi olan bir odada derin nefes alıp vererek kafanızdan düşüncelerinizi boşaltabilirsiniz. Nefesi alırken karın bastırılmalı ağızdan alınarak burundan veriniz. Akciğerler tamamen doldurulmalı,boşaltılmalı ,nefes alış verişler kesik kesik,kesintisiz şeklinde çalışılırsa ses tellerine de faydası olur. Çalışmaları beş on kez tekrar ediniz Nefes alırken derin ve yavaş alınız. Bu gevşeme türünde süre, dakika kadardır. Kan vücudumuzun en uç noktasına kadar gider ve vücüdun dinlenmesini sağlar. Pratik yapılarak kolayca uygulanabilir.

19 Psikolojik-kaygının kontrolü açısından :
Önce derin nefes çalışması ile rahat bir pozisyon alınır. Vücudun,baş ,omuz,sırt,kol,karın,….gibi bölgeler düşünülerek sırayla rahatlatılır. Rahatlıyor şeklinde telkinde bulunabilirsiniz. Derin Solunum: Normal yaşamınızda ne kadar derin solunum yapıp yapmadığınızı kontrol ediniz. Kaygı anında nefes darlığı yaşıyorsanız bu sizin yanlış solunum alışkanlıklarınızdan kaynaklanıyor olabilir. Gözlerinizi kapatın,burnunuzdan aldığınız nefesinizi karnınızı şişirmesine sağlayın. Kaslarınızı olabildiğince gevşetin,aldığınız nefesi üç beş saniye tuttuktan sonra sessiz ve yavaş olarak dışarı verin. Bunu beş altı defa tekrar edin gevşediğinizi göreceksiniz.

20 Başka insanların vazgeçtiği noktada siz devam etmelisiniz.
Unutmayın ki, Başka insanların vazgeçtiği noktada siz devam etmelisiniz.

21

22 Edison’ un Asistanı: “ 700. denemede de başarısız olduk “dediğinde Edison: “ Hayır, başarısız olmadık , yapmamamız gereken şey öğrendik.” diye cevap veriyor.

23 “Hayatta ne istersen onu alırsın.” A. MONTAPERT

24 “Tüm düşlerimiz gerçekleşebilir, eğer onları kovalayabilecek cesareti kendimizde bulursak.” Walt Disney

25 “Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamıştır
“Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamıştır... Sadece pes etmişlerdir.” Poul J. MEYER

26 SİZ BAŞARMAK İSTEYİN!! BİZ HEP YANINIZDA OLACAĞIZ. BAYDİĞİN ORTAOKULU REHBER ÖĞRETMENİ


"Sınav Kaygısı - Önleme Yolları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları