Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK MAHKEMELERİ MEHMET ATASOY RAMAZAN EREN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK MAHKEMELERİ MEHMET ATASOY RAMAZAN EREN."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK MAHKEMELERİ MEHMET ATASOY RAMAZAN EREN

2 Çocuk Mahkemeleri Suç işleyen çocukların yargılandığı, yargıç ve savcısının özel eğitimden geçirildiği, sosyal çalışmacının çocuğun durumu üzerine rapor vererek yargılamayı yönlendirebildiği özel bir mahkemedir (Tomanbay, 1999: 50).

3 Çocuk Mahkemeleri Tarihçesi
1982 yılında yürürlüğe giren Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu 1988 de yenilenen maddeye göre; Her ilde ve Büyükşehir de Nüfusu 100 bin olan yerlerde çocuk mahkemesi kurulması öngörülmüştür. Bu Mahkemeler 10 yıl içinde kurulacaktır... (Adalet Bakanının Yazılı Açıklaması)

4 Günümüz İlk çocuk mahkemesi ise 1987 yılında Ankara’da kurulmuştur.
Halen İstanbul,Ankara, İzmir, Trabzon, Kocaeli ve Diyarbakır illeri ile Bakırköy, Beyoğlu, Kartal ve Üsküdar ilçelerimiz olmak üzere toplam 19 adet çocuk mahkemesi bulunup bunlardan 16 tanesi faaliyettedir . (Balo, 2005:114).

5 Çocuk ? Çocuk HaklarıSözleşmesi’ne göre, ulusal yasalarca daha genç bir yaşta reşit sayılma dışında, 18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır.

6 Neden Çocuk Mahkemeleri?
Çocuğun sosyalleşmesi ve ailesinden uzak kalmaması için Çocuğun suça itilmesini önlemek için Çocuğun tedavi ve rehabilite edilmesi için Göç L.; 2006

7 T.C.K.’ya Göre 18 Yaşına Kadar Verilecek Cezalar
12 ve altı yaş arası 15-18 yaş arası

8 11-16 Yaş Arası Türk Ceza Kanunu’nun 54. maddesine
göre 11 yaşını bitirmiş ve 16 yaşından gün almamış çocukların,işlemiş oldukları suçların farik ve mümeyyizi olup olmadıklarının tespiti gerekmektedir. (2) (Mümeyyizi: Bilincinde olup,olmadıkları)

9 Suçun Bilincinde Olması
Ceza sorumluluğu, kişinin bir suç işlediğinde tam bir bilinç ve iradeye sahip olması temeline dayanır.15 yaşını bitirmiş kişi suç işlediğinde herhangi bir akıl hastalığı ya da zeka geriliği yoksa ceza sorumluluğunun tam olduğu kararına varılır.

10 Mümeyyiz mi? Çocuk Mahkemeleri Kanunu’nun 20.maddesine göre yapılan incelemede, işlediği suçun anlam ve sonuçlarını kavrayabilme yeteneğine sahip olup olmama durumuna göre değişecektir. Alacağı ceza belirlenecektir. (ÇMK m.12).

11 Bu konunun tayini için, ruhsal ve cinsel gelişimi,sosyal çevresi, suç işlenişi sırasında içinde bulunduğu ve karşılaştığı koşullarında, doğup büyüdüğü çevre ile o çevreden almış olduğu duygusal yükler ve değer ölçüleri, yaşı gibi çok yönlü ve tayini ancak bir hekim tarafından yapılabilen birçok etmenin değerlendirilmesi gerekmektedir. (4).

12 Değerlendirilmesi Gereken Unsurlar
- Suçun cinsi ve işleniş koşulları, - Çocuğun göstermekte olduğu zeka gelişmesi ve ruhsal sağlık derecesi, - Etkisi altında bulunduğu sosyokültürel ortam tüm olarak değerlendirilir.

13 Karşılaşılan Sorunlar
Çocuklara zorla yaptırılan suçlar bulunmaktadır. Bunlar; Hırsızlık Kap-Kaç Töre Cinayetleri Kaçakcılık (Eroin, Kokain, v.b.)

14 Alınan Önlemler İşlenilen suçlarda çocuklara yaptırıldığı anlaşıldığı takdirde yargı karşısına çıkan bireyler çocukların ebeveynleri ya da bu suçlara azmettiren kişiler olmaktadır. Çocukların yaşının Tayini içinse Çocuğun adli tıp raporlarına bakılmaktadır. Sadece kimlik yaşıyla yetinmeyip DNA sonuçlarıyla Kemik yaşıda incelenmektedir.

15 En Çok Suç İşlenen Şehirler
İSTANBUL ANKARA DİYARBAKIR İZMİR ADANA ELAZIĞ ERZURUM

16 Çocuk Mahkemelerinde Çalışanlar
Kanun, çocuk mahkemelerinin görevlerini tam olarak yapabilmesi için uzman personelle güçlendirilmelerini, örneğin psikolog, psikiyatr ve pedagoglarla bu mahkemelere yardımcı olunmasını öngörmektedir. Ama bunlar da tam olarak gerçekleştirilebilmiş değildir. (Adalet Bakanının Yazılı Açıklaması)

17 Çocukların İfade Vermeleri
Mahkeme’ce suçlu ya da zanlı görülen çocukların İfadelerinin alınmasında da yasalarca değişiklikler gerçekleşmiştir. Yalnızca Bir (1) defa sorgulanabilirler. Sorgu sürecinde Psikolojik Danışmanlar yer almalıdır. Video- Ses kaydı v.b. Kayıt cihazlarınca görüşme kayıt altına alınmalıdır.

18 Neden? Çocuğun gerek duygusal, gerekse psikolojik olarak ‘ O ’ yaşanılan olayı tekrar tekrar anlatarak yaşamaması için 2007 yılı Mart ayında alınan karara göre çocuğun ifadesinin bir defa alınması uygun görülmüştür…

19 Kaynakça 1- Yalçın A. Sözlüklü TCK, CMUK,TMK, OHK, DGMK,
ÇMK, MSMUK, CÝK, BK, KMNKK, ATKK, CMÝK, PVSK, PVST. Der Yayınevi, İstanbul 1995: 35-36 2- Oral G. Adli Psikiyatri. İçinde: Soysal Z, Çakalır C. (Eds): Adli Tıp Cilt III, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınlarından, Rektörlük No: 4165, Fakülte No:224, İstanbul Üniversitesi Basımevi ve Film Merkezi, İstanbul; 1999: 3- Karagöz YM, Atılgan M, Antalya'da Yıllarında Farik_i Mümeyyizlik Muayenesi Yapılan 1408 olgunun Retrospektif Değerlendirilmesi. 1. Ulusal Adli Tıp Kongresi, İstanbul 1994. 4- Dinçmen K. Adli Psikiyatri. Birlik Yayınları, İstanbul; 1984: 16-27, 5- Göç L. ‘Çocuk Suçluluğu ve Polisin Yaklaşımı’ Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 2006. 6-BALO S.Y., 2005 Uluslar arası İlkeler Işığında Çocuk Koruma Kanunu ve Uygulaması, Ankara Seçkin Yayınevi, 700 s. 7- Dirol F, Cantürk G, Küçüker H Yıllarında Elazığ İli Adli Tıp Şube Müdürlüğünde Farik ve Mümeyyizlik Muayenesi Yapılan Olguların Değerlendirilmesi. Klinik Adli Tıp Dergisi, 2002;(2)2: 43- 460 8- Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, 1979. 9- Tomanbay, İlhan. Sosyal Çalışma Sözlüğü: Toplumbilim, Ruhbilim, Eğitbilim, Yöntembilim, Nüfusbilim, Hukuk ve Ekonomi Boyutlarıyla. Ankara: Selvi Yayınevi, 1999.

20 ÇOCUK MAHKEMELERİ MEHMET ATASOY RAMAZAN EREN


"ÇOCUK MAHKEMELERİ MEHMET ATASOY RAMAZAN EREN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları