Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN:BURAK KAAN AKHAVUZ 5/C 477 BAHAR COLLEGE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN:BURAK KAAN AKHAVUZ 5/C 477 BAHAR COLLEGE"— Sunum transkripti:

1 www.ilkogretimkalbi.com 8. TEMA DEĞERLENDİRME
HAZIRLAYAN:BURAK KAAN AKHAVUZ 5/C 477 BAHAR COLLEGE 8. TEMA DEĞERLENDİRME

2 8.TEMA KUŞ EVLERİ Biliyor musunuz,atalarımız kuşları hem çok sever hem de korurlarmış.Hoş ötüşleri ile mahallelerin melodisini oluşturan sevimli kuşları,kendi arkadaşları olarak bilirlermiş.Mahallede herkesin evi olur da kuşların evi olmaz mı?Sadece kendilerini düşünmemiş atalarımız.Serçe,saka kırlangıç gibi korunmaya muhtaç minik kuşlar için barınak bile yapmışlar.Barınak dediysem,bunlar derme çatma kuş yuvaları değilmiş elbet.Binaların en çok güneş alan ve soğuk kış rüzgarlarına kapalı cephelerini ve yüksekçe yerlere yapılmıştır.Bu sayede kuşlar kışın soğuktan korunacak bir yuvaya sahip olmuşlar.

3 8.TEMA Kuşların bu küçücük yuvalarına ‘‘ kuş evleri’’ demişler.Kuş evlerinin bazıları süslü ve gösterişli yapılmış ki isimleri bile değişmiş ‘ kuş sarayları diye söylenir olmuş.Ne kadar hoş,değil mi? İstanbul,Tokat,Niğde,Amasya,Antakya,Safranbolu gibi şehirlerimiz de camilerin duvarlarını süsleyen kuş saraylarını günümüzde de görebiliriz.Mardin ve Diyarbakır gibi şehirlerimiz de eş dışına yapmışlar kuş saraylarını. Kuş evleri sayesinde başlarını sokacak yuvaları olan güzel kuşlar bu iyiliği karşılıksız bırakmamışlar.Onlarda güzel seslerini ve güzel şarkılarını hediye etmişler inanlara.

4 8.TEMA Unutmadan söyleyeyim,atalarımız sadece korunmaya muhtaç kuşları düşünmekle kalmamışlar.vahşi hayvanlar için de vakıflar kurmuşlar.Hatta soğuk kış günlerinde ıssız dağ başlarına et bırakarak kurtların aç kalıp insanlara zarar vermemesini önlemeye çalıştıklarını da söyleyeyim.

5 1.Soru (Aşağıdaki ilk dört soruyu metne göre cevaplayın.)
Aşağıda ki yargılardan doğru olanın başına D yanlış olanın başına Y yazınız. 1.(D)Atalarımız kuşları kendi arkadaşları olarak bilirlermiş. 2.(Y)Atalarımız kuşların dışında başka hayvanların sorunlarıyla ilgilenmemişler. 3.(D)Serçe,kırlangıç saka gibi korunmaya muhtaç kuşlar için atalarımız kuş evleri yapmışlar. 4.(D)Kuş evlerinin bazıları o kadar süslü ve gösterişli yapılmış ki isimleri bile değişmiş kuş sarayları diye söylenirmiş

6 2.Soru Atalarımız niçin vahşi hayvanlar için de vakıflar kurup hastaneler açmışlar?Yazınız.
Çünkü atalarımız hayvanların hepsine eşit davranıyor ve hepsini seviyorlar.

7 3. Soru Yazarın bu metni yazma amacı ne olabilir? Yazınız.
Yazarın bu metni yazma amacı atalarımızın kuşlara karşı şefkatinin olduğu,ama diğer hayvanları da sevdiğidir.

8 4.Soru Metinde anlatılmak istenen asıl düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A. Atalarımız çevredeki diğer canlılara da değer vermiş ve onları korumuştur. B. Atalarımız kuşların ötüşünü çok sevmişler. C. Vahşi hayvanlardan korktukları için onları beslemişler. D. Kuş evleri daha sonra kuş saraylarına dönüşmüş.

9 5.Soru Aşağıdaki cümleleri tek cümle halinde yeniden yazınız.
Atalarımız hayvanlar için vakıflar kurmuşlar.Atalarımız hayvanlar için hastaneler açmışlar. Atalarımız hayvanlar için vakıflar kurup hastaneler açmışlar.

10 6.Soru Aşağıdaki sözlerle birer cümle oluşturunuz.
Nesli tükenmek,içini dökmek,haşır neşir olmak tabiat,turp gibi.

11 1.Her işin başı sağlık. 2.Yaş kesen baş keser. 3.Azı karar çoğu zarar.
7.Soru Aşağıdaki boşlukları verilen kelimelerden uygun olanı ile tamamlayarak atasözlerini oluşturunuz. 1.Her işin başı sağlık. 2.Yaş kesen baş keser. 3.Azı karar çoğu zarar.

12 8.Soru Aşağıdaki cümlelerin,kişisel yargı ifade eden yargıların başına Ö,kişisel yargı ifade etmeyenlerin başına N yazınız. (N)Ülkemizde dört mevsim görülmektedir. (N)Güneş,açık tenli insanlara daha çok tesir ediyor. (Ö)Balık tutmayı çok seviyorum. (Ö)Sobanın üzerinde kestane pişirmek çok zevkli oluyor. (N)Şehirlerin arıtılmadan akarsulara bırakan akarsuları çevre sağlığına zarar vermektedir.

13 Aşağıdaki cümleleri olay sırasına göre numaralandırarak sıralayınız.
Ata binmeyi çok seviyordum,isteğimi amcamın oğlu Ahmet’e söyledim. At,köyün yakınındaki tarlada otluyordu. Ahmet,beni atın yanına götürdü. Sonra benim ata binmeme yardım etti. At,ben bindikten sonra ilk önce hiç kımıldamadı. At,birkaç adım attı,sonra birden hızlandı çok korktum. Ahmet,eliyle atın sağrısına vurdu. Sonra at yavaşladı,tarlanın başına gelince durdu. Ahmet de koşarak yanıma geldi. 1 3 2 4 5 7 6 8 9


"HAZIRLAYAN:BURAK KAAN AKHAVUZ 5/C 477 BAHAR COLLEGE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları