Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM."— Sunum transkripti:

1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM

2 ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİNİN SAHİP OLMASI GEREKEN TEKNİK ÖZELLİKLER GEÇERLİLİK : Ölçme araç veya yönteminin ölçme amacına uygunluk derecesidir. GÜVENİRLİLİK: Ölçme araç veya yönteminin hatalardan arınık ölçme yapabilme derecesidir. KULLANIŞLILIK: Ölçme araç veya yönteminin uygulama, puanlama ve yorumlamada kullanıcılara sağladığı ekonomikliktir.

3 Ölçme Hatası Hata Kaynakları Ölçme Aracından Ölçme Yönteminden Ölçmeyi Yapan Kişiden Ölçmenin Yapıldığı Ortamdan Üzerinde Ölçme Yapılan Bireyin Bu Etkenlerle Etkileşiminden

4 Ölçme Hatası İstatistiksel özellikleri dikkate alındığında hatalar; Sabit Hatalar Sistematik Hatalar Tesadüfi Hatalar

5 Değerlendirmenin Öğeleri Ölçme Ölçüm Ölçüt İşlem

6 Öğretmen: Öğrencilerim belirtilen ders amaçlarına ne ölçüde ulaştılar? Konuya ne kadar zaman ayırmalıyım? Konuyu daha etkili bir yolla sunabilir miyim? Öğrencilerim bu dersin hangi bölümlerini daha önemli buldu? Öğrencilerime hangi notları vereyim? Neden Ölçme ve Değerlendirme?

7 Öğretmenler için: Öğrencilerin belirli kazanımlara ulaşma düzeylerine ilişkin veriler sağlar. Öğrenmenin iyileştirilmesi için gerekli tanısal veriler sağlar. Öğretim tasarımına yardım edecek geribildirim sağlar. Öğretimin (kullanılan yöntem ve yaklaşımların) etkililiğini belirlemeye yarayacak veriler sağlar. Programın hedeflerine ulaşılıp ulaşılamadığını belirlemek için gerekli verileri sağlar. Öğrencilere not vermek için kullanılacak veriler sağlar.

8 Öğrenciler: Ders içeriğini öğrendim mi? Bu dersi daha iyi öğrenmek için ne yapmalıyım? Öğretmenimin bu derste en çok neye önem verdiğini biliyor muyum? Bu dersten kaç alıyorum? Neden Ölçme ve Değerlendirme?

9 Öğrenciler için: Dikkatlerini önemli hususlara yöneltir, böylece öğrenmede etkililiği arttırır. Öğrenilenlerin hatırda tutulmasına ve transferine katkıda bulunur. Öğrencilerin zayıf ve güçlü yönlerini tanımaları için gerekli verileri sağlar. İyi tanımlanmış ölçütler ve beklentiler sayesinde öğrencilerin öz değerlendirme ve öz yönetim becerilerini arttırır. Burs alma, üst eğitim kurumlarına geçiş ya da iş başvurularında kullanılabilecek somut ölçütler (notlar) sağlar.

10 » Geçerli, » Güvenilir, » Kullanışlı, » Adil, » Duyarlı ve » Yapıcı bir değerlendirme Amaç

11 Güvenilir Ancak Geçerli Olmayan Test Sonucu (Tutarlı ancak hatalı ölçüm) Hedef

12 Hem Geçerliği Hem de Güvenirliği Düşük Test Sonucu (Hem tutarsız hem de hatalı ölçüm) Hedef

13 Hem Geçerliği Hem de Güvenirliği Yüksek Test Sonucu (Hem doğru hem de tutarlı ölçüm) Hedef


"ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları