Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜLŞAH KOROL AYŞE GÜLER ONUR ÖZGEYİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜLŞAH KOROL AYŞE GÜLER ONUR ÖZGEYİK"— Sunum transkripti:

1 GÜLŞAH KOROL AYŞE GÜLER ONUR ÖZGEYİK
ALDATMA GÜLŞAH KOROL AYŞE GÜLER ONUR ÖZGEYİK

2 Aldatan kocasını afişe etti İngiltere'de bir kadın, kendisini en yakın arkadaşı ile aldatan kocasından billboard ile intikam aldı. İngiltere'nin Birmingham kenti ilginç bir aldatma öyküsüne tanık oldu. Kimliğini gizleyen ve adının Jane olduğunu söyleyen bir kadın billboard kiralayarak kendisini en yakın arkadaşı ile aldatan kocasını ve sevgilisini tüm kente afişe etti. Sevgili kocam Mark ve en yakın arkadaşım Shelley'e, Siz tanıdığım en aşağılık ve en yalancı insanlarsınız. Ne yaptığınızı biliyorum ve midemi bulandırıyorsunuz. Mark ev kapısının kilidini değiştirdim, bütün kıyafetlerini yaktım ve ortak hesabımızdaki bütün parayı bu panoyu kiralamak için harcadım. Birbirinizi hak ediyorsunuz!’

3 BAZI ARAŞTIRMA SONUÇLARI
ALDATMANIN NEDENLERİ? BAZI ARAŞTIRMA SONUÇLARI

4 iliski yasamaktadır (Akt. Polat Demet).
Cinsiyet evlilik dısı iliskilerin arastırılmasında önemli bir degiskendir (Akt. Polat Demet). Genel olarak erkekler kadınlara oranla daha fazla evlilik dısı iliski yasamaktadır (Akt. Polat Demet).

5 mutsuzluk ve çatısmalardır
Evlilik dısı iliski ile ilgili en yaygın kabul gören yüklemelerden biri evliliklerdeki mutsuzluk ve çatısmalardır

6 arasında sayılabilir (Akt. Polat Demet).
Bir iliskideki esitsizlik, iliski doyumsuzlugunun artmasına neden olabilir. Bu nedenle baska bir iliski yasanmasına katkı saglar. Baska bir iliski yasamak, esitsiz giden bir iliskide bu durumu hisseden partnerin esitligi saglama çabasıdır. Kadın ya da erkek iliskide esitligi yakalamak için pek çok basarısız tesebbüsten sonra ortamı terk etme ya da iliskiyi bitirme asamasında olabilir. Bu nedenle kaybedeceği çok az sey vardır ve önündeki seçenekleri arastırarak yeni kazanımlar elde edebilir. iliskide esitsizlik strese neden olur, bu esitsizliği gidermenin bir yolu gerçek degisiklikler yapmaktır. Örnegin; kendi davranıslarını degistirmekya da partnerini davranıslarını degistirmesi konusunda ikna etmek gibi. Yakın bir iliskide degisiklik yapılabilecek pek çok alan vardır. Fiziksel görünüm, askın ve sevginin ifade edilis tarzı, paranın kazanılısı ve harcanısı, ev isleri ve cinsellik degisiklik yapılabilecek alanlar arasında sayılabilir (Akt. Polat Demet).

7

8 Aldatmada etkili olan bir baska faktör de cinsellik deneyimi ve aldatmaya yönelik
tutumlarla ilgilidir. Cinsellikle daha fazla ilgilenen kisilerin partnerlerini daha çok aldattıgı saptanmıstır. Daha az izin verici degerlere sahip kisilerin ise, aldatma davranısını daha az gösterdikleri bulunmustur. Daha önceki cinsel deneyimlerin fazlalıgı aldatma ile pozitif iliski içerisindedir

9 iliskiye girmesinde gerçek bir engel oldugu bulunmustur
iliskiye yapılan yatırımların da (iliskinin süresi, çocuk sayısı, iliskiden kopmak için harcanacak zaman ve üzüntü vb.) evlilik dısı iliski yasama üzerinde etkilerinden söz edilebilir. Flörtün ya da cinsel partnerin yatırım statüsünün, bireyin baska biriyle romantik ya da cinsel iliskiye girmesinde gerçek bir engel oldugu bulunmustur Bu arastırma sonucundan farklı olarak, Sprecher, Regan ve McKinney (1998) üniversite ögrencileriyle yaptıkları bir arastırmada katılımcıların, yatırımın evlilik dısı iliskilerin yasanmasını etkileyen bir degisken olduguna inanmadıklarını gözlemislerdir. Bu çalısmaya göre uzun zamandır evli ve/veya çocuk sahibi bir kisi ile kısa zamandır evli ve/veya çocugu olmayan bir kisinin evlilik dısı iliski yasama olasılıgı aynıdır

10 Aldatma üzerine yapılan çalısmalar incelendiginde, kisilerin gelir durumunun ve
çalısıp çalısmamasının önemli iki faktör oldugu belirtilmistir dolardan fazla yıllık geliri olanın aldatma egilimlerinin daha fazla oldugu görülmüstür. Kisinin esinin çalısıp çalısmaması da aldatmayı etkileyen faktörlerden biri olabilir. Eslerden birinin çalısıp digerinin çalısmaması iliskideki dengeleri bozacagından çiftleri aldatmaya iten faktörlerden biridir (Akt. Polat Demet).

11 Kisilik özellikleri ile aldatma arasındaki iliskiler de incelenmistir
Kisilik özellikleri ile aldatma arasındaki iliskiler de incelenmistir. “Bes Büyük” Kisilik Özelligi ile aldatmaya neden olabilecek davranısların iliskisini inceleyen kültürler arası bir çalısmada Schmitt (2004), uzlasılabilirligin ve özdisiplinin aldatma ile iliskili oldugunu bulmustur. Bu kisilik özelliklerinin düsük olması aldatma davranısını arttırır.

12 DUYGUSAL VE CİNSEL ALDATMA

13 Aldatma konusunda birçok bilimsel çalışma yapılmıştır, bu çalışmalara bakıldığında aldatma:
“Duygusal aldatma ve Cinsel aldatma” olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Sürmekte olan ilişkisi varken bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmek ‘cinsel aldatma’ olarak tanımlanırken, yine bir ilişki yaşarken bir başkasıyla duygusal bir yakınlık yaşamak, bir başkasına aşık olmak, bir başkasıyla özel paylaşımda bulunmak ise ‘duygusal aldatma’ olarak tanımlanmaktadır

14 duygusal baglanma yasamadıklarını belirtmislerdir (Akt. Polat Demet)
Çoklu çalısmalar, toplumsal cinsiyetin bireylerin evlilik dısı iliskiler için yaptıkları nedensel yüklemelerdeki etkisini incelemistir. Bu sonuçlara göre, erkekler iliskilerini daha çok cinsel, kadınlar ise duygusal olarak betimlemislerdir. Ayrıca, cinsel birlikteligin erkekler arasında daha fazla oldugu bulunmustur ve daha fazla erkek evlilik dısı cinsel birliktelik yasadıgını belirtmistir. Duygusal baglanmanın olusmasında cinsiyet farklılıgı bulunmazken, duygusal birliktelik kadınlarda daha yüksek bulunmustur. Evlilik dısı iliski yasamıs katılımcılar arasında erkekler kadınlara göre daha hafif baglanma yasadıklarını ya da hiç duygusal baglanma yasamadıklarını belirtmislerdir (Akt. Polat Demet)

15 Kadınlar evlilik dısı iliskilere sunulabilecek gerekçelerin seksle degil de, askla ilgili
olmasını daha kabul edilebilir görmektedirler. Erkeklerin askı ve seksi birbirinden ayırdıgı, fakat kadınların askın ve seksin birlikte gittigine inandıkları gözlenmistir. Kocasının cinsel bir iliski içinde oldugunu fark eden bir kadın, otomatik olarak kocaların artık kendilerine degil de baska birine asık oldugu yargısına kapılırlar. Çünkü ask, evlilik dısı bir iliski yasamak için kendilerinin kullanacagı bir gerekçedir. Diger yandan esinin baska biriyle duygusal yakınlık içinde oldugunu fark eden koca, bu iliskinin cinsel bir yanı olmadıgına inanmakta güçlük çeker. Kadınlardaki ask atıfı gibi, erkeklerdeki cinsellik atıfı da kendi egilimlerinden Kaynaklanmaktadır.

16 kıskançlık duyabilmektedir
Yakın iliskilerde kıskançlık konusunda yapılan bir arastırmada (Demirtas, 2004) ise kadınların duygusal, erkeklerin ise cinsel aldatılma karsısında daha çok kıskançlık duyacakları sonucuna ulasılmıstır. Erkekler kadınların cinsellige sefkat ve duygusal yakınlık yüklediklerinin farkında olduklarından cinsel aldatılma durumunda daha çok kıskançlık duyabilmekte, kadınlar da erkeklerin cinselligi çogunlukla heyecan ve fiziksel rahatlamayla iliskilendirdiklerini düsündükleri için cinsel aldatılmadan çok duygusal aldatılma durumunda kıskançlık duyabilmektedir

17 fazla üzüntü ve sarsıntı yasamaktadırlar .
Aldatmaya karsı tepkiler incelendiginde anne babaların çocuklarının aldatılmasına yönelik tutumları da arastırılmıstır. Ebeveynlerin kızlarının duygusal olarak aldatılmasına, ogullarının ise cinsel olarak aldatılmasına en fazla tepkiyi verdikleri görülmüstür. Bu durum literatürde sık rastlanan, kadınların duygusal aldatmaya, erkeklerin ise cinsel aldatmaya daha fazla tepki verdikleri bilgisi ile paralellik göstermektedir. Aynı zamanda bu çalısmadaki ebeveynler kendileri aldatılmaları durumunda, çocuklarının aldatılması durumundan daha fazla üzüntü ve sarsıntı yasamaktadırlar .

18

19 ALDATMANIN EŞ VE İLİŞKİYE ETKİLERİ

20 evliliklerine devam etmeye karar verebilirler.
Aldatmanın ortaya çıkarılmasından sonra bu durum evlilik birliğine bir tehdit olarak algılanabilir. Çiftler bunun sonucunda birbirlerini bırakmaya ya da iliskilerinin güçlendiği sonucuna varıp evliliklerine devam etmeye karar verebilirler.

21 çiftler arasında sıkıntılara yol açmaktadır
Aldatmanın derinden yaralayıcı doğası ve aldatma sonucunda güvenin kaybedilmesi çiftler arasında sıkıntılara yol açmaktadır

22 Aldatmayı yasayan çiftlerin daha stresli oldukları, birlikte daha az zaman geçirdikleri,
geçirdikleri zamanlardan daha az hoşnut oldukları, ayrılmaya ve boşanmaya daha yatkın oldukları ve güvensizlik problemleri yasadıkları da saptanmıştır (Akt. Polat Demet)

23 Sadakatsizliğe uğrayan kişiler neler kaybediyor?
"Birincisi, kimlik kaybediyorlar. Artık aynı kişi değilim, diyorlar. İkincisi, özel olduklarına ilişkin inançlarını kaybediyorlar. Onun için özel değilmişim, beni kullandı ve attı diyorlar. Üçüncüsü, temel değerlerin kaybına bağlı olarak, kişi kendine olan saygısını yitiriyor. (Prof.Dr. Sungur )

24

25 ayrıca; Aldatılan kişinin başka insanlarla bağları da kopuyor. Çünkü, arkadaşları sürekli olarak soru sordukları takdirde, kendini güçsüz bulduklarını düşünüyor; sormadıkları takdirde ise kendisiyle ilgilenmediklerini düşünüyor. Amaç kaybı oluyor; ölüm düşünceleri gelişiyor. Bütün bunları düşünüp her gün bu azabı çekmek yerine, hayatlarının bitmesini istiyorlar. Adalete olan inançlarında bir kayıp oluyor. Dünyanın güvenilmez bir yer olduğunu düşünüyorlar. Kendilerini en çok seven insanlar bunu yaparsa, bu dünyada kime güvenebileceklerini şaşırıyorlar."

26 Aldatma sonrası bireylerin duygusal ve ilişkisel süreçlerinin evreleri:
Dalgalanma evresi Erteleme evresi Güven kazanma evresi

27 Dalgalanma evresi karsılaştırmayı ve öfke, ceza ve suç gibi şiddet içeren duyguları içermektedir.
Erteleme evresi fiziksel ve duygusal olarak geri çekilme, detaylarla uğraşma ve yakınlarından destek alma davranışlarından oluşmaktadır. Son evre olan güvenin kazanılması sürecinde ise özür dilemenin teklif edilmesi, iyi bir aile olabilmek için gün boyunca daha fazla sorumluluk alma ve görevlerini yerine getirme yer almaktadır.

28 Üniversite öğrencilerinin aldatmaya karsı tutum ve davranışlarını incelediği
araştırmasında Knox ve diğer. (2000) 620 hiç evlenmemiş üniversite öğrencisiyle çalışmışlardır. Katılımcıların 2/3’ü (%69.1) partnerleri tarafından aldatılırlarsa, ilişkiyi sonlandıracaklarını; yaklaşık yarısı da (%45) bunu yaptıklarını bildirmişlerdir

29 ERKEKLERİN ALDATMA BAHANELERİ

30 ‘arkadaşlarımı etkilemek için’ ‘başka bir kadına âşık oldum’
‘Her erkek yapar’ ‘ heyecan olsun diye’ ‘arkadaşlarımı etkilemek için’ ‘başka bir kadına âşık oldum’ ‘sarhoş olduğum için’ ‘eşimle sorunlarımız var’ ‘ ortam öyle gerektirdi’ ‘olaylar öyle geliştiği için’ ‘karım benimle ilgilenmiyor’ ‘O’na acıdığım için’ ‘istediğimi elde edebileceğimi kendime kanıtlamak istiyordum’ ‘Karım kendisine eskisi gibi bakmıyor’……………… 

31

32 KADINLARIN ALDATMA BAHANELERİ

33 ‘yakınlık ve şefkat özlemi çektiğim için’
‘Mutsuzum’ ‘Çok zekiydi’ ‘tatmin olamıyorum’ ‘aşık oldum’ ‘beni çok ihmal etti’ ‘yakınlık ve şefkat özlemi çektiğim için’ ‘kendimi yalnız ve terkedilmiş hissettiğim için’ ‘O’nu kendime daha fazla bağlayabilmek için’ ‘baştan çıkarmanın zevkinden’ ‘çok uğraştı’ ‘peşinde koşulan biri olduğu için’ ‘ istediğimi elde edebileceğimi kendime kanıtlamak istiyordum’ ‘kocam beni aldattığı için intikam almak istedim’ ‘ cazibesi ve esprisi olduğu için’ ‘O’nun üzerinde güç ve söz sahibi olabilmek için’ ‘dünyanın en harika erkeği olduğu için’ ‘o anın romantizminden’ ‘çok güzel olduğumu söylediği için’ ‘kıskanç kocam beni hep kendisini aldatmakla suçladığı için bu kez gerçekten yaptım’

34

35 Bilimsel olarak en çok görülen aldatma nedenleri de sırasıyla:
*Duygusal anlamda yalnız bırakılma, *Eş ile iletişim kuramama, *Cinsel sorunlar yaşama, *Aşık olma, *Yasak aşklara özgü heyecanın dayanılmaz tadı, *Karşı cinsin cazibesine kapılma, *Sürekli aldatma eğilimi, *Bir ilişkinin içine istemeden çekilme, *Aldatan arkadaşları taklit etme isteği, *Egonun tatmin edilme hissi, *Korunmaya muhtaç, tehlikede veya zor durumdaki karşı cinse karşı gelişen hamilik hissinin zamanla birlikte olma isteğine dönüşmesi, *Yaşamın diğer alanlarında başarı gösteremeyip seksüel başarılarla avunma isteği, *40 yaş bunalımı, *Eşcinsel dürtüleri bastırma ve gizleme eğilimi,

36 BUNLARIN HİÇBİRİ ALDATMAYI HAKLI GÖSTERMEZ!!!
ANCAK; BUNLARIN HİÇBİRİ ALDATMAYI HAKLI GÖSTERMEZ!!!

37 Bu durumlarda erkeğin/kadının yapması gereken şey, ilişkiyi baştan sona irdelemek, sorunu çözmeye çalışmak, kendi yanlışlarını ve eşinin eksiklerini analiz etmek, bunların düzelmesini sağlayacak adımlar atmaktır. Ancak malesef ki çoğu kişi eşiyle arasındaki ilişkiyi düzeltmek yerine eşini kendi haline bırakıp yeni arayışlar içine girme eğiliminde olmakta, eksilen duygularını aldatma yoluyla tamamlama davranışı göstermektedir.

38 Sevgi değişkendir ve güzel hisleri bir dönem hissetmemek, bir daha onları hiç hissetmeyeceği anlamına gelmez!. Ancak şu söylenmelidir ki yaşamın olgun döneminde bile zevklerinin peşinden koşan insan aslında olgunlaşmamıştır ve hiçbir zaman mutlu olamaz. İnsanı gerçek mutluluğa ulaştıracak olan, somut kavramların yanı sıra soyut ideallere de ulaşmaktır. Böylece insan hata yapsa bile bundan pişmanlık duyar ve ilişkisini kurtarmak için kendini toparlar. Bu nedenle evlenecek kişilerin hayat felsefelerinin, kültürlerinin ve ideallerinin birbiriyle örtüşmesi çok önemlidir.

39


"GÜLŞAH KOROL AYŞE GÜLER ONUR ÖZGEYİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları