Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HUKUK VE PSİKİYATRİ-PSİKOLOJİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HUKUK VE PSİKİYATRİ-PSİKOLOJİ"— Sunum transkripti:

1 HUKUK VE PSİKİYATRİ-PSİKOLOJİ
Prof.Dr.Bengi SEMERCi

2 HUKUK VE PSİKİYATRİ-PSİKOLOJİ
İnsan;biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. Psikiyatri:insanın davranış dinamiklerini biyopsikososyal olarak açıklamak üzerine çalışan ve normal ile normal dışı (hastalık) davranış örüntülerini sınıflandırarak tedavi eden tıp dalıdır. Psikoloji:Gözlenebilen davranışların bilimsel incelemesini yapan sosyal bilim dalıdır. Hukuk:Birey,toplum ve devletin hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini; yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen normatif bir bilimdir. Hukuk, birey-toplum-devlet ilişkilerinde ortak iyilik ve ortak menfaati gözetir.

3 HUKUK VE PSİKİYATRİ-PSİKOLOJİ
İnsanın ne olduğunu Normal insan davranışını Normal olmayan insan davranışını İnsanı anlamayı ve değerlendirmeyi bilmek gerekir. Böylece olayları, neden-sonuç ilişkilerini anlayabiliriz Gelen raporları doğru yorumlayabiliriz Yasaları daha doğru yapabilir Ve daha doğru uygulayabiliriz.

4 PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR
Psikiyatrinin hukukla ilişki kurduğu durumlar: Suçun bilerek işlenip işlenmediği Yaptığı eylemin sonuçlarından haberdar olup-olmadığı Kendini denetleyip-denetlemediği Suç işleyen kişinin özellikleri Mağdurun ruhsal durumu Mağdur olanın sağıltımı

5 PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR
Akıl hastalarının, çocukların cezai ehliyetinin olmaması çok eskilere dayanıyor Hukuki tanımlama da en ünlü mahkeme 1843’de yapılmış ve savunma bir psikiyatristin yazdığı kitaba dayandırılmış 1954’de Amerika’da Durham yargılamasının sonucu kuralları belirlemiştir:Sanığın eylemi bir akıl hastalığı ya da zayıflığı sonucu oluşmuşsa ceza sorumluluğu yoktur. Soru:AKIL HASTALIĞI NEDİR?

6 PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR
Hastalık ve bozukluk farklıdır Bozukluk; belirli oluşu, seyredişi ve sonlanışı olan belirtiler kümesidir. Psikiyatrik sorunların çoğu bozukluktur. Bozuklukları değerlendirirken bazı özelliklere bakılır. Bilinç, zeka,dikkat,bellek,soyutlama, düşünce içeriği, akışı gibi özellikler değerlendirilerek kişinin sorunu saptanabilir Yine benzer özelliklerin değerlendirmesi bize hangi belirtiler kümesinin olduğunu, böylece hangi bozukluğun oluştuğunu ve süreci gösterir. Hukuk kitaplarında kullanılan akıl hastalığı terimi psikiyatride kullanılmamakta, onun yerine akıl sağlığı terimi altında çeşitli bozukluklar ve onlara bağlı durumlar değerlendirilir.


"HUKUK VE PSİKİYATRİ-PSİKOLOJİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları