Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR"— Sunum transkripti:

1 DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR
Prof.Dr. Yakup Gümüşalan KSÜ Tıp Fakültesi Anatomi AD. Araşt. Uyg. Hast. Akupunktur Plk. Sorumlusu 25 Ekim 2009

2 Dismenore nedir ? Menstrüasyon öncesinde, esnasında veya sonrasında
aşağı abdomen ve bel bölgesinde yaygın künt ağrı ile karakterize klinik tablo gerginlik, iritabilite, alınganlık baş ağrısı, baş dönmesi bulantı ve bazen kusma eşlik edebilir

3 Üreme çağındaki kadınları periyodik olarak etkiler, çoğunlukla ciddi sorunlara yol açmaz. % 10 ileri derecede şikayetler, işgücü kaybı hayat kalitesinin düşmesi . primer (fonksiyonel) dismenore: belirgin neden yok sekonder dismenore: altta yatan organik bir patoloji var

4 Primer dismenore sebepleri
sedanter hayat tarzı, mens hakkında endişe, serviks ağzının darlığı, uterus malpozisyonları…. sayılabilir.

5 dismenore “fazlalık” veya “eksiklik” tipinde olabilir
1-Karaciğer enerjisinde durgunluk ve uterus kan dolaşımında durgunluk 2-Uterus’ta soğuk ve rutubet birikmesi 3-Enerji ve kan yetersizliği 4-Karaciğer ve böbrek enerjisi yetersizdir

6 1. Karaciğer enerjisinde durgunluk ve uterus kan dolaşımında durgunluk
menstrüasyon sürecinde aşağı abdomende başlayan ve bele yayılan distansiyon veya kramplar tarzında ağrı, karında ve göğüslerde şişkinlik dolgunluk şikayetleri, sıklıkla ruhsal dengesizlik ve depresyon eşlik edebilir.

7 Bulgular Kanama azdır, gecikmiştir ve koyu renklidir
Dil : koyu kırmızı-mor renkli Nabız : derin ve tel gibi Tedavi prensibi : qi ve kan dolaşımını uyar, ağrıyı gider.

8 Tedavi Ren 6 : aşağı abdomende qi aktivitelerini düzenler, ağrıyı giderir. SP 8 : (xi-cleft noktası) ağrıyı giderir. LR 3, LI 4 : (dört kapı noktaları) karaciğeri uyarır, qi ve kan dolaşımını uyarır, menstrüasyonu düzenler. Sekonder noktalar olarak SP 6 ve SP 10 iğnelenebilir.

9 2. Uterus’ta soğuk ve rutubet (nem) birikmesi
Sürekli soğuk su içmek, soğuk suda yüzmek, çıplak ayakla soğuk zeminde dolaşmak vb sonucu ayak yin meridyenlerinin enerji dolaşımı bozulmuştur. Aşağı abdomende kolik ağrı ve soğukluk vardır, sıcak uygulamasıyla şikayetler azalır Eller ve ayaklar soğuktur, soğuğa tahammülsüzlük belirgindir.

10 Bulgular Kanama azdır, gecikmiştir ve koyu renklidir.
Dil sırtı : beyaz ve yapışkan tabakayla kaplıdır. Nabız : derin ve dolgundur. Tedavi prensibi : meridyenleri ısıtmak, soğuğu dağıtmak, rutubeti uzaklaştırmak ve ağrıyı gidermektir.

11 Tedavi Ren 4 ve UB 23 : aşağı abdomeni ısıtır, soğuk ve rutubeti uterustan uzaklaştırır. Sp 6 : qi ve kan dolaşımını uyarır, menstrüasyonu düzenler. UB 32 ve KI 12 : böbrek ve mesane meridyenlerini ısıtır, soğuğu uzaklaştırır. SP 8 ve Du 4 : şiddetli ağrılarda

12 3. Enerji ve kan yetersizliği
Dalak ve mide zaafiyeti neticesinde yeterli kan ve enerji oluşturulamaz. Yang eksikliği vardır, mevcut enerji kanın dolaşımını destekleyemez. Aşağı abdomende menstrüasyon sürecinde künt ağrı ve boşluk hissi vardır.

13 Bulgular Kanama açık kırmızı, pembe renkli, ince ve azdır,
Halsizlik ve solgunluk belirgindir. Baş dönmesi olabilir. Dil : soluktur, ince bir tabaka ile kaplı olabilir. Nabız : ip gibi ve zayıftır.

14 Tedavi Tedavi prensibi : qi ve kanı güçlendir, ağrıyı gider.
Ren 6 : qi güçlendirir, uterusu ısıtır ve besler. ST 36 : BL 20, BL 21 : dalak ve mideyi takviye eder, qi ve kan üretimini uyarır. SP 6 : qi ve kan dolaşımını uyarır, menstrüasyonu düzenler. Sekonder noktalar BL 18 : baş dönmesi ve görme bulanıklığını giderir UB 15 : insomnia ve çarpıntıyı giderir.

15 4. Karaciğer ve böbrek enerjisi yetersizliği
Chong ve Ren meridyenlerinde zaafiyet vardır. Pelvis’te künt ağrı. Bel ağrısı, Dizlerde ağrı ve zaafiyet. Baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bulanıklığı olabilir

16 Bulgular Kanama az ve açık (pembe) renklidir. Dil : gövdesi kırmızı ve incedir. Nabız : ipliksi. Tedavi prensibi : karaciğer ve böbreği güçlendir.

17 Tedavi UB 18 : karaciğeri güçlendirir,
UB 23 : böbreği güçlendirir, her ikisi de chong ve ren meridyenlerini düzenler. KI 6 : böbreği takviye eder ve Ren meridyenini besler. Ren 4 : vücudun enerji kaynağını ve kanı güçlendirir, chong ve ren meridyenlerini destekler, uterusu besler. SP 6, SP 10 : ayak-yin meridyenlerinin enerjisini arttırır, kanı aktive eder, menstrüasyonu uyarır. Sekonder noktalar: baş-boyun bölgesi 16 nolu nokta (Anmian) uykusuzluk şikayetlerinde .

18 Sabrınız için teşekkürler…

19 Sağlıklı ve ağrısız günler diliyorum.
Teşekkürler… Prof.Dr. Yakup Gümüşalan


"DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları