Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,"— Sunum transkripti:

1

2 Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3

3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı, çocukların “burada ve şimdi (here-and-now)” ortamlarında gerçekleştirecekleri doğrudan deneyimlemeler yoluyla öğrenebilmelerine dayanmaktadır.

4 Ancak, “burada ve şimdi” ortamı fiziksel özelliklerden daha fazlasına sahiptir. “Burada ve şimdi” ortamı, çocukların fiziksel çevre olarak sınıfta ve toplumda sergilediği davranışlar kadar, yetişkinlerle ve diğer çocuklarla olan etkileşimlerini de içerir.

5 ÇOCUKLAR Çocukların kendileri sosyal bilgilerin öğrenme kaynağıdır. Her çocuk beraberinde, başkalarıyla paylaşmak üzere eşsiz birtakım deneyimler ve beceriler getirir. Sosyal bilgiler programını zenginleştirmek için çocuklar pek çok yolla programa dâhil edilebilir…

6 AİLE Aile, sosyal bilgiler için bir dünya kaynak sağlar! Şunu bir kere düşünün: Sosyal bilgilere dâhil edilen içerik, tutum, değer ve becerilerin hepsini çocuk, ailesi yoluyla besler

7 AİLE  İnformal Katılım Ebeveynleri okulda uygulanan programa dâhil etmek her çocuğa ve aileye saygı duyulduğu anlamına gelir.

8 AİLE  Formal Katılım İnformal ebeveyn katılım etkinlikleri sıklıkla ebeveynlerin sosyal bilgiler programına yapılandırılmamış şekilde katılmalarına dayanmaktadır. Bu katılım türü sayesinde, ebeveynler ve öğretmenler iletişim kurma konusunda kendilerini daha rahat hisseder.

9 AİLE  Formal Katılım Güven geliştikçe ebeveynler daha çok yapılandırılmış katılım ile ilgilenmeye başlarlar. Bu bağlamda, grup toplantılarına katılma, çocuklarla birlikte çalışma ve sosyal bilgiler programı hakkında kararlar alma gibi etkinlikler gerçekleşir.

10 OKUL Okuldaki insanlar da çocukların öğrenmesi için birer kaynak görevi görürler. Okul personelinin her üyesi çocuklarla paylaşılacak özel bir beceriye ya da geçmiş yaşantıya sahiptir.

11 YAKIN ÇEVRE  Alan Çalışması/Gezisi Alan çalışması ve sosyal bilgiler âdeta birbirini tamamlarlar. Alan çalışmasının birçok faydası vardır…

12

13 YAKIN ÇEVRE  Alan Çalışmasını/Gezisini Planlamak Alan çalışmasının en uzun, belki de en önemli olan bu aşamasıdır. Öğretmen ve çocukların hazırlanması için zaman gerektirir. Sadece sınıf sınırları dışında bir grup küçük çocukla baş etme düşüncesi bile deneyimsiz bir öğretmeni korkutabilir.

14 YAKIN ÇEVRE  Misafir Konuşmacılar Çocuklar okula gelen ve onlara bir şeyler öğreten insanlardan keyif alırlar ve öğrenirler. Buna kamu çalışanları iyi bir örnektir. İtfaiyeciler ve polis memurları sıklıkla sınıfları ziyaret etmeye gönüllü olurlar ve çocuklara sadece işlerini tanıtmazlar, aynı zamanda güvenlik hakkında da bilgi verirler.

15 YAKIN ÇEVRE  Toplumsal Hizmet Her şeyde olduğu gibi, çocuklar vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirerek öğrenirler. İçinde yaşadıkları topluma katkıda bulunmayı, katkıda bulunarak öğrenirler.

16 SINIF Sınıf, yapay bir ortam da olsa, özenli bir planlama ve düzenleme ile sosyal bilgiler öğretimine uygun hâle getirilebilir. Gelişime uygun olan her sınıfta çocuklar su ve kumu, taş ve çamuru, ağaçtan yapılan araç-gereçlerini, bilgisayarları, sanat materyallerini, blokları, kitapları, diğer çocuklar ve yetişkinleri, kutuları, folyoları, hayvanları ve öğrenme için diğer pek çok kaynağı bulabilirler.

17

18  Öğrenme Merkezlerine Karar Vermek SINIF Sınıfı dikkatli şekilde düzenlerken; materyallere erişim, sınıf trafiğini, geçiş rahatlığını ve gürültülü/sessiz alanları göz önünde bulundurmak önemlidir.

19  Merkezleri Tanıtmak SINIF Sadece öğrenme merkezlerini düzenlemek; öğrenmenin gerçekleşeceği anlamına gelmeyebilir. Çocuklara araştırmaları ve deneyimlemeleri için, zaman ve özgürlük tanımanız gerekir; ayrıca çocuklar merkezlerde çalışırken siz de aktif şekilde onlara katılmalısınız.

20

21  Öğrenme Merkezlerinin Türleri SINIF Her Bir Çocuğa Ait Alan Bir Araya Gelinen Alanlar Kum ve Su Alanları Bloklar Dramatik Oyun Özel Merkezler Kitap Merkezi Yazma Atık Malzemeleri Değerlendirme: Karalama ve Resim Yapma:

22

23

24

25  Sınıftaki Temsili Materyaller SINIF Temsili deneyim sonunda elde edilen öğrenme, sıklıkla hatalı ve eksik olur. Buna rağmen, çocuklar Ay’da gerçekten yürüyene dek veya yabancı bir ülkeye gidene dek, bu yerler hakkındaki şeyleri çeşitli yollardan öğrenirler.

26 TEKNOLOJİ KAYNAKLARI Günümüzde teknoloji, evde veya herhangi bir yerde neredeyse her çocuğun dünyasının ve ilkokul programının bir parçası olmuştur. Günümüz çocuklar, farklı sosyal ağ ve araçlara erişme, bunlarla öğrenme ve iletişim kurma gibi gerçekliklerle büyümekteler.

27 TEKNOLOJİ KAYNAKLARI

28


"Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları